Hlavní obsah

Kam na luxusní dovolenou ve Středomoří? Zkuste nejfotografovanější ostrov Santorini

Vlastní vířivka, panoramatický výhled do srdce vulkánu a na pláž s černým pískem. Tipujete to na některý z exotických tichomořských ostrovů? Omyl! Jsme mnohem blíže. Vulkanický ostrov Santorini je nejen nejfotografovanější, ale i nejluxusnější a dost možná i nejkrásnější destinace Řecka a zároveň důkaz toho, že i v Evropě je možné prožít dovolenou bez kompromisů.

Článek

Mnozí mu přezdívají „malý ráj“ a jeho modrobílá architektura je natolik typická, že ji pozná i ten, kdo tu nikdy nebyl. „Ostrov Santorini leží v souostroví Kyklady a je poměrně malý, má rozlohu jen 83 čtverečních kilometrů,“ přibližuje údajně nejkrásnější řecký ostrov cestovatel.

Luxus na evropský způsob

Dovolená tady nepatří k nejlevnějším, ale občas tu potkáte i Čechy, kteří se rozhodli zbourat konvence a vyměnili daleké luxusní a exotické destinace za blízké Řecko, i když stále minimálně stejně luxusní úrovně. Důkazem toho je místní letovisko Imerovigli ležící jen dva kilometry od hlavního města. Hotely jsou tu vestavěné přímo do skal, de facto do sopečných stěn kaldery.

„Většina jich má výhled do středu vulkánu a v těch nejluxusnějších si ho můžete užívat z privátní vyhřívané vířivky přímo na terase,“ popisuje vybavení některých z nich delegát cestovní kanceláře, která zájezdy na Santorini nabízí. Do centra městečka je to pár kroků. V typických řeckých tavernách si pak můžete dopřát místní víno nebo něco ostřejšího.

Ničivá síla přírody
Současný vzhled Santorini je silně ovlivněný výbuchem sopky, který proběhl v 15. století před naším letopočtem. Ten měl desetkrát větší sílu než výbuch slavné sopky Krakatoa a ostrov z velké části rozmetal. Proto dnes Santorini tvoří několik ostrovů a ostrůvků, které lemují původní střed kráteru, dnes ukrytého pod mořskou hladinou. Někteří odborníci jsou dokonce přesvědčeni o tom, že právě Santorini je bájnou Atlantidou.

Letovisko Imerovigli není jediným místem, kam je možné na Santorini vyrazit. Největšímu zájmu turistů se tady těší středisko Perissa se stejnojmennou přilehlou pláží. Tu pokrývá černý písek promísený s jemnými oblázky a na severu se nad ní tyčí tři sta metrů vysoký masiv Mesa Vouno. „Zdolat ho je možné na pronajatém oslovi,“ radí číšník v plážovém baru. Na jeho vrcholu potom leží jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na ostrově.

Oia - řecká romantika

Na opačném, severovýchodním pobřeží hlavního ostrova leží potom letovisko Kamari. Místní pláž je široká téměř pět desítek metrů, ale i tak je v hlavní sezoně plná, a na samotném městečku dnes už jen těžko poznáte, že ho v roce 1956 postihlo a téměř srovnalo se zemí ohromné zemětřesení. „Renovace ale proběhla s citem a městečko si zachovalo tradiční ráz,“ pochvalují si dnes architekti i historici.

Stejný osud tehdy postihl i další městečka. Se zemí byla srovnána například romantická vesnička Oia, kterou můžete najít v některých výčtech nejromantičtějších míst Evropy. Úzké dlážděné uličky, bílé domky s modrými střechami a kontrastující červené květiny ale někdejší zkázu dnes nepřipomínají ani v nejmenším. „Jen obyvatel tu dnes žije míň, část se jich po zemětřesení odstěhovala,“ poukazuje na jeden z důsledků místní pamětník.

Jedinou nevýhodou je tady cesta na pláž. Seběhnout se k ní musí po příkrých schodech a i to je jeden z důvodů, proč tady spíše než rodiny s malými dětmi potkáte mladé páry.

Lodí srdcem vulkánu

Naprostou nutností a povinností je prý na Santorini výlet lodí po bývalé zatopené kaldeře. Moře tady má místy hloubku až 400 metrů a z vody vystupují nově vznikající ostrůvky Nea Kameni a Palea Kameni, které vytváří ze dna neustále proudící láva. Turisté pak okruh kalderou spojují ještě s návštěvou pláže Red Beach.

Už samotný název přitom napovídá, čím je tady pláž výjimečná. Červený masiv, který se nad ní tyčí, směrem k moři světlá a bledne a právě hra barev, která se tu odehrává, je důvodem, proč sem desítky turistů denně váží poměrně komplikovanou cestu po moři nebo chůzí z vesničky Akrotiri, která bývala ve starověku jedním z hlavních center celého Řecka.

„Výbuch sopky tady paradoxně výborně posloužil při zakonzervování starých budov,“ dozvíte se z informačních materálů. „Vše tehdy přikryla silná vrstva popela a turisté se tak dnes procházejí po velmi zachovalém archeologickém nalezišti.“

Santorini je sice malé rozlohou ale velké dojmem, který je schopné v turistech vyvolat – na tom se shodne většina těch, kteří na vlastní kůži zažili západ slunce nad slavnou kalderou.

Čtěte dále:

Přemýšlíte, kam vyrazit v létě na dovolenou? Přečtěte si články o poměrně blízkých destinacích a třeba bude vaše rozhodování snazší:

Nedávno jsme psali také o Patagonii, Guadeloupe nebo ostrovech Samoa a Mayotte. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou na Santorini a do okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Santorini a do okolí:

Luxusní hotel vhodný i pro náročnější klienty se nachází přímo u krásné a 3 km dlouhé písečné pláže s černým pískem Perivolos u promenády v prázdninovém letovisko Perissa.

S respektem k drsné kráse okolí je do skal vestavěný luxusní komplex Andromeda Villas. Je terasovitě vybudovaný, zasazený v sopečných stěnách kaldery v malebném městečku Imerovigli.

Nový luxusní hotel s tradičními prvky řecké architektury, citlivě zasazený do okolní krajiny nabízí komfort a relaxaci v dosahu městského života.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Která řecká destinace je podle vás nejlepším místem pro strávení dovolené?
Santorini
22,6 %
Kréta
35,6 %
Chalkidiki
4,5 %
Kos
6,7 %
jiná
30,6 %
Celkem hlasovalo 839 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám