Hlavní obsah

Cestovní ruch v Egyptě ožívá, dobrou volbou je třeba plavba po Nilu

Po nedávných nepokojích se v zemi pyramid opět čile probouzí k životu turistický ruch. Uvažujete-li, že by to třeba letos už k těm pyramidám mohlo vyjít (i vzhledem k tomu, že by to u řady zájezdů mohlo být vzhledem k nedávnému vývoji v zemi stále o trochu levnější), zkuste si cestu naplánovat třeba netradičněji.

Článek

Máte rádi kolébání vln a chladivý vánek zmírňující polední žár? Dobrou možností, jak si Egypt vychutnat hned z několika poloh, je např. prostřednictvím poznávací plavby po Nilu. Vedle určitého komfortu, který loď během plavby poskytne toho zároveň mnoho zažijete a poznáte. Po obou březích Nilu na vás budou čekat nádherné scenérie, legendami opředené stavby dávných faraónů nebo relaxace v podobě odpočinkových dní na pláži s možností šnorchlování v Rudém moři. Můžete se samozřejmě oddat jen radovánkám v hotelových komplexech a u moře a zpestřit si je nějakým fakultativním výletem, ne všem však tento scénář bude vyhovovat. A proti hurá na vodu...

Po proudu Nilu

Plavba po Nilu obvykle začíná naloděním v Asuánu na loď. Většina lodí má několik pater, kde naleznete jídelnu, společenskou místnost s barem a recepcí, bazén, altánky a mnoho dalšího. Vše je poměrně luxusní a maximálně vám zpříjemní plavbu exotickou krajinou kolem nilských břehů, kde se v mírném větru pohupují tisíce datlových palem nebo se koupají stáda buvolů.

Pokud máte obavy z všude přítomného vedra, plavba lodí vás příjemně překvapí. Obvykle klimatizované místnosti jsou zárukou bezpečného útočiště před slunečním žárem, ratanový nábytek se zase postará o navození příjemné a vzdušné atmosféry. Na turisty pak čekají kromě přírodních scenérií i památky.

Jednou z nich je chrám v Kom Ombu, který je jako jediný v Egyptě zasvěcený dvěma bohům – Horovi a Sobkovi. Mezi místní rarity patří také známé krokodýlí mumie nebo nádherné basreliéfy vyryté do zdí sloupů. Poblíž chrámu se nachází velké tržiště, kde je možné zakoupit třeba galábii – dlouhou arabskou košili.

Plavba je určená nejen pro cestovatele, ale také pro romantické povahy. K velkým požitkům během plavby totiž patří např. oblíbené západy slunce. Trvají sice velmi krátce (jen zhruba 5 minut), ale pohled z horní paluby na ztrácející se sluneční kotouč zlatící poklidnou hladinu Nilu je nezapomenutelný.

Z Luxoru do Údolí králů

Cestování mezi jednotlivými úseky plavby si můžete zpestřovat u lodního bazénu, jehož chladná voda vás alespoň na chvíli ochrání před žárem egyptského slunce. Další možností je natáhnout se na lehátka rozmístěná po celé palubě a zaposlouchat se do zvuků arabské hudby.

Cesta ubíhá rychle a brzy se objeví dva nejkrásnější egyptské chrámy – Karnak a Luxor. Luxorský chrám má velice podobnou výzdobu jako Karnak, navíc zde naleznete mešitu z 11. století. V okolí Luxoru se nachází jeden z nejzachovalejších chrámů – Dendera. Pokud se rozhodnete vydat do Údolí králů, můžete se cestou zastavit u Memnonových kolosů tyčících se do výše 18 m.

Hrobky v Údolí králů dýchají atmosférou dávných věků. Chodby jsou čtvercového průřezu o hraně 4 metry; v nejvzdálenějším výklenku hrobky bývá obvykle umístěn sarkofág vyrobený z jednoho kusu kamene. V hrobkách je zakázáno fotit. Vstupenka platí do tří otevřených hrobek vyjma Tutanchamonovy hrobky, která se platí zvlášť. Poblíž hrobek se nachází i chrám královny Hatshepsut.

V Luxoru plavba končí. Pokud jste se během ní atmosféry Egypta dostatečně nenabažili a chtěli byste si např. ještě na závěr odpočinout u moře, je možné se z ní vydat např. do oblíbené Hurghady. Jde o letovisko, které nabídne přehršel možností k odpočinku v podobě pobytu na plážích, pití ledových drinků, dovádění v hotelových bazénech nebo potápění se v Rudém moři. Ti, co se neradi pouští do mořských hlubin, si mohou pronajmout alespoň loďku se skleněným dnem.

Nevíte, jestli se na podobnou plavbu vydat sami nebo prostřednictvím některé z cestovních kanceláří? Obojí má něco do sebe. Jedno řešení přináší za více peněz více pohodlí a luxusu, druhé asi víc dobrodružství a pocit větší seberealizace. Ať už vyberete kteroukoliv možnost, služeb specializované cestovní kanceláře a jejich zkušeností může být dobré využít např. při pořízení letenky, zprostředkování plavby nebo hotelu, ve kterém si po plavbě odpočinete u moře.

Určitě si v Egyptě nenechte ujít!
Do Abú SimbeluAbú Simbel leží 290 km od Asuánu. Naleznete zde dva starověké egyptské chrámy vytesané do skalního masivu v době vlády panovníka Ramesse II. Chrám se vyznačuje čtyřmi sedícími 20m sochami Ramesse II.
Navštivte jeden ze sedmi divů světaPyramidy v Gíze jsou nejznámějším lákadlem Egypta. Mezi nejvýznačnější patří Cheopsova pyramida vypínající se do výše 137,5 m. Sfinga je další pozoruhodností, kterou v Gíze naleznete. Tato napůl lidská, napůl zvířecí socha bývá označována jako „obraz žijícího“.
K chrámu bohyně Eset - PhilaeChrám Philae působí neskutečným dojmem, zejména při západu slunce. Vstupní brána (pylon) je zkrášlena obrovitým reliéfem faraóna třímajícího za vlasy své nepřátele. Naleznete zde také nádherné sloupové síně. Poblíž se můžete vydat k zachovalému Traianovu chrámu.

Čtěte dále:

Láká vás tajemná historie a místa, kde vznikala civilizace? Pokud ano, pak si přečtěte o dalších lokalitách s velmi bohatou historií:

Kromě toho jsme nedávno psali o ostrovech Samoa, Mayotte, "revoluční" Kubě, nebo Queenslandu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Egyptě a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Egypt:

Vydejte se do země faraonů, kde pocítíte atmosféru dávných časů a uvidíte velkolepost starověké architektury.

Během 15 dní okusíte nezaměnitelnou atmosféru v Údolí králů, uvidíte monumentální pyramidy a chrámy a svoji cestu uzavřete relaxujícím pobytem u moře.

Máte rádi pohodlí a rádi si svoji dovolenou užíváte na krásné pláži nebo v luxusním hotelovém komplexu? Potom jsou pobytové zájezdy stvořené přímo pro vás.

Anketa

Egypt zažil na začátku roku vlnu nepokojů. Ovlivnilo to vaše plány na dovolenou?
Ne, chtěl(a) jsem do Egypta a pojedu tam
44,7 %
Ne, Egypt jsem neměl(a) v plánu
38,9 %
Ano, vybral(a) jsem si nakonec jinou destinaci
16,4 %
Celkem hlasovalo 257 čtenářů.

Největší chrám světa – Karnak

Při návštěvě Karnaku spatříte velké množství soch, které však mají poškozený obličej v oblasti nosu a úst. Staří Egypťané věřili, že těmito otvory se může vrátit mrtvý do své sochy. Mezi zajímavosti Karnaku patří také alej sfing, dva obelisky a obrovská sloupová síň čítající více než 100 sloupů tyčících se do výše 22 m. Uvnitř chrámu se nachází posvátné jezírko se sochou skarabea. Pověst praví, že kdo ji 7x obejde po směru hodinových ručiček, do roka se ožení (vdá), kdo ji obejde opačně, ten se rozvede.

Monstrózní Asuánská přehrada

Město Asuán je známé jako brána černé Afriky. Zdejší atrakcí je nedokončený obelisk ležící uprostřed lomu. Hlavní dominantou se však stala kolosální Asuánská přehrada, která měří 3600 m, u základny je široká 960 m, tyčí se do výše 111 m a na hřebenu se její šíře pohybuje kolem 40 m. Můžete se zde v místních lodích vydat přes jezero do botanické zahrady nebo na prohlídku kataraktu a při cestě si plnými doušky vychutnávat pohled na průzračnou zelenomodrou vodu, která je čistší, než si většina lidí myslí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám