Hlavní obsah

Vylovte si vzácnou černou perlu na atolech Manihi a Rangiroa

Perly jsou samy o sobě vzácností, kterou už v dávných dobách králové vyvažovali zlatem. A co teprve černé perly! Jedinou lokalitou na světě, kde je pěstují, jsou některé z ostrovů souostroví Tuamotu. Atoly Manihi a Rangiroa navíc jako přidanou hodnotu nabízejí krásné pláže, průzračné moře a ideální podmínky pro potápění.

Článek

„Černé perly jsou ty nejcennější a nejdražší,“ prozradí vám na jedné z perlových farem na atolu Manihi. „Zdobí se jimi třeba japonská císařovna, nebo některé hollywoodské hvězdy.“ Dodnes se vědcům nepodařilo rozluštit tajemství toho, proč právě tady perlorodky tvoří černé perly a nikde jinde na světě ne. Jedním z možných vysvětlení je vysoká teplota místní vody, ale stoprocentní vysvětlení není.

Mimochodem - povídáním o černých perlách pokračujeme v mini seriálu o zvláštnostech a zajímavostech Francouzské Polynésie. V posledním článku jsme navštívili ostrov Moorea, předtím slavné Tahiti.

Za tajemstvím černých perel

Dřív byl ostrov Manihi díky černým perlám známý po celém světě. Dnes už jeho sláva není taková, ale i přesto - pronesete-li jeho název před člověkem, který se vyzná ve šperkařství, rozsvítí se mu oči. Pozůstatkem po někdejší slávě je několik farem rozesetých po ostrově. „Jimi vás za drobný poplatek provedou průvodci a vysvětlí proces, při kterém perla vzniká,“ říká delegát. „Občas možná budete jen údivem kroutit hlavou – třeba nad tím, že jedna perla vzniká celé tři roky.“

Tak vzniká perla…
Proces „výroby“ černých perel není vůbec jednoduchý a stojí za ním spousta práce. Nejprve je nutné získat dostatek perlorodek – to se nejčastěji děje za pomoci umělých „třásní“, které se ponoří do vody tam, kde se perlorodky množí. Malé larvy se na třásně usadí a pak se přenesou na farmu.Tady je tři roky krmí jednobuněčnými řasami a až po třech letech do nich vloží zrnko písku nebo kousek jiné lastury. Ani potom ale není vyhráno – 6 z 10 perlorodek po tomto úkonu umírá. Navíc perlorodky dokážou za svůj život vytvořit jen několik perel, jejichž kvalita s množstvím klesá.

Kromě perlových farem atol Manihi nabízí „polynéskou klasiku“ – příjemné poležení na plážích, luxusní ubytování, často i v bungalovech nad vodou a ideální podmínky pro potápění. „Voda je tu teplá, takže nepotřebujete neopren a navíc je možné pod vodou potkat manty, barakudy, rejnoky a žraloky útesové,“ popisuje instruktor potápění.

Rangiroa – jeden z největších atolů světa

Do souostroví Tuamotu, které je tvořeno 1500 kilometrů dlouhým pásem 77 menších či větších atolů, patří kromě Manihi i atol Rangiroa, který je jedním z největších atolů světa. Rangiroa v překladu znamená „Dlouhá obloha“. Těžko říct jestli domorodce k názvu kdysi inspirovalo zářivě modré nebe, které tady po většinu roku je.

Korálový prstenec atolu Rangiroa má délku zhruba 200 kilometrů a patří k nejnavštěvovanějším místům na exotickém Tuamotu. K velkým lákadlům patří třeba pláž Sables Roses s růžovým pískem. Dostat se na ní je sice menší logistický oříšek, ale prožít na ní den rozhodně stojí za to.

Jen pro silné žaludky!
Ve Francouzské Polynésii si můžete dát k jídlu fafare, pokud tedy máte dostatečně silný žaludek. Jde totiž o syrovou rybu, která se předtím krátce naloží do vody. Háček je akorát v tom, že v té vodě byla předtím deset dní naložená jiná – rozkládající se – ryba. Tahle zvláštní marináda prý masu dodá příjemnou sametovou chuť. S vůní je to ale o poznání horší, pokrm „voní“ po mršině.

Bydlení na souostroví Tuamotu je podobné jako v celé Francouzské Polynésii. Nenajdete tady rozlehlé hotelové komplexy. Naopak – turisté si tady dovolenou užívají v chatkách a bungalovech z přírodních materiálů, které možná navenek působí až příliš jednoduše, ale uvnitř poskytují komfort rovnající se těm nejluxusnějším kamenným hotelům. Vrcholem romantiky potom jsou bungalovy přímo nad vodní hladinou, kde z jejich terasy můžete pozorovat východ nebo západ slunce nad Pacifikem.

Čtěte dále:

Pokud vás vyprávění o polynéských ostrovech Manihi a Rangiroa zaujalo, přečtěte si i další nedávno vydané články ze seriálu o Francouzské Polynésii:

Další články o zajímavých a exotických místech planety najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Francouzské Polynésie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Francouzské Polynésie:

17 dní v ostrovním ráji. Během pobytu turisté poznají nejkrásnější místa Polynésie – ostrovy Tahiti, Moorea, Bora Bora, Huahine a další. Ideální pro ty, kteří nevydrží dlouho na jednom místě.

Pobytový zájezd na menší atol Manihi spadající pod ostrovy Tuamotu. Klidný resort v laguně Manihi. Bar, restaurace, bazén, zázemí pro vodní sporty, taneční a hudební večery.

Během deseti dnů poznáte dva nejznámější a nejkrásnější ostrovy Francouzské Polynésie - Bora Bora a Tahiti  s jeho hlavním městem Papeete.

autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Který z ostrovů Francouzské Polynésie vás láká k návštěvě nejvíc?
Bora Bora a její luxusní zázemí
59,9 %
Huahine a možnost surfování
3,2 %
Manihi a perlové farmy
25,4 %
Tahiti a smyslné tance
11,5 %
Celkem hlasovalo 496 čtenářů.

Praktické informace

Pokud se chystáte do Francouzské Polynésie, pročtěte si následující rady, které by vám mohly ušetřit případné nepříjemnosti.

Očkování

Při cestě do Francouzské Polynésie nemusíte mít žádné speciální očkovaní.

Měna

Místní pacifický frank je pevně svázaný s Eurem. Za jedno Euro tady dostanete 119 franků. Pivo vás obvykle vyjde na zhruba 350 franků a zaplatit ho můžete i kartou, protože ty jsou tady běžně přijímané.

Vstup do země

Česká republika má s Francouzskou Polynésií zavedený bezvízový styk. Pozor ale na to, když pojedete přes USA. Tady už je nutná vstupní autorizace, popřípadě přímo vízum do Spojených států!

Jazyk

Oficiálními jazyky jsou sice francouzština a tahitština, ale bez problémů se tady domluvíte i anglicky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám