Hlavní obsah

Jak levně do Mexika? Zkuste některý z lednových charterových letů

V prvních měsících roku přijíždí do Mexika nejvíce turistů, počasí je tam v tuhle dobu jedno z nejlepších. Využívají toho i cestovní kanceláře, které sem vypravují charterové lety. Díky tomu pak klesá celková cena zájezdů. A pokud vyberete správně, doletíte za oceán rychleji i pohodlně bez obvyklého mezipřistání.

Článek

Mexiko doplňuje klasický čtyřlístek oblíbených exotických destinací, kam (nejen) Evropané rádi utíkají před zimou. Cestovní kanceláře sem také vypravují cenově výhodnější charterové lety, a tak se Mexiko stává pro tuzemské turisty dostupnější. Vedle Thajska, Kuby, Dominikánské republiky nebo Keni se tak Mexiko postupně přidává mezi oblíbené destinace.

Mezi jeho fanoušky patří i Američané, kteří jsou zvyklí na vysoký standard služeb. Jejich úroveň proto v Mexiku podle toho vypadá. Zatímco evropští turisté nejsou se zkušenostmi ze Středomoří tak zhýčkaní, Američané ví, na co mají za své peníze nárok. Rozdíl mezi Středozemním a Karibským mořem je, nejen v tomhle případě, stejně velký jako mezi Sněžkou a Popocatépetlem.

Pokud si s výběrem zájezdu dáte trochu práce, podaří se sehnat i výhodný charterový let, který je oproti klasickému zájezdu levnější a od horkého slunce a ostré mexické kuchyně vás pak bude dělit jen několik hodin letu. A kam se v Mexiku přesně vydat a na co se ve stínu kaktusů nejvíce těšit? Čtěte dále následující přehled.

Mayská riviéra

Velký počet turistů si pro dovolenou v Mexiku vybírá Mayskou riviéru na poloostrově Yucatan. Dlouhé písečné pláže, průzračné moře, palmy a tradiční světoznámá mexická kuchyně tu jdou ruku v ruce. Týdny oddechu tady trávili i světoví umělci. Nabízí se uspořádat i výlety za památkami indiánské kultury. Slavná pyramida Chichén Itzá je např. jen dvě hodiny cesty od pobřeží.

Mayská riviéra skrývá v bujných pralesích i pozůstatky z dob divokých indiánů a zlatachtivých kolonizátorů. Yucatanský poloostrov je více méně nížinatý a vstupy do moře jsou pozvolné. Útesy podél pobřeží zase lákají potápěče. Nejvíce turistů míří každoročně do Cancúnu, Tulumu, Playa del Carmen, Puerto Aventuras nebo Akumulu.

Kdo byl také v Mexiku?
Nějaký čas působil v Mexiku i český rodák, zahradník, botanik a cestovatel Benedikt Roezl, který se proslavil jako nejznámější sběratel orchidejí. Na svých cestách po Americe, které absolvoval pěšky nebo na koni, jich nasbíral tisícovky.

Cancún žije

Cancún je nejstarším a nejznámějším letoviskem na Mayské riviéře. V posledních letech se rychle rozvíjel a hotely tu vyrůstaly jako houby po dešti. Výsledkem bylo, že je dnes Cancún městem s největším počtem hotelových pokojů v Mexiku. Je typickým příkladem populárního rekreačního střediska – hotely tu kolem pobřeží střídají zábavní podniky, bary, drahé butiky, nákupní střediska i domorodé trhy.

Klidnější Playa del Carmen

Jižněji od Cancúnu leží další populární středisko Playa del Carmen, které si, i přes velký rozvoj, zachovalo ráz rybářské vesničky, a dovolenou sem jezdili trávit i umělci.

Playa del Carmen je mladší než Cancún a je proto také o dost klidnější. Výška místních budov byla omezena tak, aby nepřesahovala vegetaci, takže si v Playa del Carmen budete připadat jako v zahradě. Po západu slunce se rozproudí noční život v centru města, které protíná Avenida 5 – mexická napodobenina newyorské 5th Avenue. Uvolněná a přátelská atmosféra sem láká hlavně mladší turisty.

Není tortilla jako tortilla

Mexická kuchyně patří vedle italské nebo indické k nejoblíbenějším na světě. Její základní ingredience - kukuřici, fazole, papričky nebo hořkou čokoládu - ale dokážou správně smíchat jen Mexičané. Tacos, burritos nebo plněné tortilly ochutnal snad každý, jenže z rukou zkušené Mexičanky jde o úplně jiný zážitek. Dejte ale pozor, hrozí totiž, že po tom, co v Mexiku zasednete za stůl, tam strávíte celou dovolenou a to by mohla být škoda.

Čtěte dále:

V rubrice Exotika jsme v poslední době psali i o dalších zajímavých místech. Poznávejte svět s námi:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Mexika

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky dovolená Mexiko:

Jednoduchý příjemný hotel pro nenáročné klienty leží na okraji Cancúnu v blízkosti písčité pláže, kde si můžete zdarma půjčit slunečníky i ručníky.

Hotel byl postaven přímo na jedné z nejkrásnějších pláží celého Karibiku a od centra Playa del Carmen ho dělí jen dva kilometry.

Luxusní moderní resort leží v centru města a svým klientům nabízí služby pěti restaurací, čtyř barů a dvou bazénů. Hotel sousedí dlouhé písečné pláži.

Cenově výhodný hotel leží v centru Playa del Carmen v blízkosti Avineda 5. Hotel preferují ti návštěvníci, kteří neradi bydlí ve velkých hotelových komplexech.

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Kam byste se v Mexiku nejraději podívali?
Na památky mayské civilizace
58,1 %
Na pláže v Cancúnu
27,2 %
Na Popocatépetl
4,9 %
Do Mexico City
5,7 %
Jinam
4,1 %
Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Praktické informace

Plánujete v zimě odletět některým charterovým letem do Mexika? Možná si s výběrem pospěšte, některé termíny odletů už se blíží:

Termín 1: 25. 12. 2010 (návrat 6. 1. 2011)

Termín 1: 25. 12. 2010 (návrat 6. 1. 2011) Termín 2: 5. 1. 2011 (návrat 16. 1. 2011)

Termín 3: 15. 1. 2011 (návrat 26. 1. 2011)

Vstupní podmínky

Pokud pobyt nepřesáhne 180 dní a jeho cílem není výdělečná činnost, mohou obyvatelé České republiky s platným pasem do Mexika bez víza. Při překročení hranice, nebo v letadle musí každý vyplnit hraniční propustku, jejíž druhou polovinu odevzdává při odjezdu nebo odletu. Mexičtí úředníci si tak zkontrolují, zda jste nepřekročili povolenou dobu pobytu.

Zdraví

Pro vstup do země není vyžadováno žádné očkování. V případě potřeby je lékařská péče v letoviscích na vysoké úrovni. Nedoporučuje se pít vodu z kohoutku, lepší je ji kupovat v plastových nebo skleněných lahvích.

Měna

Platnou měnou je mexické peso rozdělené do 100 centavos. Ve všech turistických centrech je velký počet směnáren a země akceptuje prakticky všechny druhy platebních karet. Pro výměnu je nejlepší mít americké dolary.

Úřední jazyk

Úředním jazykem je španělština, ale v turistických centrech se lze domluvit anglicky.

Letecké spojení na Mayskou riviéru

Turisté, kteří mají v plánu navštívit Mayskou riviéru, přistávají většinou na letišti v Cancúnu. Z Prahy se tam nejlépe dostanou s přestupem v Amsterdamu nebo ve Frankfurtu a Newarku. Cena letenky se pohybuje kolem 22 tisíc korun.

Cestovní kanceláře vypravují do Mexika charterové lety, zejména, když v Evropě „řádí“ zima.

Většina jich pak využívá doby, kdy je v Mexiku nejlepší počasí a zájezdy vypravuje na začátku nebo v polovině ledna.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám