Hlavní obsah

Krásné ženy a černý písek najdete na ostrově lásky Tahiti

Tahiti se přezdívá „ostrov lásky“. Nepostradatelnou kulisou pobytu na něm jsou pak tanečnice v typickém polynéském oděvu. Jejich tanec postavený na výmluvných pohybech boků dnes už nikoho nepobuřuje. Přitom ještě v polovině 20. století byl zakázaný a Evropané jeho provozování považovali za něco neslušného.

Článek

Vyprávěním o Tahiti, polynéských tancích a pro Evropany netypické kultuře pokračujeme v mini seriálu o Francouzské Polynésii. V minulých dílech jsme navštívili hříšně drahé a luxusní Bora Bora a rebelující Huahine.

Tahitské tance nejsou jen velkou turistickou atrakcí ale i základem polynéské kultury. „Tanečnice a tanečníci za pomoci svých pohybů vyprávějí příběhy. Svým tancem, který má často erotický podtón, nechtějí nikoho šokovat, je pro ně naprosto přirozený,“ vysvětluje znalec polynéské kultury. První Evropané ho ale odsuzovali a na více než století dokonce zakázali.

Tiara, květina s mnoha významy
Květina za uchem má v Polynésii svou specifickou symboliku spojenou (jak jinak než) s milostným životem jejího nositele.Květina za levým uchem znamená "Jsem zadaný/zadaná". Květina za pravým uchem naopak naznačuje, že srdce a náruč jejího nositele jsou otevřeny a čekají na lásku. Květina vetkaná do copu nebo culíku směřujícího dozadu pak vysílá stručný a jasný vzkaz: "Následuj mě!"

Tahiti – ostrov smyslných tanců

Dnes je polynéský tanec vyhledávanou turistickou atrakcí. Vyrazit na Tahiti a nevidět vystoupení tahitských tanců se rovná téměř hříchu. Tím samým je i polehávání u hotelového bazénu. Tahiti, které je vulkanického původu, disponuje kilometry krásných pláží s černým pískem. Ty jsou hlavně na severu, na jihu je písek bílý, částečně dovezený.

Centrem nejen ostrova Tahiti, ale vůbec celé Francouzské Polynésie je město Papeete. To si jedni pro jeho nikdy neutuchající chaos zamilují hned v první chvíli a ti druzí mu na chuť nepřijdou nikdy. Byla by ale chyba nestrávit ve spleti jeho ulic minimálně jedno odpoledne. „Páteří města je bulvár Pomare s bankami, obchody a hotely,“ přibližuje jeho podobu průvodce. „Kousek od něj je tržiště Marché de Papeete. V sobotu ráno tady nastává vrchol nákupní horečky, a to už víc než 250 let.“ Seženete tady látky, ovoce, šperky, zeleninu i čerstvě nalovené ryby.

Hlavní město ale není to „pravé pohlednicové Tahiti“. Ožívá sice se soumrakem a bary, restaurace a zábavní podniky zavírají až k ránu, ale za plážemi a sluncem musíte do jiné části hlavního ostrova, nebo na některý z menších ostrůvků v jeho okolí.

Heiva festival
Ideální příležitostí jak poznat to nejlepší z unikátní polynéské kultury je festival Heiva. Ten na Tahiti trvá od konce června do konce července. Kromě soutěže ve splétání listů kokosových palem nebo jízdě na typických vahadlových člunech se volí třeba i nejkrásnější Tahiťanka. Samozřejmostí jsou i soutěže v typických tancích a zpěvu.

Ze vzduchu Tahiti tvarem připomíná osmičku, kterou tvoří hlavní ostrov – Tahiti Nui, menší Tahiti Iti a bezpočet menších ostrůvků, takzvaných motu, v jejich bezprostředním okolí. Na nich jsou rozeseté luxusní rezidence a romantické bungalovy na pláži nebo přímo nad vodní hladinou. Není divu, že sem často vyrážejí novomanželé na líbánky.

Okořenit je mohou pozorováním delfínů, velryb, které sem připlouvají s mladými, nebo kurzem potápění. Ve Francouzské Polynésii jsou k němu ideální podmínky. Viditelnost je extrémně vysoká, někdy až 40 metrů, pod vodou na začátečníky nečekají žádná nebezpečí, ale naopak pestré podmořské divadlo.

Tahiti kdysi dávno proslavila díla Paula Gauguina, který tu několik let žil a propadl kráse místních žen. Ostatně turisté je obdivují i dnes. K jejich štěstí si i přes velký nápor Tahiti a vůbec celá Francouzská Polynésie uchovávají tradiční ráz a i nadále Evropany udivují svou živočišností a radostí ze života.

Čtěte dále o Francouzské Polynésii:

Tahiti je dalším ostrovem, který jsme vám prostřednictvím seriálu o ostrovech Francouzské Polynésie představili. Po minulých návštěvách Bora Bora a Huahine se v dalších dílech podíváme ještě na ostrovy Moorea, Manihi a Rangiroa. Sledujte rubriku Exotika.

Nedávno jsme psali také o deseti nej Dominikánské republiky, levném cestování do Mexika nebo neznámých kubánských destinacích. Více na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Francouzské Polynésie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Francouzské Polynésie:

Desetidenní zájezd do dvou nejkrásnějších destinací ve Francouzské Polynésii – na rajský ostrov Bora Bora a Tahiti, ostrov lásky. To nejkrásnější z Polynésie – tance, luxusní ubytování, tyrkysové moře.

Nezávislé a turistickým ruchem jen minimálně poznamenané Huahine v kontrastu s životem tepajícím Tahiti. Deset dní v pozemském ráji obklopeni luxusem a unikátní tahitskou kulturou.

Menší atol Tikehau je další možností, kam vyrazit v Polynésii. Klidný hotel kousek od letiště stranou mas turistů. I tady platí, že voda je průzračná a pláže jako z katalogu cestovních kanceláří.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Co byste si nenechali ve Francouzské Polynésii ujít?
Potápění
16,5 %
Vystoupení místních tanečnic
11,4 %
Večeři na pláži
6,5 %
Bydlení ve vodním bungalovu
65,6 %
Celkem hlasovalo 984 čtenářů.

Tahitské tance vyprávějí příběhy

Tahitské tance rozhodně nejsou jen divadýlkem pro turisty. Naopak jsou vždycky autentické a zpodobňují konkrétní legendy. Evropany byly kritizovány za otevřenou a přílišnou sexualitu a od roku 1819 až do 50. let 20. století oficiálně zakázané. Od 50. let se znovu tančí i na veřejnosti, tance už ale vypadají jinak než dřív. Dnes známe pět základních typů tanců:

otea – mužský válečný tanec

• otea – mužský válečný tanec • ohňový tanec

• otea – mužský válečný tanec • ohňový tanec • hivinau – který napodobuje pohyby námořníků při zvedání kotev

• otea – mužský válečný tanec • ohňový tanec • hivinau – který napodobuje pohyby námořníků při zvedání kotev • paoa – kdy tanečníci sedí v kruhu, zpívají a plácají se do stehen

• aparima – tanec, při kterém tanečnice vyprávějí příběh za pomoci rukou

V područí Francie?

Už samotný název – Francouzská Polynésie – odkazuje k tomu, že jsou tyto ostrovy závislé na Francii. Přesně jde o francouzské zámořské teritorium s vnitřní samosprávou. Místní jsou se současným stavem celkem smíření. Jen čas od času proběhne v hlavním městě Papeete menší demonstrace těch, kteří požadují absolutní nezávislost.

Zajímavostí je, že ostrovy Francouzské Polynésie jsou rozesety na ploše, která odpovídá zhruba sedminásobku rozlohy samotné Francie.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám