Hlavní obsah

Filmová „Pláž“ existuje, patří k nejoblíbenějším turistickým cílům Thajska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, kteří měli možnost vidět slavný film Pláž s Leonardem di Capriem v hlavní roli, si mohou na přídi výletní lodi vykroutit hlavy. „Je to tahle zátoka? Nebo snad tahle?“ Nahlas ale nikdo nikomu nic neřekne, nikdo nechce být tím senzacechtivým turistou, kterými snímek z roku 2000 lehce pohrdal. Bez optání ale tu skutečnou „Pláž“ nejspíš neobjevíte, protože ve filmu byla počítačově upravená.

Článek

„Nebojte, filmaři nepřibarvili už takhle neuvěřitelně tyrkysovou vodu, ani do vody nerozeseli další útesy, to vážně nebylo potřeba,“ usmívá se průvodce a rukou ukazuje na moře okolo sebe, které je úplně průzračné a omývá skály porostlé tropickou vegetací. „Filmová pláž musela být dokonale ukrytá před civilizací, a tak nad ní za pomoci počítače ještě vztyčili horu, která ji chránila. Tu nad zátokou Ao Maya, kde štáb nakonec dva měsíce natáčel, vážně nenajdete.“

Ze zapomenutého koutu světa až do cestovních katalogů

Do roku 2000 znali thajské souostroví Phi Phi, i přesto že je jen 2 hodiny jízdy lodí od ostrova Phuket, jen ti největší nadšenci do potápění a cestování. První turisté se sem vydali až na počátku 80. let a donedávna se na zdejších plážích slunilo jen pár jedinců. Souostroví Phi Phi leží v Andamanském moři mezi ostrovy Phuket a Ko Lanta a tvoří ho celkem šest ostrovů – i když mnozí za ostrovy považují pouze dva z nich, zbylé čtyři jsou jen tropickou vegetací pokryté skály vystupující z vln.

Stálé obyvatelstvo je jen na největším ostrově souostroví – Phi Phi Don – a jen tady je možné se ubytovat v některé z plážových vilek. Menší Phi Phi Leh, kde leží filmová zátoka Ao Maya, je do dnešních dnů, navzdory rostoucímu turistickému ruchu, stále neobydlený a turisté sem připlouvají každý den na výletních lodích. Nejčastěji za potápěním, které je tu jedno z nejlepších na planetě, ale i za poznáním filmových lokací.

Související články o Thajsku:

Film o „posledním zapomenutém ráji na zemi“ mnohonásobně zvýšil popularitu nejen scénického souostroví Phi Phi, ale vůbec všech thajských ostrovů a ostrůvků. I přesto ale pořád platí, že na malé thajské ostrovy se jezdí hlavně za klidem a ničím nerušenou dovolenou a na největší Phuket, do Bangkoku a Patayi pokud chcete zažít dovolenou, kde díky bujaré zábavě a nikdy nekončícímu nočnímu životu nepůjdete několik dní spát před svítáním.

Ostrůvky klidu ve vlnách Andamanského moře

„Ze stejné sorty míst, jako je Phi Phi, jsou i Ko Lanta, Ko Muk a zhruba další desítka ostrůvků. Takže klid a pohoda spojená s perfektním potápěním,“ říká místní průvodce. „Na ostrově Ko Muk se pak rozhodně vyplatí navštívit známou Smaragdovou jeskyni. I když cesta skrz 80 metrů dlouhou temnou jeskynní chodbu není pro každého,“ poukazuje na fakt, že slavnou lagunu můžete spatřit jen, když proplavete při odlivu z otevřeného moře skrz podzemní jeskyni. Jiná cesta tam, ani zpět není, ale spatřit křišťálovou vodu, z které se strmě zvedají skály porostlé bujnou vegetací, prý rozhodně stojí za to.

Jen pomalu turisté objevují i ostrov Ko Lanta – a to i navzdory tomu, že jižní část ostrova je součástí národního parku Mu Ko Lanta a zdejší scenérie patří k těm nejkrásnějším v celé jižní Asii. „Národní parky se v poslední době stávají oblíbenou součástí dovolené v Thajsku. Málokdo ví, že jich tu je víc než stovka a pokrývají zhruba 13 % povrchu celé země,“ poukazuje na málo známý fakt průvodce. Jedním z nejcennějších přírodních celků celé Asie je prý národní park Khao Yai ležící zhruba 200 km od Bangkoku.

Thajská masáž – jóga pro líné

Kdo vyrazí do Thajska a nezajde si na klasickou thajskou masáž, jako kdyby tu nebyl. „Okolo thajských masáží je ale spousta mýtů a polopravd,“ tvrdí jeden z masérů. „Za prvé – správná thajská masáž by neměla bolet a neměla by být náročná jak pro maséra, tak pro masírovaného. Na první pohled možná vypadá děsivě a bolestivě, když masér používá při masírování celé své tělo – včetně loktů, kolen, nebo chodidel, ale výsledek je vždycky pozitivní.“ Pokud byla masáž udělaná kvalitně, její příjemné dozvuky cítíte ještě několik dní „po akci“.

Můžete si ji užít přímo v některém z hotelů, nebo v některém ze salonů například v hlavním městě Bangkoku. „Jen ale pozor na to, abyste omylem nezabloudili do „jiného“ salonu,“ potutelně se usmívají místní obyvatelé. Právě Bangkok a hlavně jeho čtvrť Patpong jsou označované jako centrum thajské sexuální turistiky. A množství nočních podniků, go go barů a salonů v této části města, jejichž vývěsní tabule září do tmy tropické noci, dává tomuto tvrzení za pravdu.

Co při návštěvě Thajska stojí za to vidět nebo vyzkoušet:
Železnice smrtiPochmurná historie, ale fascinující okolní krajina – to jsou základní znaky neblaze proslulé „železnice smrti“, která spojovala Thajsko a Barmu. Při stavbě se jako jediná „těžká technika“ uplatnili sloni, jinak se vše dělalo holýma rukama – při její stavbě nakonec zahynulo 120000 civilistů.
Bangkocký chrám Zlatého Buddhy Chrám Zlatého Buddhy patří k nejnavštěvovanějším atrakcím Bangkoku a přitom nechybělo mnoho a 3 metry vysokou sochu Buddhy z lesklého kovu nikdo pod vrstvou sádry, kterou byla ve středověku kvůli ochraně ukrytá, neobjevil. K vyloupnutí nakonec přispěla nehoda, při které sádrová krusta praskla.
PattayaNeřestná a pulsující nikdy nekončící zábavou – to je Pattaya – nejznámější thajské letovisko a nejbohatší část Thajska. Můžete si tu vyzkoušet všechny myslitelné vodní sporty, nebo jen tak ležet na pláži a užívat si příjemného tropického počasí s teplotami, které se pohybují okolo 28 stupňů.

Čtěte dále:

Pokud vás zajímá, jak se žije na Havaji, co skrývá Madagaskar, jaké jsou nejzvláštnější hotely světa, nebo kolik zlata je v Myanmaru, přečtěte si i naše poslední články, které najdete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Thajska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů do Thajska:

Prožijte štědrý den a silvestr na pláži! Odletáme 22.12.! Hotel leží v živém a nespoutaném Phuketu přímo na pláži Kamala.

Dva týdny v Thajsku se slevou nyní za 34990 korun. Odlet 29.12.. Pláž 80 metrů od hotelu, centrum 15 minut cesty, vlatní bazén.

Čtyřhvězdičkový resort na souostroví Phi Phi. I tady je možné prožít Štědrý den nebo Silvestr přímo na pláži.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kam byste v Thajsku vyrazili?
Za památkami do Bangkoku
5,8 %
Do národních parků
8,9 %
Na pláž do letovisek Pattaya nebo Phuket
5,6 %
Na pláž některého z ostrůvků
79,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 719 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám