Hlavní obsah

Réunion je impozantní horolezeckou a trekovou baštou

ESO travel, Ondřej Moravec

„Oui, oui, monsieur,“ zašeptá mladá snědá servírka a přinese snídani s jemnou čokoládou a křehkým croissantem. Že by Paříž? Marseille? Nikoliv. Když se podíváte z okna, místo Eiffelovky uvidíte divoce špičatá skaliska, která kýchají sopečný dým, a pralesnatou čepici, kde kvete vanilka nebo orchideje. Takto vás uvítá Réunion, ostrovní perla pro aktivní turisty.

Článek

Réunion je francouzskou kolonií a menším ostrovním bratrem Mauritia, ale oproti svému romantickému příbuznému nabízí návštěvníkům tvrdý treking a nespoutaný adrenalin. Horolezci považují místní vodnaté kaňony za nejtěžší a zároveň nejimpozantnější na světě. Tento ostrov je rájem také pro všechny milovníky treků. Řada stezek vede hornatým terénem vnitrozemí, kolem plantáží, lávových proudů nebo divokými pralesy. Máte-li rádi aktivní dovolenou, na Réunionu si budete určitě libovat. Pro chvíle odpočinku pak dokáže nabídnout i řadu krásných pláží v letoviscích jako např. Saint Gilles nebo Boucan Canot.

Ostrov Réunion leží v Indickém oceánu a často bývá nazýván „Havají na jednom ostrově“. Černý písek se tu střídá s bílým, liány střídají čepelnaté vrcholky skal a moře si hraje na plácanou s pestrými korály. Leží jen kousek vedle známějších Seychel či Mauritia. Přitom dovolená na Reunionu kombinuje evropský francouzský luxus společně s tropickou živelností. Pokud budete chtít podniknout „tour de islands“, počítejte ale, že se pod 50 - 70 000 Kč nedostanete.

Tobogánový urychlovač částic

Kdysi na ostrově seděla dáma. Byla obrovská a z velkého oka jí tekly žhavé pulzující slzy. Byla to sopka Piton des Neotes, která i dnes tvoří hlavní dominantu ostrova. Lávové krůpěje se spojily s větrem a dešťovým klapáním nakonec tak, že sopka vedle sebe vytvořila tři obrovské skalní amfiteátry. Vznikl tak trojlístek, jehož každý „list“ má v průměru okolo deseti kilometrů. Uprostřed listů se tyčí přes tři kilometry vysoký vulkán, který už jenom hledá svoji vyhaslou chroptící lávu.

Je celá řada kaňonů, která tuto sopku lemuje, k nejkolosálnějším patří ale Trou de Fer (Železná díra) v oblasti Cirque de Salazie, který je podle většiny canyoningářů nejtěžším kaňonem široko daleko a slézt ho dokáží jenom skuteční mistři. Pro ty, kteří se rádi drží nohama pevně na zemi, bude složitější se sem skrz pukliny a lomové cestičky dostat. Výsledek ale nezamrzí.

Kaňon vypadá jako kdyby nezastavitelná koule udělala do zelného koberce nemilosrdnou puklinu a na jejím dně se pak roztekla v blyštivé jezero. Do něj z kolmých stěn stéká několik vodopádů. Ten nejdelší měří přes 220 metrů. Ve stejném rajonu se nachází další „díra“.

Díra bílá neboli Trou Blanc získala své jméno díky bochánkům pěny, které vznikají z proudu vody v místních čedičových tobogánech. Pokud tedy máte dost odvahy, tvrdou přilbu a hroší obleček, můžete se v nějakém svést. Nejdelší z kamenných hadů měří zhruba 16 metrů a je nazván „Urychlovač částic“.

Nad tepajícím srdcem země

Vedle vyhaslé Piton des Neotes, jejíž okolí rozechvěje hlavně všechny kaňonáře, se na východě tyčí další lávový prskavec, který na rozdíl od svého vyhaslého kolegy patří k nejaktivnějším sopkám na světě. Pokud tedy sopka Piton de la Fournaise naladí „dobrý kanál“ neměli byste o magmatické bublání přijít.

Sopka za poslední století vystřelila lávový špunt hned 125krát, z čehož naposled v roce 2007, kdy z ní vyteklo až 3 milióny m3 magmatu. Na rozdíl ale od dřímajících sopek, nevyvolává tato sopka destruktivní obavy. Díky časté aktivitě totiž nedochází k přesycení magmatem a erupce proto nejsou tak silné.

Možná překvapí, že sopka je častým terčem turistických výšlapů. Nachází se okolo ní hned několik stezek, které vedou na vrchol. Ta nejdelší měří asi 13 km a neměla by vám zabrat více jak 5 hodin. Podíváte se tak na dno vyhaslé kaldery, do vulkanických jeskyní nebo se projdete okolo činných kráterů, kde budete moci vidět tepající srdce zemské kůry. Pro ty, kteří by si vše raději vychutnali v klidu a pohodě zde je možnost letu vrtulníkem nad krátery, jenž přijde asi na 150 Euro.

Krajina Réunionu je trochu jako žena, která čeká na zkrocení. Pokud si tedy chcete vyzkoušet Shakespeara v akci, pokuste se o „Zkrocení zlé ženy“ a oddejte se divokému Réunionu. Energii přírody na sebe nechte naplno působit.

Nenechte si ujít: Trojice „svatých“:
Saint DenisHlavní město ostrova zaujme hlavně z kulturního hlediska. V městě se nachází velká zástavba kreolské zdobené architektury, která je dobře přizpůsobena tropickým podmínkám (má důmyslný sytém větrání).
Saint GillesJedná se asi o nejnavštěvovanější kousek země a to hlavně díky písečnému „letišti“ pro lenošivé turisty. Laguna na pobřeží je tvořena korálovým masivem, o který se často lámou vlny. Jako v každém správném zábavním středisku ani zde nesmí chybět výlety lodí za delfíny či velrybami.
Saint AndréPokud zavítáte do tohoto městečka, ani ve snu zde nenarazíte na poraněnou krávu. Nachází se zde totiž silná osada hinduistů. Jestli se tedy chcete vydat po stopách jejich kultury, navštivte např. chrám Kali, který je přístupný i turistům

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o New Yorku, Venezuele, Fidži, Cayo Coco, Rio de Janeiru nebo Mexiku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Réunionu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku a Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Réunion:

Treky hornatým Réunionem v kombinaci s odpočinkem na bílých plážích Mauritia - ideální dovolená v nádherném tropickém prostředí.

Za panenskou přírodou. MAYOTTE - francouzské území - vulkanický ostrov, který je znám uchvacující krásou, plantážemi vzácných koření a je vynikající potápěčskou lokalitou.

Prožijte nádhernou dovolenou plnou romantických zážitků ve třech oblastech se společným jmenovatelem - Rajské ostrovy snů.

Anketa

Máte rádi aktivně strávenou dovolenou?
Ano, rád dovolenou trávím aktivně
53,7 %
Ano, ale občas to prokládám odpočinkem na pláži
33 %
Ani ano, ani ne
1,4 %
Ne, ale občas nějaký ten pohyb neuškodí
5,1 %
Ne, na dovolenou si jedu odpočinout
6,8 %
Celkem hlasovalo 488 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám