Hlavní obsah

Navštivte bájné pyramidy v Mexiku. Vědce svou dokonalostí udivují dodnes

ESO travel, Ondřej Moravec

Mohutné pyramidy Slunce a Měsíce v slavném archeologickém nalezišti Teotihuacán nebo pyramidový komplex Chichén Itzá, to je jen malý výčet významných staveb v Mexiku, které svou dokonalostí uchvacují nejen laickou veřejnost. Jste-li milovníky fascinující kultury Aztéků a Mayů, neměli byste si jejich návštěvu nechat ujít.

Foto: Dennis Jarvis

Zažijte na vlastní kůži mystickou atmosféru Chichén Itzá.

Článek

Opakovat otřepanou frázi, že Mexiko je zemí, kterou neprojedete za dva týdny, asi nemá cenu. Nicméně je dobré si místní návštěvu dobře zorganizovat, abyste mohli propojit městský život s patinou kulturního zázemí oblasti. Vyrazit zde lez na „vlastní pěst“, nebo třeba skrz některou specializovanou cestovní kancelář. Ty pořádají okružní zájezdy po Mexiku, které vás na 17 dní přijdou na cca 50 - 70 000Kč. Program mají většinou solidně „nabitý“, takže zemi projede důkladně. Záleží tedy jenom na vás, jestli budete chtít „chodit za ručičku“ s delegátem či se vrhnout do středu Nového kontinentu ve vlastní režii.

Dovolenou v Mexiku lze trávit různými způsoby. Země může nabídnout jak pohodlné turistické resorty na pobřeží s plážemi a teplým moře, tak bohatou přírodní a kulturní historii a památky, které jsou vhodné k poznávacím výletům. Dobrodruzi se zde mohou vydávat vstříc tajuplným chrámům dávno zaniklých civilizací nebo probádávat přírodní krásy jako vodopády Agua Azul nebo pohoří Altos de Chiapas. V neposlední řadě se nabízí také velmi populární lety balónem. Pořádají se v Mexico City za cenu cca 7000 Kč. Součástí letu je výhled na město s přilehlou památkovou rezervací Teotihuacan.

Mexico City - lidské mraveniště u nejdelšího světového bulváru

Někteří moderní umělci vyobrazují Život jako neobyčejně chaotický pestrý dav, který se neustále pohybuje. Platformou pro taková díla by se jistě mohlo stát i hl. město země – Mexico City (dále jen Mexico). Život v tepnách města totiž pumpuje až na 30 milionů obyvatel. Tím se Mexico řadí k nejlidnatějším místům na světě.

V pulzujícím davu narazíte na rozdílné typy lidí. Kameloti zde po ránu nosí tlusté vlněné svetry s indiánskými vzory a lyžařského kulicha. Ze začátku roku totiž bývá po ránu teplota leckdy jen několik stupňů nad nulou. Na rozích ulic zase potkáte čističe bot ve všech věkových kategoriích. Od 10letých kluků po elegantní šedé eminence. Všichni se snaží zaujmout kolemjdoucí svým koncertem kartáčů, během kterého vás jednak ohromí svoji ladnou zručností, a samozřejmě také blýskotem bot.

Společníky jim dělají četní bezdomovci, kteří často pocházejí z řad indiánů. Mnoho z nich neumí ani španělsky, a tak jejich socializace je velice těžká. Většina je tedy odkázána na chleba ulice.

Vedle tradičních domorodců ale narazíte ve městě i na stopy historie i kapitalismu. Hl. třídu Paseo de la Reforma lemuje řada luxusních obchodů a hotelů. Mezi nimi se pak nachází „aleje“ soch připomínající různé období mexických dějin. Druhým nejzastoupenějším „druhem“ ve městě jsou auta, kterých se pohybuje v ulicích na šest milionů. Díky tomu leží město v hustém oparu smogu. Na křižovatkách stojí agilní policisté, jež se snaží urychlit dopravu, aby měli chodci alespoň teoretickou možnost přechodu.

K největším specifikům města pak patří náměstí Zócalo, jenž leží na místě, kde se kdysi rozprostíralo jezero. Proto se náměstí postupně propadá hlouběji do země. Dnes zde stojí aztécká svatyně Templo Mayor. Dalším geniem loci města je největší křesťanský svatostánek v latinské Americe - Catedral Metropolitana či nejdelší ulice na světě – třída Povstalců – která měří 40 kilometrů.

Mexická pohádka o UFU či okřídlených hadech

Mexiko patří k předtím filmovým celebritám. Snímky jako např. Apocalypto či Fontána proslavily stupňovité pyramidy se silně nalíčenými gangy indiánů po celém světě. A právě k pozůstatkům středověkých indiánských civilizací vedou ty nejprecizněji vyšlapané turistické cestičky v Mexiku. Lidská těla vypadající jako živé olejomalby zde sice nespatříte, ale rozsáhlé pyramidové komplexy s upocenými táhlými schody vás neminou.

Teotihuacán patřil k těm nejstarším a největším indiánským sídlům. Mezi širokými ulicemi a pompézními chrámy žilo prý až 200 000 lidí. Podle legend se zde zrodil Měsíc a Slunce, proto hlavní dominantu města tvoří dvě pyramidy věnované právě těmto přírodním entitám. Pyramida Slunce navíc představuje jeden z největších pyramidových komplexů na světě, který kdysi měřil do výšky 65metrů a byl postaven ze 765 000 krychlových kvádrů. Jeho zdi jsou lemovány freskami posvátných jaguárů. Pyramida stojí na rohu hl. třídy - Ulice mrtvých, která měří přes čtyři kilometry.

Okultisté a mystikové se domnívají, že právě na ní kdysi přistáli na Zemi mimozemské civilizace. Také se říká, že v blízkosti pyramid pulsuje esoterická energie dávných bohů. Když před vchod do chrámu např. položíte tupou žiletku, magická síla vám ji opět nabrousí. Kdybyste měli indiánského vyprávěče z dávných dob po svém boku, asi byste mu řekli: „Tak ještě tu o Červené Karkulce.“ Nicméně, trénink fantazie nikomu díru do hlavy neudělá.

Asi 100 kilometrů severně od Mexica City leží další významné kulturní centrum, kde kdysi plápolaly plameny rodinného krbu kmene Toltéků – Tula.

Tula, kulturní centrum Toltéků

Vedle několika stupňovitých chrámů se vzorem okřídleného hada se v Tule nachází i řada skoro pěti metrových soch bájných Atlantů, jenž z vrcholku pyramid drží na svých bedrech "nebeskou klenbu". Typické pro Tulu jsou také snad první americká míčová hřiště, která Toltékové ve své hře s míčky používali jako prostor pro netradiční náboženské obřady.

Primadonou na indiánské šachovnici domorodých měst je ale jednoznačně Chichen Itza. Po pádu Mayů zde v 10.století usadili Toltékové, kteří začali stavět svá „sídliště“. Dnešní podoba tedy visí na hraně mezi mayskou a toltéckou kulturou. Obrovské natažené ruce připravené nasát krev božských obětí se tak střídají s pyramidami. Tou nejznámější je El Castillo, jejíž čtyři dlouhá strmá schodiště kopírují přesně linii světových stran. Během jarní a zimní rovnodennosti tak vzniká efekt, kde kamenný had z vrcholku stavby pomalu slézá díky záři slunečních paprsků dolů z pyramidy.

Nenechte si ujít: Mexiko u moře
Vlnobití v AcapulcuVedle Mexica City se jedná o dalšího velikána s populací 4miliony lidí. Nejznámější je místní megalomanská pláž Playa Hornitos, jež je roubená bary, zábavními atrakcemi a od moře omílaná silným vlnobitím. Pokud tedy nepatříte k vodním živočichům s ohebnými „ploutvemi“ nechte se svést na ostrov La Roqueta, kde je hladina moře stojatější.
Ostrov hurikánůDalší, tentokrát zdánlivě poklidnou, destinací k lenošivé dovolené je ostrov Isla del Cozumel, který si oblíbí hlavně vášniví potápěči. Je zde hned několik potápěčských středisek. Kromě skafandrů je ostrov ale také známý svoji hurikánovou přitažlivostí. Nemusíte se ale bát. Místní domorodci jsou na vše připraveni a v případě nouze se o vás dobře postarají.
Mayská riviéraNa placce Yucatanu poseté džunglí se vedle hotelových komplexů nachází i několik mement mayské civilizace. Nejvýznamnějším z nich je pevnost Tulum tyčící se nad hladinou moře na Mayské riviéře. Jedná se o jedinou mayskou osadu, kterou používali v původním rázu španělští kolonizátoři.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Dominikánské republice, Borneu, Maledivách, expedici na Antarktidu, Cayo Coco nebo Filipínách. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Mexika

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku a Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Mexico:

Upoutá Vás barvitostí a pestrostí folklóru. Poznáte nejzajímavější architektonické skvosty mayské a aztécké kultury i světoznámá letoviska.

Výčet toho nejzajímavějšího, co lze v Mexiku vidět. Hluboké dojmy z návštěvy Teotihuacánu a Chichén Itzá vstřebáte při relaxaci u moře.

Vhodný program pro milovníky kombinovaných zájezdů. Po velmi atraktivním okruhu si budete užívat nádherných pláží Karibiku.

Anketa

Co se vám v Mexiku líbí nejvíc?
Město Mexico City
2,9 %
Archeologická lokalita Teotihuacán
6,8 %
Pyramidy Slunce a Měsíce
50,1 %
Pláže v Acapulco
3,7 %
Sopka Popocatépetl
3,7 %
Vodopád Agua Azul
5 %
Pyramidový komplex Chichén Itzá
20,4 %
Jiné místo
7,4 %
Celkem hlasovalo 657 čtenářů.

V Mexico City nevynechte návštěvu tržnic

Barevnost a syrovost města Mexico City nejlépe poznáte na pravé mexické tržnici. Vedle orientálních bazarů působí ten mexický velice konzervativně. Nikdo vás tu netahá za rukáv a nestrká vás k sobě do obchodu. Dává vám prostor. Trhovci jsou slušní, vlídní a přitom taktní. Naskytne se vám vskutku velkolepý pohled na koše plné čerstvého ovoce a zeleniny, které jste jinde neviděli. Ale na maso si dejte pozor. Často je střeží nenasytné masařky, které jsou symbolem jisté „únavy materiálu“.

Toltékové

Moudrost této předaztécké civilizace se v současné době čím dál tím častěji objevuje na prodejních pultech evropských knižních konglomerátů. Např. dílo Čtyři dohody od Miguela Riuze se pro mnohé stalo osobní biblí. Toltékové ale nebyli jen moudrým národem prvních šalamounů. Jejich rituály byly značně krvavé. K hlavní toltéckým ikonám patří malby orlů klovající lidská srdce či kříženci hadů, ptáků a jaguárů. Kmen je také známý tím, že svým božstvům odváděl lidské oběti.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám