Hlavní obsah

Cayo Guillermo - kokosový ráj pro romantiky

ESO travel, Lucie Štěrbová

Ostrovy a ostrůvky obklopující největší ostrov velkých Antil Kubu lákají turisty především na téměř nedotčenou panenskou tropickou přírodu. Patří mezi ně i Cayo Guillermo, „menší bratr“ sousedního ostrova Cayo Coco. I když zde přeplnění pláží ještě dlouhou dobu nehrozí, patří tato destinace mezi nejrychleji se rozvíjející turistické resorty.

Článek

Lokality Cayo Guillermo a blízké Cayo Coco v současné době nabízí více než 20 000 hotelových pokojů. K tomu ale téměř 35 kilometrů pláží, takže obavy z přelidnění rozhodně nejsou na místě. Stejně jako Cayo Coco je i menší Cayo Guillermo součástí souostroví „Královská zahrada“ při severním pobřeží Kuby.

Podnebí je zde ukázkovým příkladem tropů. Teplota vzduchu neklesá pod 26 stupňů a voda má během roku jen o 2 stupínky méně. To zaručuje skutečně velkou druhovou pestrost podmořského světa a není proto divu, že se na tyto korálové ostrůvky sjíždějí potápěči z celého světa.

Čím platit?
Díky specifickému politickému zřízení má Kuba i unikátní měnový systém. Obyvatelé zde mohou platit dvěma národními měnami. Takzvanou turistickou měnou je konvertibilní peso, za které můžete nakoupit na Kubě úplně vše. Národní peso se nedá uplatnit při nákupu luxusnějšího zboží. Zhruba platí, že 1 konvertibilní peso je směnitelné za 24 národních pesos a odpovídá zhruba našim 16 korunám.

Na ostrově Cayo Guillermo se nacházejí celkem 4 all iclusive resorty, které mohou turistům poskytnout veškerý komfort. Jednou ze „značek“ ostrova je Playa Pilar. Tato pláž v západní části ostrova patří do „top 10“ nejoblíbenějších pláží v karibské oblasti a její podoba jako by vypadla z prospektu na ideální dovolenou. Není ale jediným místem, kde můžete vystavovat své tělo slunečním paprskům. Cayo Guillermo nabízí více než 5 mil čistých a udržovaných pláží se zářivě bílým pískem.

Ne každý si ale dovolenou chce užít jen na lehátku na pláži. Vyznavači aktivnější dovolené si mohou vyzkoušet jízdu na „Formuli 1 mezi plavidly“, na dvoutrupém katamaránu, který si v rychlosti v ničem nezadá s těmi nejrychlejšími jachtami. Oblíbené jsou i projížďky na koních nebo školy potápění. Ti zkušenější se mohou vydat s kyslíkovým přístrojem, harpunou a průvodcem i na podmořský lov ryb.

Festivalové rytmy
Živí Kubánci nevynechají jedinou příležitost k tomu zatančit si přímo na ulici. Po celý rok na Kubě probíhá spousta tanečních a hudebních festivalů. Pokud se na Kuby vydáte v únoru, nenechte si ujít Havanský karneval, který začíná v půlce měsíce. V červenci se roztančí Santiago a srpen patří festivalům v Cienfuegos, Guantanámu i Santiagu.

Dříve byl s cestováním na Cayo Guillermo problém. Cesta ze 125 kilometrů vzdálené Havany zbytečně vysilovala. Od roku 2005 ale letadla přistávají i na letišti na Cayo Coco a pro návštěvníky mířící do jednoho z hotelů na Cayo Guillermo není nic jednoduššího než přejet 20 kilometrů dlouhou umělou hráz spojující oba ostrovy. Cestou si navíc mohou prohlédnout kolonie růžových plameňáků, kteří patří k symbolům tohoto klidného zákoutí Karibiku.

Nenechte si ujít, aneb na co při návštěvě Kuby nezapomenout:
Santa ClaraMěsto, v jehož blízkosti se odehrála poslední bitva Kubánské revoluce v roce 1958 a zároveň místo posledního odpočinku slavného revolucionáře Che Guevary. Ten zde má své mauzoleum a pomník.
MalecónKuba to je Malecón. Tato havanská pobřežní kolonáda je dlouhá více než osm kilometrů a s nadsázkou se dá říci, že pokud chcete poznat pravou tvář Kuby, tak byste její návštěvu rozhodně měli zařadit do svých plánů.
VaraderoBýt na Kubě a nenavštívit Varadero je téměř zločin. Varadero je nejznámější a nejluxusnější turistická destinace. Ročně zde míří téměř milion a půl turistů z celého světa.

Související články:

Podrobnější informace o Kubě a přilehlých tropických ostrůvcích naleznete na tomto specializovaném webu o Kubě.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Kubu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko a Srí Lanku, atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kuba:

Nejhezčí pláže Kuby v těch nejznámějších letoviscích této karibské země.

Tropický ráj v karibském moři. Místo, kde zapomenete na každodenní starosti.

Anketa

Který z karibských ostrůvků se vám nejvíce líbí?
Cayo Coco
15,8 %
Cayo Guillermo
57,6 %
Cayo Santa Maria
6,6 %
Cayo Largo
9,2 %
jiný
10,8 %
Celkem hlasovalo 304 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám