Hlavní obsah

Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej

ESO travel, Lucie Štěrbová

Pokud nějakému městu patří označení světové velkoměsto, tak je to určitě americký New York, který je světovým centrem obchodu, kultury, módy, ale i mezinárodní politiky nebo umění a nákupů. Jen tady se na minimálním prostoru tyčí tisíce mrakodrapů a v ulicích zní více než 170 jazyků. Vítejte v New Yorku, městě, které prý nikdy nespí!

Článek

Město mrakodrapů

Panorama New Yorku, a hlavně čtvrti Manhattan je nezaměnitelné. Kvůli nedostatku místa (New York se totiž rozkládá na několika ostrovech při ústí řeky Hudson) byla veškerá výstavba hnána do výšky, a tak dnes mohou turisté obdivovat tisíce výškových budov. V New Yorku se k nebi tyčí více než 5600 mrakodrapů a zhruba 50 z nich přesahuje výšku 200 metrů.

Některé z nich se dokonce staly symboly celého města. Jedním z nejstarších je Woolworth Building – ten vznikl už v roce 1910 a dodnes sahá tato novogotická stavba do výšky 241 metrů. O 140 metrů vyšší je Empire State Building – po pádu Dvojčat nejvyšší newyorská budova z roku 1931. Newyorské výškové budovy mají dokonce i svou „královnu krásy“. Tou byl zvolený Chrystler Building – 318 metrů vysoký mrakodrap ve stylu art deco, který je typický svou špičatou špičkou.

Panorama Manhattanu se výrazně změnilo po útocích z 11. září 2001. Po nárazu dvou dopravních letadel se k zemi sesunuly dvě do té doby nejvyšší budovy ve městě – Dvojčata. Ta patřila do komplexu 7 budov Světového obchodního centra a se svými 417 metry byla do roku 1974 nejvyššími budovami světa. Po útocích je místo, kde stály, známé jako tzv. Ground Zero a v roce 2012 by zde měla být slavnostně otevřena Freedom Tower – výšková stavba, v jejíchž základech jsou zabudovány i trosky Dvojčat.

Chaos zvaný metro New York
Vyznat se v systému newyorského metra je pro turisty téměř nadlidský úkol. Celou síť totiž tvoří 26 linek a na nich je umístěno 468 stanic. Délka kolejí je 1355 kilometrů a jezdí po nich více než 6000 vozů. Jde o vůbec nejrozsáhlejší systém metra na světě. Na rozdíl od toho pražského jezdí metro v NY celých 24 hodin, a pokud se v něm orientujete, dostanete se po celém New Yorku, kam potřebujete do jedné hodiny.

Slavné ulice – Wall Street a Pátá Avenue

S New Yorkem se neoddělitelně pojí slavná Wall Street. Sídlo newyorské burzy je hlavním finančním centrem celého světa už do roku 1792. Podle legendy se první burzovníci scházeli pod skupinkou platanů na konci dnešní ulice. Původně byla hraniční ulicí a oddělovala New York od okolí čtyřmetrovou zdí – odtud také pochází její název – Wall Street.

Další slavnou ulicí je Pátá Avenue, která se pyšní titulem nejdražší nákupní ulice na světě. Mít zde svůj butik je znakem stability a kvality značky. Ročně jsou firmy ochotné zaplatit za pronájem jednoho metru čtverečního prodejní plochy 360 tisíc korun. Tomu samozřejmě pak odpovídají i ceny prodávaných výrobků. Sami Američané v nadsázce říkají, že Pátá Avenue je místem s největší koncentrací snobů ve Státech. Nicméně už jen procházka po hlavní tepně celého Manhattanu stojí za to. Na rohu s 82. ulicí můžete cestou zabrousit i do slavného Metropolitního muzea.

Měděná dáma
V newyorském přístavu stojí dáma, která jako první vítala přistěhovalce na lodích z Evropy – socha Svobody. Roku 1886 ji Spojeným státům darovala Francie jako připomínku vzájemného přátelství. Socha je vysoká 46 metrů a stojí na 47 metrů vysokém podstavci. Turisté mohou navštívit vyhlídku v podstavci, od roku 2004 znovu i vyhlídku v koruně (která byla po zářijových útocích uzavřena).Do roku 1916 byla přístupná i pochodeň. Do té ale nyní mají přístup jen údržbáři. Socha Svobody je nejnavštěvovanější turistickou atrakcí v NY – tomu odpovídají i ceny suvenýrů ve stáncích v její těsné blízkosti.

Za sportem!

Život v NY je hektický a zdá se, že tohle město nikdy nespí. Oázou klidu je Central Park na Manhattanu. Ten byl založený už v roce 1859, dalších 15 let ale trvalo, než 20000 pracovníků dokončilo všechny práce. Dnes má tvar pravidelného obdélníku s rozměry 4x0,8 km a je místem, kam utíká většina Newyorčanů před stresem.

Dopomáhá jim k tomu i několik jezírek, rybníků, venkovních divadel, tenisových kurtů, ledových kluzišť a dokonce i ZOO, která chová tučňáky, lední medvědy, žirafy nebo opice. Exteriéry parku se objevily v mnoha filmech – za všechny můžeme jmenovat Sám doma, nebo Podzim v New Yorku.

Za sportem je možné se vydat i do nejznámější haly na světě – do Madison Square Garden. Ta je domovem i slavných hokejových newyorských Jezdců. V aréně se pravidelně odehrávají All stars zápasy NHL, NBA, draft hokejových nadějí nebo koncerty světových hudebních hvězd. Pokud se turisté chtějí podívat dovnitř, nemusí čekat na jednu z 320 událostí, které se zde ročně odehrají, ale mohou využít interaktivních prohlídek haly, při kterých vás průvodce zavede i do hokejové kabiny NY Rangers a basketbalistů Knicks.

Co si v NY rozhodně nenechte ujít:
Times SquareTimes Square je prý náměstí, které nikdy nespí. Tento symbol New Yorku leží na křižovatce Broadwaye a 7. ulice a do povědomí se světu zapsalo věčně zářícími reklamami a obrazovkami. V nadsázce bývá označováno za „křižovatku celého světa“ a každoročně se zde pořádá jedna z největších novoročních party, kdy zde Nový rok vítá více než milion lidí.
Rockefellerovo centrumSkupina 19 budov se může pyšnit tím, že je největším komplexem budov na světě, který je v soukromých rukou. Rockefellerovo centrum se dostává do popředí těsně před Vánoci, kdy se před ním rozzáří ohromný vánoční strom a otevře slavné ledové kluziště. V jedné z budov sídlí i americká televizní stanice NBC.
Trinity ChurchUprostřed džungle velkoměsta na Manhattanu by jen málokdo čekal historickou stavbu. A přeci tu je! Ukrytý mezi vysokými stěnami mrakodrapů zde od roku 1697 stojí Trinity Church – jeden z nejstarších kostelů v USA. Stavba ale není původní – v roce 1776 při velkém požáru vyhořela do základů a na jejím místě byl vystavěný nový kostel.

Související články:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku a Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená USA:

New York je nefalšovaným středobodem amerického snu. Kdo chce tenhle novodobý Babylon pochopit, musí jej zažít.

Příležitost, jak pochopit tuto různorodou zemi – její města, přírodu a životní styl. A také zakusit rozdíly mezi jednotlivými státy a oblastmi.

New York s prodlouženým pobytem ve floridském Miami – sedm dní v srdci Spojených států.

Anketa

Co byste v New Yorku rádi viděli?
Central Park
13,1 %
Manhattan
58,5 %
Empire State Building
6,2 %
Wall Street
2,1 %
Madison Square Garden
3,5 %
Times Square
7,6 %
Trinity Church
0,7 %
Něco jiného
8,3 %
Celkem hlasovalo 940 čtenářů.

Základní fakta o New Yorku

New York je s osmi miliony obyvatel nejlidnatějším městem USA. Zároveň byl i prvním hlavním městem Spojených Států. Na území, kde se dnes k nebi tyčí mrakodrapy, bývala původně indiánská osada. V roce 1625 ji od indiánského kmene odkoupili Nizozemci – údajně za skleněné korálky v hodnotě zhruba 24 dolarů – tím okamžikem vzniklo jedno z nejúžasnějších měst světa, které ročně navštíví 40 milionů turistů.

Užitečným pomocníkem při plánování cesty do New Yorku (a do celé USA) je specializovaný web na adrese www.amerika.cz. Můžete si zde rezervovat letenky, objednat půjčení auta nebo získat tipy na zajímavé výlety a ubytování.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám