Hlavní obsah

Severní Thajsko: Ideální, pokud plánujete víc než jen pobyt na pláži

ESO travel, Hana Dražanová

Thajsko nejsou jen nádherné pláže na mnoha z jižních ostrůvků a rušné turistické destinace při pobřeží, ale také bohatý kulturní sever plný historických památek, starobylých chrámů, dechberoucích přírodních parků a v neposlední řadě i vynikající thajské kuchyně a masáží.

Článek

Když se řekne Thajsko, jistě si každý představí písečnou pláž s útlou palmou sklánějící se nad průzračným mořem a řadu hektických turistických plážových destinací, které žijí velmi dynamickým nočním životem. Při návštěvě této země by však byla škoda vynechat její severní část, která vedle pláží disponuje bohatstvím i zcela jiným – kulturním a historickým.

Hledáte-li způsob, jak si vhodně zpestřit pobyt v plážových rájích jižních thajských ostrůvků, připravili jsme pro vás v následujícím článku přehled několika zaručených tipů. Začneme hlavním městem Bangkokem.

Bangkok – město andělů

Bangkok je opravdový poklad Východu. Přičemž spojení živé tradice a současného moderního světa vás bude fascinovat doslova na každém rohu. Můžete zde vidět meditační domečky na střechách nejmodernějších bankovních domů nebo tradiční náboženské rituály u příležitosti otevírání moderních obchodů. Při jeho návštěvě nebudete vědět, kam se dřív podívat. Vybrat si můžete z 500 chrámů a svatyní, 200 mešit a skoro 100 kostelů.

Vynechat byste ale rozhodně neměli chrám Wat Traimit v čínské čtvrti. Zde si lze prohlédnout sochu zlatého Buddhy, která je vyrobena z neuvěřitelných 5,5 tun ryzího zlata. Obdivuhodná je rovněž socha ležícího Budhy, kterou najdete v chrámovém komplexu Wat Po. Za jeden z nejvýznamnějších symbolů Thajska je ale považována socha Smaragdového Buddhy, která se nachází v královském paláci v chrámu Wat Phra Kaew.

Exotická svatba v Thajsku
Plánujete vstoupit do svazku manželského a toužíte po něčem zcela originálním a mimořádném? Zažijte exotickou svatbu v Thajsku! Vybrat si můžete buď klasickou svatbu v západním stylu, či tradiční thajskou svatbu s buddhistickým obřadem za účasti mnichů. Obřad je doprovázen tradiční thajskou hudbou a nevěstu ozdobí tradiční thajské svatební šaty.

Starobylá Ayutthaya

Po prohlídce Bangkoku se můžete vydat třeba do nedaleké Ayutthayi. Toto starobylé město bylo po celá čtyři století hlavním městem Thajska a dnes je jednou z hlavních turistických atrakcí. Leží přímo na soutoku řek Chao Phraya, Pa Sak a Lopburi a nabízí fascinující podívanou na zachovalé stavby z období největšího rozkvětu říše. Přičemž toto město bylo zcela zničeno Barmánci a celé bylo znovu odkryto až v roce 1956.

Navštívit zde můžete také překrásný chrám Wat Yai Chai ze 14. století, nebo Wat Pra Mongkol Bopitr, ve kterém uvidíte jednu z největších bronzových plastik Buddhy v Thajsku. Pochází z 15. století a je 15 metrů vysoká. Další zajímavou sochou je 42 metrů dlouhý ležící Buddha a najdete ho ve Wat Lokaya Sutharam. Pokud se zajímáte o historii, nenechte si ujít návštěvu místního Centra pro studium dějin Ayutthaye.

Nejkrásnější socha Buddhy v Phitsanuloku

Dalším zajímavým místem, kam se vydat je rozhodně město Phitsanulok. V 15. století bylo toto město po dobu 25 let hlavním městem Thajska. Na jeho okraji se nachází chrám Wat Pra Sri Rattana Mahatat, jehož největší atrakcí je bronzový zlacený Phra Buddha Chinnarat, který je považován za nejkrásnější sochu Buddhy v celém Thajsku.

Po Smaragdovém Buddhovi v Bangkoku je dokonce v pořadí druhou nejvzácnější a nejvíce uctívanou sochou Buddhy. Tento chrám má ale i řadu dalších zajímavých míst, jako třeba kopii týkových dveří z paláce Smaragdového Buddhy v Bangkoku nebo 36 m vysoký velký prang se schodištěm k výklenku obsahujícímu Buddhovy ostatky.

FOTO: ESO travel

Exotika ve stylu golfu
Málokdo ví, že do Thajska se nejezdí jen za poznáním a překrásnými plážemi, ale velmi oblíbená je v současnosti i tzv. golfová dovolená. Pokud tedy patří právě golf mezi vaše oblíbené sporty, pak jistě budete velmi mile překvapeni kvalitou thajských hřišť. A vybrat si můžete hned ze tří letovisek. – Pattaya, Ko Samui nebo Phuket.

Královská Sukhothai

Z Phitsanuloku můžete na své cestě pokračovat na jedno z nejvýznamnějších míst severního Thajska – do města Sukhothai. Sukhothai v překladu znamená „úsvit štěstí“ a po 120 let byla dokonce prvním hlavním městem Thajské říše. Dvanáct kilometrů od centra na vás čeká prohlídka unikátního Historického parku Sukhothai, kde na ploše větší než 16 ha můžete obdivovat zříceniny královského paláce, buddhistické chrámy, městské brány, zdi, vodní příkopy, kanály, jezírka a vodní přehradní systém, který byl magickým a duchovním centrem celého království.

Celá tato oblast byla vyhlášena národním kulturním dědictvím. Dalším místem, které nemůžete vynechat je hlavní královský chrám Wat Mahathat, který se nachází v samém centru města a kolem kterého je rozmístěno 240 menších pagod. Dalším zajímavým chrámem je Wat Sri Chum, nebo-li chrám mluvícího Buddhy, který byl určený pro povzbuzování vojska.

Městečka Lampang a Chiang Rai

Při pohledu na koňská spřežení v městečku Lampang se rázem ocitnete v dobách dávno minulých. Lampang je posledním místem v Thajsku, kde dnes jezdí kočáry tažené koňmi. Cestou do sousední provincie Chiang Rai se můžete zastavit v chrámu Wat Phra Kaeo Don Tao, což je celostátně významné místo, neboť zde byl po tři desetiletí uložen Smaragdový Buddha. Pokochat se můžete rovněž nádherným moderním chrámem Wat Rong Khun.

Jako příjemná změna po návštěvách chrámů může být výlet do Centra pro ochranu slonů nebo vyjížďka lodí k horskému kmeni Akha s prohlídkou horské vesnice a domorodých obyvatel v krojích se zcela odlišným jazykem i zvyky. Tato horská vesnička je zároveň sloní farmou a vy si tak za úplatu můžete prohlédnout okolní přírodu ze sloního hřbetu.

Nenechte si ujít
Výlet na horu Doi Suthep  Na horu Doi Suthep se můžete vydat lanovkou, nebo pěšky po 290 schodech. Na samém vrcholku, v nadmořské výšce 1 605 metrů, se nachází jeden z nejmladších, ale zároveň však nejkrásnějších a nejvýznamnějších chrámů Wat Doi Suthep. Podle pověsti je zde uložena část ostatků Buddhy.
Národní park Khao Yai  V celém Thajsku se nachází více než 200 národních parků, lesoparků, mořských národních parků a chráněných území. Prvním, nejslavnějším a dodnes nejnavštěvovanějším národním parkem je Khao Yai, který vznikl už v roce 1962. Při troše štěstí se zde setkáte s divokými slony, tygry, nosorožci, jeleny a řadou dalších velkých zvířat.
Krokodýlí farma  Tradiční zastávkou turistů mířících na Pattayu je první thajská krokodýlí farma. Vznikla v roce 1950 a dnes patří k největším krokodýlím farmám na světě. Můžete zde vidět asi 50 000 kusů nejrůznějších druhů krokodýlů a dokonce je za malý poplatek můžete i nakrmit. Od rána do večera tu mimo jiné probíhá show, při které se vám jistě bude tajit dech.

Čtěte dále

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Floridě, Lyžování v Chile, Dominikánské republice, Velikonočním ostrověKubě nebo Vietnamu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Thajska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Thajsko, Kubu, Keňu, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Thajsko:

Během 14-ti denního pobytu poznáte a uvidíte to nejlepší ze severního Thajska. Od Bangkoku přes Sukhothai až po Chiang Rai.

Tři dny strávíte v metropoli Bangkok a další dva týdny třeba na některém z jižních ostrůvků Thajska.

Anketa

Který chrám se vám v Thajsku libil nejvíce?
Wat Traimit
14,4 %
Wat Phra Kaew
14,3 %
Wat Yai Chai
14,3 %
Wat Pra Mongkol Bopitr
14,3 %
Wat Mahathat
14,3 %
Wat Rong Khun
14,3 %
jiný
14,1 %
Celkem hlasovalo 1633 čtenářů.

Kdy je nejvhodnější doba pro výlet do Thajska?

Thajsko se nachází na Indočínském poloostrově v jihovýchodní Asii a nejlepší doba pro návštěvu Thajska je od listopadu do února, kdy se zde teploty pohybují kolem 30 stupňů Celsia. Je to nejlepší doba k návštěvě a poznání této země. V březnu pak začíná thajské léto, čili období veder. Panují zde velmi vysoké teploty kolem 40 stupňů Celsia spojené s vysokou vlhkostí vzduchu, což pro Evropany není zrovna ideální počasí. Po létě pak nastává období dešťů, které trvá od června až do října. Prší zde i několikrát denně.

Za romantikou a koupáním na jih

Pro zpestření pobytu v Thajsku si můžete udělat výlet na některý z jižních ostrůvků. Doporučit lze například jedno z nejoblíbenějších letovisek - Pattaya, které je známo především svým bujným nočním životem a možnostmi zajímavých výletů do okolí. Dalším oblíbeným a zároveň druhým největším prázdninovým letoviskem ležící při Andamanském moři je ostrov Phuket. Tento ostrov nabízí nejen bohatý noční život, ale rovněž i klidná odlehlá místa.

Pokud hledáte opravdový klid a romantiku, vyberte si ostrůvek Ko Samet. Tento malý ostrůvek vás ohromí plážemi se zářivě bílým pískem a průzračným tyrkysově modrým mořem. Večer můžete posedět v některých z malých hospůdek na pláži a pozorovat tak třeba západ slunce. Dalším podobným ostrůvkem je Ko Samui, který vás stejně tak okouzlí kombinací bílého písku a mořem kokosových palem. Budete mít pocit, že jste uprostřed tropického ráje.

Související témata:

Související články

Na opravdové safari jedině do Keni

Zatímco v Čechách padá pomalu sníh, u rovníku se scházejí pakoňové, zebry a buvolové na „čaj“. Do konce listopadu probíhá v slavném národním parku Maasai Mara...

Výběr článků

Načítám