Hlavní obsah

Zažijte pocity vojáka Vietcongu v tajných podzemních katakombách

ESO travel, Ondřej Moravec

Před několika lety ovládla svět počítačové fantazie česká akční hra Vietcong. Procházeli jste zde ve virtuální sféře vietnamskou džunglí a spletitým labyrintem podzemních chodeb. Jedničky a nuly digitálního Vietnamu však nestačí na opravdové nasátí atmosféry jedné z nejtvrdších válek v minulém století. Máte-li chuť poznat tuto část historie doopravdy, vydejte se do Vietnamu osobně a projděte si demilitarizovanou zónu cestou amerických a vietnamských vojsk. Osobně a bez štítu.

Článek

V seriálu o Vietnamu jsme se již podívali na pivní festival v Saigonu kde tekly pivní proudy do delty labužnických žaludků, navštívili jsme také vietnamské paláce a pláže. V závěrečném díle se dnes vydáme prozkoumat Vietnam z „červí“ perspektivy válečných zákopů. Ročně navštíví bývalou válečnou zónu Vietnamu přes půl milionu turistů. Aby vás ale válka totálně nezatavila do naturalistické depresivní konzervy, podíváme se v závěru i k desáté nejdelší řece světa – Mekong.

V tomto článku dále najdete:

  • Mezi čtyřiceti centimetry – exkurze do katakomb
  • Guerillový dýchánek – vystřelte si z M 16
  • Na řece devíti draků – odpočinek u delty Mekongu

V takto úzkých tunelech se vojáci za války pohybovali. Dnes je to hlavně turistická atrakce.

Mezi 40 centimetry

Hlavním bodem zájmu tzv. nového válečného turismu je pravděpodobně osada Cu Chi ležící necelých 70 km od Saigonu. Podobně jako vy zde před několika desetiletími hlídkovaly oddíly Vietcongu. Stojíte v hromadě listí. Průvodce opíše nohou na zemi malý čtverec, poté se ohne a rukou prohrábne listí. Před vámi se z ničeho nic otevře poklop vedoucí do vietnamského podzemního města. Vlezete dovnitř, víko se opět zavře a listy zakryjí malinké madlo tak, že nikdo nic nepozná. Hlavně americký voják ne.

FOTO: ESO travel

Výstřel. Číselná kanonáda hned na začátek. Než vstoupíte do labyrintu úzkých chodbiček, průvodci vás zahltí několika statistickými údaji. Dozvíte se, že během války žilo v podzemních tunelech až 16 000 lidí, pouze 6000 jich ale přežilo a celý komplex v roce 1967 dosahoval více než 200 km.

V těchto prostorách se tedy nacházely obytné místnosti vedle výrobny zbraní, nemocničního sálu či porodnice. Dnes v rozlehlých halách můžete vidět memoriál, který upomíná na oběti války a rozsáhlou dokumentaci, jež vám přiblíží nejen život v podzemí, ale i celý kontext vietnamské války.

Taktiky amerických vojáků k vyhnání Vietnamců z děr:
1. Jedním z prvních nápadů amerických jednotek bylo celou síť chodeb vytopit. Speciální jednotka tzv. kanálových krys ale pohořela na monumentálnosti a rozsáhlosti katakomb. 2. Po vodě následovali němečtí ovčáci. Komando až 3tisíc čmuchalů mělo hledat tajné vchody do podzemí a vystopovat asijské vojáky. Ti ale na všechna svá strategická místa umístili uniformy zajatých amerických vojáků. Pach „páníčků“ tak tedy překryl vše ostatní. 3. Nejúčinnější strategií se ukázalo vysázení extra rychle rostoucí trávy. Ta za dva měsíce po celé válečné zóně dorostla do výšky až dvou metrů. Pokud se tedy někdo lokalitou pohyboval, ohyby trávy ho prozradily.

Prostory jsou velice stísněné, proto pokud trpíte klaustrofobií, budete se muset smířit pouze s omezenou prohlídkou. Tunely v určitých místech jsou vysoké pouze 70 cm a široké 40cm, aby nemohl projít nikdo jiný, než subtilní agent Vietcongu.

Guerillový dýchánek

Cu Chi ale vzpomíná na válku i pod širým nebem. V osadě byl vybudován skromný příbytek poblíž jezírka s rochnícími se buvoly, ve kterém žije bývalý válečný veterán s manželkou. Dům vypadá jako větší dřevěný stůl, jež stojí na několika bambusových nohách. Místní osadníci zde vaří lívanečky, melou mouku či vyrábí alkohol, aby ukázali návštěvníkům, jak běžel guerillový život mimo tunely. Průvodce po osadě má na sobě navíc partizánskou uniformu, jež dodává zážitku ještě větší autenticitu.

Až opustíte idylku obyčejného života, můžete se zajít podívat do jedné z místních střeleckých kolonád. Průvodci vás zde seznámí se zbraněmi, které guerillové používali během války. Oproti jiným muzeím si ale zde budete moci z pistolí i vystřelit, a pokud trefíte kýžený cíl, dostanete jako dárek vojenský šátek či širák. Cena jednoho výstřelu se pohybuje od jednoho do dvou dolarů.

Plazením vpřed
Vrcholem válečné návštěvy je jistě „plazící“ tunel. Měří sto metrů, je speciálně upraven i pro širší turisty a dostane vás ještě hlouběji do partizánské atmosféry.

Okolo Cu Chci je také rozestavěno několik tanků, které jsou častým terčem agilních fotografů. Není zde totiž žádná cedulka oznamující zákaz dotýkání. Turisté proto často pořizují „vrcholové“ foto ze střechy tanku.

Na Řece devíti draků

Náboje jsou vystřílené, lívance snědené a shrbená záda z miniaturních chodbiček na vás potichu nadávají. Při odjezdu z válečného pole zamiřte tedy trochu jižněji k deltě jedné z nejdelších řek na světě – Mekong. Už z dálky uvidíte lodě, doslova s hlubokýma očima. Na přídí tradičních pramic jsou nakresleny dvě velké oči. Rybáři dříve věřili, že je ochrání před útokem krokodýlů. Dnes lodě nemají již koho strašit, neboť krokodýli zde vyhynuli. Oči tedy lodím slouží jako Ariadnina nit mající donést posádku zdárně k břehu.

Řeka se podle velkého množství svých ramen nazývá Řekou devíti draků. Až po ní poplujete, všimněte si obydlí, které tu stojí jako chaloupky na muří nožce. Místní obyvatelé si staví své domy na bambusových tyčích, aby tak předešli každoročním záplavám.

Nejpříjemnější atmosféra vládne u delty řeky, kde můžete navštívit netradiční trhy na vodě. Jistě zaujme i vesnička Chau Doc nedaleko odsud. Střetává se zde totiž několik etnických skupin – Číňané, Kmetové a Čamové a všechny zde mají svoje svatostánky. Památkový průřez a porovnání vám na konec vašeho výletu načepuje kulturní nádrž, abyste se bez problémů vrátili zpět domů.

Nenechte si ujít
My Lai Dnes se zde tyčí památník v tiché palmové oáze. Mezi provazy živých plotů a květin vystupuje sousoší, upomínající na válku ve Vietnamu. Pokud budete chtít vidět pravá stigmata jatek války, vydejte se do tohoto městečka. Americké vojsko zde zmasakrovalo během vietnamské války na 500 bezbranných obyvatel.
Trhy na vodě Vydáte-li se podél delty Mekongu, narazíte na městečko Can Tho. Jako v každém venkovském sídle i zde se pořádá trh. Místní ale mají jednu specialitu. Tržiště je rozprostřeno mezi několik lodí, které jsou naplněny koši s ovocem či květinami. Místní ananasy jsou prý tak dobré, že se s těmi evropskými vůbec nedají srovnávat.
Pláže za ostnatým drátem Ostrov Phu Quoc se může holedbat jednou z nejhezčích pláží v Asii. Ale turisté z ní bohužel nic nemají, neboť díky územním problémům s Kambodžou ji vojsko uzavřelo. I tak vás ale ostatní pláže v okolí nalákají svoji průzračnou vodou s možností potápění.

 Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o safari v Keni, Chile, Kubě, expedici do Grónska, Galapágách nebo Oktoberfestu v Saigonu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Vietnamu

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Vietnam:

Kouzlo Indočíny. Cesta zemí s pohádkovými přírodními scenériemi a kulturním dědictvím, které vstřebalo a zároveň obohatilo odkazy velkých kultur Indie a Číny.

Pobyt u moře ve Vietnamu spojený s návštěvou Paříže východu. NHA TRANG je přímořské město s nejlepší vietnamskou plážovou promenádou a tyrkysově průzračnou vodou.

Pobyt u moře v Hoi Anu. Díky své architektuře a tomu, že se mu válka vyhnula, patří dnes Hoi An k nejhezčím vietnamským městům. Saigon vás zase upoutá svoji metropolitní rozmanitostí.

Anketa

Chtěli byste se podívat do demilitarizované zóny ve Vietnamu?
Ano, byl by to neopakovatelný zážitek
20 %
Ano, ale jen kvůli tomu bych do Vietnamu nejel
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, raději bych ve Vietnamu navštívil i jiná místa
20 %
Ne, vietnam mě vůbec neláká
20 %
Celkem hlasovalo 8453 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám