Hlavní obsah

Stoletý průplav a deštný prales s opicemi přímo ve městě. Vítejte v Panamě

Na mapě vypadá jako malinký proužek vody, ale při pohledu z letadla nám dochází, že Panamský průplav je opravdu stavitelská senzace. Do zelené krajiny se vrývá jako široký říční tok a při představě, že jde o lidské dílo, zůstává rozum stát. A ta příroda kolem… prostě pohádka! Není divu, že sem senioři jezdí jako na americkou Floridu. Čím vším je Panama tak zajímavá?

Foto: bigstock.com

S malpami se v Panamě setkáte hodně často, dokonce i ve městě.

Článek

Na kanálu vlastně závisí celá panamská ekonomika, poněvadž příjmy z něj tvoří celou jednu třetinu ekonomiky země. Přímé spojení Atlantiku a Pacifiku funguje už více než 100 let. První loď tudy totiž proplula 15. srpna 1914. U Panamského průplavu ovšem zdaleka nejde jen o stáří, ale také o zajímavá stavební řešení.

Foto: bigstock.com

Tahkhle najíždějí do průplavu lodě z Tichomoří.

Mezi lety 1904 a 1914 ho budovali američtí inženýři za pomoci vojáků. Vzhledem k technickému pokroku prodělal průplav za 100 let provozu několik nutných změn, nicméně základ zůstává stejný. Od počátku jím proplulo více než milión lodí včetně obrovských tankerů.

V nejužších místech předvádějí lodivodi při řízení velkou ekvilibristiku, ta ovšem není třeba v nejširším a nejkrásnějším místě probourané Panamské šíje – v jezeře Gatún.

Foto: bigstock.com

Jezero Gatún vzniklo roku 1914 spolu s průplavem.

Ke vzniku jezera Gatún se váže zajímavý příběh. Vzniklo totiž při budování kanálu. Voda zatopila část krajiny ve vnitrozemí a na světě byla obrovská, 425 km² velká vodní plocha plná ostrůvků s bujnou vegetací a čilým životem. Jak asi tušíte, ostrůvky jsou vrcholky kopců, které se dříve tyčily nad krajinou. Jezero díky nim vypadá naprosto úžasně.

Čtěte o dalších úžasných místech světa:

Foto: bigstock.com

Na jezeře Gatún je nepočítaně ostrovů a ostrůvků.

Město, které má svůj prales

Samotné Panama City, nejbohatší město Střední Ameriky, je vklíněno do zálivu kousek od průplavu. Kdo má rád přírodu, ten si přijde na své. Jde totiž o jediné hlavní město na světě, do kterého zasahuje tropický deštný prales. Jen si představte, že vystoupíte z metra a dostanete se na chodník, po kterém pobíhají opice z vedlejšího lesa. Zoo přímo ve městě. Něco takového zažijete málokde na světě.

Foto: bigstock.com

Molo na Bocas del Toro - jedné z mnoha krásných panamských pláží.

Není divu, že je Panama oblíbeným cílem lidí, kteří už mají své odpracováno a chtějí si užívat na prosluněném místě, kde jim nic nechybí, podobně jako na americké Floridě. Panama je v tomto směru ideální. Horké podnebí, nádherné pláže a vysoký životní standard z ní dělají velmi atraktivní zemi.

A to jsme nezmínili všechny její přírodní krásy. V zásobě máme ještě například činnou sopku Barú (podle provincie, v níž se nachází, se jí říká také Chiriquí). Ta je s 3475 metry nejvyšší horou celé země. Kdo chce mít na Panamu opravdu dobrý výhled, měl by se vypravit právě sem.

Foto: bigstock.com

I v panamském Colonu najdete půvabná místa.

Inzertní sdělení: Zamiřte do Střední Ameriky!

Poznejte jednu z nejúžasnějších staveb světa – ohromný Panamský průplav, kterým proplouvají lodě mezi Atlantikem a Pacifikem už více než 100 let. Podíváte se i do rumového království San Isidro a na další z nejkrásnějších míst Panamy. Tak pojeďte s námi!

Procestujte tři báječné země Střední Ameriky, poznejte zdejší kulturu, nádhernou přírodu, vulkán, pralesy i města. Užijte si skvělých 12 dní ve světě, kde lidé nemají stále naspěch a kde se život line v pohodovém duchu!

Podívejte se na další ze zájezdů za exotikou z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tisíciletých květinách uprostřed pouště, zavítejte do ráje milovníků vína nebo nakoukněte na největší loď na světě a její luxus. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Plánujete letos dovolenou za mořem?
už jsem tam letos byl(a)
25,6 %
ano, plánuji
28,2 %
ne, neplánuji
43,6 %
ještě nevím
2,6 %
Celkem hlasovalo 39 čtenářů.

Rumová cesta Panamou

Jedním z nejpozoruhodnějších míst Panamy je i Chitré v provincii Herrera. Proslavilo se „rumovou cestou”. V Haciendě San Isidro se tu vyrábí vyhlášený třtinový rum Abuelo.

V San Isidru se konají prohlídky, kde vás průvodci seznámí s procesem vzniku této pochoutky, kterou můžete okusit během bohatého tradičního oběda. Vyrábějí tu pěti, sedmi, dvanácti, ale i špičkový archivní třicetiletý rum.

Podle časopisu Forbes patří místní rum k těm nejlepším na celém světě.

Přečtěte si o Panamě více.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám