Hlavní obsah

Fantastické rekordy USA: Obama a Trump bojují o nejvyšší horu, největší vodopád mizí

Hlouček turistů stojí pod nejvyšší budovou západní polokoule a dívá se nahoru k 105. podlaží. Při cestě po nejkrásnějších místech USA nemohli newyorský mrakodrap minout. I my se podíváme na několik rekordů třetí největší země světa, na jejímž 9,5 milionu km² rozsáhlém území najdeme vše od ledových polí Aljašky po vyhřáté pláže na Havaji.

Foto: bigstock.com

Už jen zhruba 50 tisíc let se budou moci turisté kochat podobným pohledem.

Článek

Vybrali jsme pět výjimečných míst Spojených států a začneme na západním pobřeží. Věděli jste, že existuje čtvrť, v níž stotisícová komunita etnických Číňanů vytváří uprostřed Ameriky unikátní exotický kout plný vůní z trhů a asijských restaurací?

Největší čínská čtvrť: San Francisco

Jako by se člověk během vteřiny ocitl na jiném kontinentu. Tak si budete připadat, když se vydáte do fascinujícího města s kopci a ikonickým mostem Golden Gate – do San Francisca a jeho čínské čtvrti. Ta je totiž největší a zároveň nejstarší čínskou čtvrtí na území USA.

Foto: bigstock.com

Jako v Šanghaji, tak si může člověk připadat v čínské čtvrti v San Francisku.

Čínská čtvrť začala vznikat už před rokem 1850 a je považována za nejpočetnější čínskou komunitu mimo Asii. Kolem stovky tisíc lidí zde žije na ploše dvaceti bloků a najdete tu vlastně úplně cokoliv, co může člověk potřebovat: od rybího trhu po malé krámky se špendlíky a různými cetkami. Na své si přijdou i cestovatelé, kteří objíždějí svět a hledají kulinářské zážitky. Pochutnat si tu mohou například na proslulém vaječném koláčku.

Foto: bigstock.com

Toto dostanete, když si v čínském městě v San Francisku objednáte vaječný koláč.

Nejvyšší budova v USA: One World Trade Center, New York

Je otevřená necelé dva roky a už je nejvyšší budovou ve Spojených státech. Řeč je o One World Trade Center, nazývané také Freedom Tower, tedy Věž svobody. Ta se tyčí v New Yorku nad Manhattanem jen kousek od místa, kde stály věže World Trade Center zničené při teroristických útocích 11. září 2001.

V Americe má mnohé symbolický význam, stejně tak i výška této budovy, tedy 541,3 metru, ve stopách 1776, tedy rok Deklarace nezávislosti. Věž je důmyslně zabezpečena proti teroristům, ale ani tak se neuzavírá před turisty. Ve výšce 381 metrů se můžete kochat luxusním výhledem na panorama New Yorku.

Foto: bigstock.com

One World Trade Center je s výškou 541,3 metru nejvyšší budovou nejen v USA, ale i na západní polokouli.

Největší jezero: Hořejší jezero

Plocha 82 tisíc kilometrů čtverečních, tedy více než celá Česká republika, délka 563 kilometrů, průměrná hloubka 140 metrů, množství ryb a stovky lodí, které zde během lidských dějin ztroskotaly – to zní až neuvěřitelně. Takové gigantické rozměry má Hořejší jezero, obrovská masa chladné vody, která se rozkládá na hranicích USA a Kanady. Po Kaspickém moři je Hořejší jezero druhým největším jezerem na světě a největším sladkovodním. Jezero samozřejmě nabízí mnoho odpočinkových aktivit: lov lososovitých ryb, ježdění na vodních lyžích, potápění, pozorování orlů či návštěvy barů na březích jezera.

Foto: bigstock.com

Hořejší jezero bylo a je důležitou dopravní tepnou. Jeho romantiku umocňují vraky dávno ztroskotaných lodí, které se nedají ani spočítat. Na snímku je jeden z nich u břehů jezera ve státě Michigan.

Nejfotografovanější místo: Niagarské vodopády

Je to věc, která se těžko ověřuje, ale Američané tvrdí, že nejfotografovanějším místem v jejich zemi jsou Niagarské vodopády na hranicích USA a Kanady. Ty tvoří celkem tři jednotlivé vodopády. Tím největším, Podkovou, protéká 90 procent veškeré vody z řeky Niagara. Kanaďané i Američané dávají najevo, jak jim na vodopádech záleží, pojmenováním měst po straně 1200 metrů dlouhých vodopádů. Na americké i kanadské straně se jmenují Niagara Falls.

Co bude s Niagarou?
Nejfotografovanější místo USA a nejspíš i Kanady tu nebude pořád. Každým rokem se totiž "prokousávají" zhruba o 30 centimetrů proti proudu směrem k Erijskému jezeru a podle různých výpočtů by se v něm zhruba za 50 tisíc let měly rozplynout. Takže je nejvyšší čas jet se na ně podívat.

Nejvyšší hora: Denali, místo kontroverzí

Nejvyšší horou USA už není Mt McKinley, ale Denali. Sice jde stále o tu samou horu, která měří 6194 metrů, ale od minulého roku se jmenuje jinak. Jméno připomínající republikánského prezidenta Wiliama McKinleyho, které bylo používáno více než sto let, nahradil výraz domorodého kmene Atabasků, který znamená "Ten vysoký".

Prezident Barack Obama slíbil ve své kampani v roce 2008 zlepšení vztahů s původními obyvateli kontinentu a přejmenování hory bylo jedním z kroků, které by měly vést k tomuto cíli. Kandidát na prezidenta Donald Trump už v létě minulého roku řekl, že s přejmenováním nesouhlasí a chtěl by ho vrátit zpět. Každopádně na turistický ruch okolo hory její jméno nemá žádný vliv. Méně zkušení lezci si zde mohou najmout horského vůdce, každopádně výstup na tuto horu je považován za jeden z nejobtížnějších, a to i ve srovnání s himalájskými velikány.

Foto: bigstock.com

Sníh a ostré skály, to je Denali, dříve Mt McKinley.

Nejdelší silnice: Route 20

Silnice dlouhá tak, že si ji v českých reáliích ani nemůžeme umět představit, to je US Route 20, unikátní dálnice, která měří 5415 km a vede z východu na západ USA. Její délku dobře popíše výčet států, které ze západu na východ protíná. Jsou to Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Nebraska, Iowa, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvanie, New York a Massachusetts, kde končí v hlavním městě tohoto státu, tedy Bostonu.

V Yellowstonském národním parku je US Route 20 přerušena a nahrazuje ji mnoho bezejmenných menších silnic. Podle roku 1926, kdy začala být tato dálnice stavěna je vidět, že Američané už dávno mysleli na budoucí rozvoj dopravy. US Route 20 je dnes o 1600 km delší, než byla do svého vyřazení z dálniční sítě v roce 1985 legendární Route 66.

Foto: bigstock.com

US Route 20 prochází i Yellowstonským národním parkem, kde ovšem nenese toto označení. Na snímku jedno z tamních duhových jezírek.

Inzertní sdělení: Poznejte nejkrásnější kouty USA.

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Spojených států amerických:

Vydejte se s českým průvodcem na nejzajímavější místa USA. Dostanete se lodí přímo k soše Svobody a Niagarským vodopádům, projdete historická místa hlavního města a poznáte obrovský New York s největší sítí metra na světě.

Poté se přesunete letadlem do západní části země a vydáte se do Grand Canyonu, Las Vegas a nádherných měst na pobřeží – do San Francisca a Los Angeles. Čeká vás to nejlepší ze Spojených států.

Plujete na lodi a před vámi se zvedají výšiny nádherného San Francisca, ikonický most Golden Gate a dostanete se i k věznici Alcatraz, z níž se podle legendy nedalo uprchnout. To a mnoho dalšího vás čeká na zlatém okruhu po americkém západě.

Během 14 dnů si odpočinete v úchvatné přírodě národních parků Yosemite, Joshua Tree nebo Zion, poznáte obří rudé skály Monument Valley i nikdy nekončící rej zábavy v Los Angeles a Las Vegas. Vydejte se s námi na západ USA!

Čtěte dále:

Autor: Ondřej Šmíd & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste někdy v USA?
Ano a chystám se tam zase.
20,7 %
Ano, ale další návštěvu neplánuji.
7,5 %
Ne, ale touží po tom.
37,8 %
Ne a ani mě to neláká.
34 %
Celkem hlasovalo 812 čtenářů.

Další “nej“ USA

Spousta rekordů se nám nevešla do článku. Tady jsou některé z nich:

Stát USA, kde se narodilo nejvíce prezidentů: Virginie (8).

Nejníže položené místo: v Údolí smrti v Kalifornii, 86 metrů pod hladinou moře.

Nejvyšší vodopád: Ribbon Fall v Kalifornii, 491 metrů.

Nejhlubší jezero: Crater Lake v Oregonu, hloubka 594 m.

Nejnižší zaznamenaná teplota: minus 62 stupňů Celsia, naměřená v roce 1971 na Aljašce.

Největší kroupa spadlá v USA: měla více než 46 centimetrů v obvodu, spadla v městečku Aurora v Nebrasce.

Další zajímavá místa USA najdete v online magazínu Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám