Hlavní obsah

Matka silnic: Legendární Route 66 lemují i cadillaky zahrabané v zemi

Vede z Chicaga do Los Angeles po trase měřící 3945 km, což je jako 19 cest z Prahy do Brna. Protíná osm států USA a proplétá se krajinou v okolí mnoha slavných národních parků, jako jsou Joshua Tree nebo Grand Canyon. Ale hlavně je pojmem pro všechny, kdo jako kovbojové na čtyřech kolech rádi projíždějí opuštěnou krajinou do neznámých dálek. Cesta cest - Route 66.

Foto: Steve Lagreca (Bigstock.com)

Vysoký poutač a přízemní motorest s ubytovacími chatkami. Prostě americká klasika, momentálně bohužel nefunkční. Roy’s je v současné době zavřený.

Článek

Jedinečná krajina, dlouhé neobydlené úseky a pitoreskní staré americké motoresty, to jsou ikony Route 66. Pojďme se podívat na některá z nejzajímavějších míst, na něž po cestě můžeme narazit.

Kde mají ranč plný cadillaků zabodnutých do země?

Pole s pěkně udělaným rovným řádkem, ze kterého vyrůstají cadillaky. Ne, to není vtip, tohle lze skutečně vidět na Cadillac Ranch v Texasu na kraji městečka Amarillo.

Vysloužilá auta legendární značky Cadillac zde trčí ze země a kolemjdoucí jsou vybízeni, aby je trochu zkrášlili svými spreji či jinými barevnými pomůckami. Místo šrotiště starých aut tak vznikla velmi vyhledávaná turistická atrakce, kterou si každý rád vyfotí.

Foto: Steve Lagreca (Bigstock.com)

Jeden vedle druhého, všechny zapíchnuté ve stejném úhlu – to je slavná texaská alej z cadillaců.

Nápad na vytvoření ranče cadillaků dostali a v roce 1974 zrealizovali umělci a fanoušci této značky aut Chip Lord, Hudson Marquez a Doug Michels.

Všechna auta mají předek zasypaný půdou a úhel, který svírají se zemí je stejný jako u Velké pyramidy (známé také jako Cheopsova pyramida) v egyptské Gíze. Poměrně jednoduchá realizace vypadá velmi působivě.

Jedeme skrz území nejkrásnějších národních parků

Učiněným rájem je nejzápadnější pasáž cesty vedoucí oblastí s velkou koncentrací slavných národních parků jihozápadních Spojených států. Kdo se z Los Angeles vydá po Route 66 na východ, má možnost v následující pasáži uhnout do některého z okolních přírodních rájů.

Je libo park Sequoia s tisíciletými stromy s kmeny o průměrech kolem 10 metrů? Nebo Údolí smrti, Joshua Tree či Grand Canyon? Atrakcí poblíž silnice je spousta.

Foto: Gary Tognoni (Bigstock.com)

Národní park Joshua Tree není od Route 66 daleko.

Route 66 v této oblasti přímo projíždí například mrazivě nádhernou krajinou mohavské pouště, která při západu slunce díky světelným odrazům hraje barvami.

Spatřit lze též rozsáhlou lesní krajinu v okolí arizonského Flagstaffu. Není divu, že mnoho zájezdů do USA má na programu cestu právě po této pasáži „Velké úhlopříčky“, jak se silnici říká.

Filmy natáčené na Route 66
Projíždět se při západu slunce po Route 66, to je romantická zkratka, bez níž se leckterý film prostě neobejde. Kam se tyto scény dostaly? Mimo jiné například do snímku Ridleyho Scotta „Thelma a Luisa“ (1991), dále do klasických „Hroznů hněvu“ Johna Forda (1940) či do komediálního dramatu „Malá Miss Sunshine“ (2006). Po slavné silnici se ve filmu projížděl také Blesk McQueen a další animovaná vozidla z filmu „Auta“. V šedesátých letech dvacátého století měla Route 66 dokonce vlastní show na televizi CBS.

Projeďte časem do černobílých amerických filmů

Oficiálně Route 66 začíná v Chicagu, míří na západ a končí v kalifornské Santa Monice. My jsme to vzali obráceně, protože koncovou část silnice shledáváme přece jen o trochu zajímavější než zbytek.

I přesto, že jeden z nejfotografovanějších bodů cesty před pár lety zmizel. Šlo o „botový strom“ v kalifornském Amboy. Ze všech větví visely husté trsy bot, které sem recesisté a kolem jedoucí turisté naházeli. Strom ale odumřel právě kvůli tomu, díky čemu se proslavil, tedy kvůli množství nepoživatelných plodů s podrážkou a tkaničkami.

Přečtěte si více o USA:

Zmíněná vesnička Amboy leží poblíž Route 66 a bývá cílem poutníků i po zániku „botostromu“. Stojí v ní totiž motel Roy’s, který jako by vypadl z klasického amerického filmu z padesátých let.

Jde o motorest typického střihu, jak ho známe z nejednoho černobílého snímku se svéhlavými romantiky projíždějícími ospalou krajinou kolem dlouhých mezistátních dálnic.

Foto: tobkatrina (Bigstock.com)

I takovouto nádheru najdeme v okolí Route 66.

Před fontánou ze seriálu „Ženatý se závazky“ řečnil i Obama. Právě tam Route 66 začíná

Od kalifornských atrakcí prosviští cestující po legendárním asfaltu přes Arizonu, kde upoutají pozornost především motelové pokoje v podobě indiánských wigwamů, a Nové Mexiko k texaským cadillakům a pokračuje dále směrem na Chicago. Celkem projíždí osmi státy, i když po Kansasu se vine jen úsek dlouhý 18 km.

Vše končí (tedy oficiálně vlastně začíná) v největším městě státu Michigan – Chicagu. Tady lze v okolí trasy zpozorovat například Grant Park se slavnou fontánou. Plamenně před ní řečnil Barack Obama a známe ji i z úvodní znělky seriálu „Ženatý se závazky“.

Foto: cgar (Bigstock.com)

Grant Park a Buckinghamova fontána s panoramatem Chicaga.

Route 66 ale není jen soubor hezkých a něčím zajímavých míst, jde hlavně o celek, který představuje především svobodu, možnost vyjet někam od každodenních starostí a nechat se unášet dlouhatánským asfaltovým hadem kamsi za dobrodružstvím nebo jen za poklidným vyčištěním myšlenek.

Tisíce lidí právě proto ikonickou silnici milují. Zkuste to také, třeba si projeďte jen malý kousek. Uvidíte, že to stojí za to!

Inzertní sdělení: Poznejte Route 66, národní parky a města USA!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do USA:

Místo sychravého českého podzimu horké americké léto? Tahle výměna se povede díky zájezdu, na němž se podíváte do slunné Kalifornie, Las Vegas, dále do Údolí smrti nebo k přírodou úchvatně tvarovanému Grand Canyonu. Vše zakončí týdenní relaxační pobyt na Floridě.

Užijte si devatenáctidenní zájezd plný slunce, rozlehlých národních parků amerického západu a opojného odpočinku na floridských plážích. Zarezervujte si včas místa na cestu do Ameriky, volná kapacita se ztenčuje!

Los Angeles, večeře v kasinu Las Vegas, ale i slavné národní parky – Grand Canyon či Joshua Tree. Podíváte se do Údolí smrti a poplujete k legendárnímu mostu Golden Gate. Užijte si necelé dva týdny na cestě a jistotu toho, že se podíváte všude. Jsme jediná cestovní kancelář v Česku, která má povolení pro komerční vstup do nejznámějších národních parků.

V ceně zájezdu jsou vstupy do národních parků, ale i služby českého průvodce. Vydejte se v létě do Států a splňte si svůj cestovatelský sen!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejextrémnějších letištích světa, dále o kalifornském sekvojovém lese nebo o luxusní plavbě na Aljašku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik zastávek na zájezdu preferujete?
Preferuji dovolenou v jednom místě
6,6 %
Max. 5 zastávek
1,3 %
Chci poznat co nejvíc míst
24,3 %
To je jedno, hlavně ať je všude hezky
67,8 %
Celkem hlasovalo 152 čtenářů.

Mohla se jmenovat Route 60, musela přijmout číslo 66

Některé stezky vytvořili indiáni, o pár cest se postaral bílý muž, ale to bylo pořád pro potřeby bouřlivě se rozvíjejících Spojených států amerických málo. A tak ve 20. letech 20. století vznikla Route 66 brázdící asi tři čtvrtiny šířky USA od Velkých jezer k pobřeží Pacifiku.

Dokončit a otevřít se ji budovatelům podařilo roku 1926. Původní dokumentace počítala s názvem Route 60, ovšem ukázalo se, že mezistátní silnice tohoto jména již existuje, takže přišlo jiné dobře zapamatovatelné číslo.

Dlouhá léta patřila k důležitým dopravním tepnám, její funkci postupem času ovšem přebraly modernější cesty (především I-40 vedoucí napříč celou zemí od východu k západu). Roku 1985 tak Route 66 ztratila status dálnice a stala se z ní historická památka, po níž dnes jezdí především turisté a motorkáři, kteří si neodpustí zažít tuhle klasiku. „Běžné” motoristy tu už nepotkáme.

Osud silnice je ale nejistý, neboť stát nemá zájem se příliš starat o cestu, s níž dále v dopravní koncepci nepočítá. Po celých USA a dnes už i v jiných státech tedy vznikají spolky dobrovolníků, kteří vybírají peníze na její údržbu a snaží se, aby přežil nejen duch Route 66, ale i silnice samotná, opuštěné kavárny a motely, historické dopravní značení a originální reklamní poutače, které k ní neodmyslitelně patří.

Chcete-li o slavné cestě vědět více, můžete si přečíst také článek o Route 66 na cestovatelském webu Cestovinky.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám