Hlavní obsah

Nejdelší akvadukt na světě: Madonna, Carrie ze Sexu ve městě a polovina New Yorku díky němu mají vodu

Češi vyplýtvají při čištění zubů a mytí nádobí 120 miliónů litrů vody ročně. Právě tolik se prožene Delawarským akvaduktem dále do největšího města Spojených států. Světoznámé restaurace i kolosální manhattanské mrakodrapy díky němu mají vodu. Málokdo si uvědomuje, jak důležitý je pro to, aby si New York zachoval svou krásu a jedinečnost.

Foto: bigstock.com

New York ukrývá spoustu neuvěřitelných a podivuhodných míst. Patří mezi ně i nejrozsáhlejší podzemní vodovodní systém na světě.

Článek

Delawarský akvadukt, který vede mimo jiné pod řekou Hudson, není jen největším souvislým světovým akvaduktem, ale také vůbec největším vodním tunelem na světě. Měří úctyhodných 137 km a oproti Päijänne, druhému největšímu vodnímu tunelu na světě (nachází se na jihu Finska), má náskok dobrých 17 km.

Samotný akvadukt můžeme označit za nejdůležitější část spletité sítě vodojemů, tunelů a nádrží, která je tak obrovská, že samotné město New York by se do ní svou rozlohou vešlo šestkrát.

Jde o jeden ze tří klíčových newyorských akvaduktů. Jeho stavba začala v roce 1939 a dokončen byl o dalších pět let později, a to roku 1944. Vede vodu z nádrže Rondout, kde pak pokračuje západně přes čerpací stanici Chelsea a přehradu West Branch a dále na jih k přehradě Kensico až k nádrži Hillview ve městě Yonkers, ležícím severně od NY.

Foto: thecatskillchronicle.com

Delawarský akvadukt při výstavbě.

Další dva klíčové podzemní přivaděče vody v newyorské vodní síti jsou Newcrotonský tunel (je o 55 let starší a vede vodu z oblastí Winchesteru a Putnamu) a Catskillský tunel (ten je o 29 let starší a vede vodu ze dvou nádrží z východu Catskillského pohoří).

Všechny tři dohromady přivádějí vodu do různých částí města. Mnoho obyvatel New Yorku během dne doma, v práci a v restauracích použije vodu ze dvou nebo ze všech tří hlavních vodovodů (nejvíc ovšem z Delawarského). Platí to i pro celebrity s newyorskou adresou, mezi něž patří Leonardo di Caprio, Madonna, Donald Trump nebo Sarah Jessica Parkerová, proslavená seriálem Sex ve městě jako Carrie Bradshawová.

Přečtěte si také o jiných částech světa:

V České republice máme 6. největší vodní tunel na světě
Vodní tunel Želivka je dlouhý 51 km a od roku 1972 přivádí vodu ze Želivky do Jesenice u Prahy.

Ponechme menší akvadukty stranou. Delawarský je ten, který výrazně pomáhá s dodávkou pitné vody více než osmi miliónům obyvatel města New York. Pojďme se nyní podívat na vybrané zajímavosti týkající se z velké části neviditelného technického divu světa – unikátního vodovodního systému, který má dokonce svou mapu ve významném muzeu Queens Museum Art.

Foto: http://cdn.newsday.com

Newyorské tunely: Veliké a tajemné.

Co jste nevěděli o newyorském vodovodním systému

Městský vodovodní systém kanálů, vodovodů a potrubí, jehož součástí je Delawarský akvadukt, se začal postupně budovat v polovině 40. let 18. století za vlády osmého amerického prezidenta Martina Van Burena. Můžeme z něj vidět jen velmi málo, jelikož vede převážně pod zemí.

Tuto unikátní stavbu tak můžeme obdivovat zpovzdálí, ovšem v New York City to zase až tolik nevadí. Vždyť město nabízí skvostnou podívanou na symbol Ameriky sochu Svobody, nejvyšší budovu západní polokoule 1World Trade Center nebo svítící a neustále živé Times Square.

Foto: bigstock.com

Řeka Hudson je z větší části slaná, a proto také vznikl vodovodní systém NY.

Další zajímavosti:

  • 95 % dodávky vody se děje za pomocí gravitační vody neboli vody, na kterou působí gravitační síly, dešťů a tání sněhu. A to je jeho obrovskou předností.
  • Systém poskytuje 1,2 miliardy galonů vody denně polovině obyvatel státu New York.
  • Celá vodovodní síť sahá až do vzdálenosti 200 km od metropole. Celkem se čerpá z 19 nádrží a osmi akvaduktů.
  • Podzemní kanály mají celkem 500 km a městské kanalizační stoky se rozkládají na ploše 11 tisíc km. A celkem je v systému přes 800 km potrubí.
  • V síti je celkem 14 městských čistíren, které denně zpracují šest miliónů litrů odpadní vody.

Inzertní sdělení: Navštivte USA - zemi technických a přírodních zázraků!

Cestovní kancelář ESO travel vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Nechte si od českého průvodce ukázat to nejlepší z Ameriky! Čeká vás plavba k soše Svobody nebo k Niagarským vodopádům, cesta po chodníku slávy v Hollywoodu nebo rozmanitý New York včetně rozsvíceného Times Square, luxusních obchodů Páté avenue nebo Rockefellerova centra.

Projeďte s námi USA od západu k východu!

Vydejte se s námi na velkou cestu Spojenými státy a kromě Las Vegas, Monument Valley a dalších skvostů nakoukněte i do úžasného San Franciska, kde mimo jiné najdete i most zapsaný do Guinnessovy knihy rekordů. Není na co čekat!

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o třísetmetrové lodi Queen Victoria, o tajuplné cestě Jižní Amerikou nebo o dobrodružství mezi nosorožci. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik denně vypijete sklenic s čistou vodou?
0
21,4 %
1-2
26,8 %
3-4
9,8 %
5-6
15,2 %
7-8
9,8 %
9-10
4,5 %
více než 10
12,5 %
Celkem hlasovalo 112 čtenářů.

Američané se koupou více než Češi

Když už se pohybujeme okolo vody, máme pro vás tři zajímavá fakta o životadárné tekutině:

1. Víte, že průměrný Američan spotřebuje za den 575 litrů vody? Průměrná spotřeba vody na jednoho Čecha činí přibližně 100 litrů na den.

2. Naše lidské tělo je ze 67 hmotnostních procent vodou. Už při poklesu 2% začínáme pociťovat únavu a při poklesu 10% nám začínají vážné zdravotní potíže.

3. 20 – 50 l je minimální množství vody, kterou člověk denně potřebuje pro uspokojení základních životních potřeb.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám