Hlavní obsah

Poznejte Bali, ostrov bohů a démonů

ESO travel, Tomáš Zítka

Ostrov bohů a démonů, tak se přezdívá překrásnému ostrovu Bali, který zastupuje jedinou hinduistickou oblast mimo Indii. Najdete tu bujnou a nezkrocenou přírodu, přívětivé domorodce a kulturní bohatství, o kterém se může jiné zemi pouze zdát. Paláce, chrámy, horská údolí, terasovitá rýžová pole, vulkány, pláže a zvláště mystičnost tohoto místa činí z ostrova ideální místo pro dobrodruhy a vyznavače okultních věd.

Článek

V tomto článku najdete:

  • tanec démonů Barong
  • palác Kertha Gosa
  • chrám Besakih

Podrobnější mapka oblasti zachycuje Bali a okolí

FOTO: ESO travel

Ostrov Bali není nijak rozlehlý, ale je doslova poset zajímavostmi. S podrobným kapesním průvodcem určitě „vypíchnete“ to nejlepší, co navštívit, inspiraci můžete najít i na přiložené mapce v tomto článku. Vydáte-li se ale někam na vlastní pěst, možná „o chlup“ nějaký pravý skvost Bali minete. Nyní vám proto ty nejzajímavější představíme.

Tanec démonů – Barong

FOTO: ESO travel

Cesta začíná legendou

Po příletu na Bali se můžete vydat po krátké cestě do vnitrozemí na představení legendárního tance démonů – Barong, jež se stal neodmyslitelnou částí kultury Bali. Po zhlédnutí úchvatné podívané na vás čeká přilehlé městečko Celuk, kde se to jenom hemží šperkařskými dílničkami vyhlášenými po celém světě.

Tanec démonů
V době, kdy vítězí černá magie, musí nastoupit mytická postava, která oprostí svět od zla. To je Barong – odvěký souboj zla a dobra vyjádřený na pódiu balijským tancem.

Za zmínku stojí i palác Kertha Gosa, ze kterého na vás dýchne atmosféra starých časů. Doby, kdy se tu dávní králové radili o osudu provinilců. Nedaleko paláce se rozkládá nejvýznamnější chrám Bali – Besakih, který je tvořen více jak 300 věžičkami.

Palác Kertha Gosa

FOTO: ESO travel

Od chrámu je již zřetelně vidět cíl většiny turistů – nejvyšší vulkán na ostrově Gunung Agung. Jeho krása a majestátnost je naprosto ohromující a pokud se dostanete až na jeho vrchol, naskytne se vám nádherný výhled na celý ostrov, který opravdu stojí za vynaloženou námahu.

Do nitra Bali

Z vesnice Candi Dasa, v jejímž okolí se nachází krásná terasovitá rýžová pole, se můžete vydat do vesničky Tanganan, kde potkáte a poznáte pradávné obyvatele ostrova – Agabalijce. Odtud mohou vaše kroky vést do netopýří jeskyně Goa Lawah nebo přímo do centra umění ostrova Bali – města Ubudu, kde můžete pozorovat zručné řezbáře při jejich každodenní činnosti.

Vulkán Mount Batur

FOTO: ESO travel

Sloní safari
Stejně jako v Indii, je i na Bali slon velice populárním zvířetem. V safari se na slonech můžete projet nebo si je jen pohladit. Vstupné je velice drahé, ale pokud máte rádi tato chytrá zvířata, bude ten zážitek za vynaložené finance určitě stát.

A kam dál? Z ruchu velkoměsta se vydejte třeba do vesnice Kintamani ležící na okraji sopky Penulisan. Je z ní nezapomenutelný výhled na vulkán Batur tyčící se do výše 2200 m.n.m. Navštívit můžete také mořský chrám Tana Lot postavený na skále čnící z moře.

Nenechte si ujít
Netopýří jeskyně Goa LawahNa ty, kdo se odváží vstoupit do jeskyně čeká malé překvapení v podobě tisíců netopýrů, kteří visí v hroznech ze stropu jeskyně. Pokud je nevyplašíte, můžete si je v poklidu prohlédnout a po opuštění Goa Lawah si prohlédnout i palác, který je postaven kolem ní.
Vodní palác TirtaganggaTirtagangga znamená v překladu svěcená voda a je považována za jednu z nejkrásnějších zahrad na světě. Tryskající fontány, svatý chrám, jezírka a spousta zeleně – to je doslova ráj pro romantické duše, které by jej rozhodně měly navštívit.
300 věžiček chrámu BesakihBesakih je největším a nejvýznamnějším chrámem na ostrově. Je to spíše komplex chrámů, které se různě prolínají a dotvářejí a jejich projití vás bude dozajista stát trochu sil. Ale ta námaha skutečně stojí za to. Právě tady poznáte skutečnou tvář ostrova Bali a také zjistíte, proč se mu říká ostrov bohů a démonů.

Poklady ostrova Bali

FOTO: ESO travel

Čtěte dále

Trasa z ilustrační mapky dále pokračuje na ostrov Lombok. Tento ostrov obsahuje husté pralesy, mohutné krátery, drsnou krásu nespoutané přírody a paláce zarostlé divokou vegetací. Více se o něm dozvíte v následujícím článku.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Indonésie

17 dní strávených na cestě zemí pagod, chrámových komplexů a pohádkových údolí. Navštívíte ostrov Jáva a na závěr si odpočinete na Bali.

Poznejte během deseti dní to nejlepší z ostrova Bali a Lombok. Drsná krása nespoutané přírody, husté džungle a nádherných chrámů si vás získá.

Související témata:

Související články

Jižní Afrika už není jako z románů

Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe a Namibie zaujímají jih afrického kontinentu. Naše představy o těchto zemích bývají často ovlivněny četbou zejména...

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Výběr článků

Načítám