Hlavní obsah

Sedm přírodních divů jižní Afriky: Patří sem i kaňon vyhloubený hadem

Proč jet do jižní Afriky? Třeba kvůli velké pětce divokých zvířat, rostlině, která v Namibii přežila dinosaury, nebo jednomu z největších vodopádů světa. Vybrali jsme pro vás sedm úchvatných míst, které ukazují krásu jihu černého kontinentu. Patří mezi ně i hora, na níž vede více než čtyři sta stezek.

Foto: ESO travel

Hned vedle vodopádů vede přes řeku Zambezi klenutý ocelový most z roku 1905.

Článek

Mezi klasickými sedmi divy světa pochopitelně nic z jihu Afriky není, přece tam „žili lvi“, jak uváděli starověcí kartografové, navíc se tam ještě dlouho nestavěly žádné gigantické stavby. Co se týká zázraků přírody, to už je něco jiného. Vždyť se také jedno místo z našeho výčtu dostalo mezi oficiálně zvolených sedm přírodních divů Afriky.

Delta řeky Okavango (Botswana) – divočina s ustlanými postelemi

Tím zázrakem, který se letos dostal na seznam nejpodivuhodnějších krás černého kontinentu, je delta Okavanga v Botswaně nebo, chcete-li v Bečuánsku. Na osmdesáti procentech rozlohy země je neustále extrémní sucho, o to větší poklad pro okolí představuje ústí Okavanga, nikoliv největší, ale rozhodně jedné z druhově nejrozmanitějších delt Afriky.

Foto: ESO travel

Plavba deltou Okavanga přímo do srdce dvočiny.

Kdo se rozhodne tuto oblast navštívit, ten může vidět opravdu pestrou skladbu tamní fauny. Sloni, žirafy, hyeny, buvoli, pakoně, ale také zebry, antilopy nebo hroši, to vše je k vidění v oblasti delty Okavango. Aby ne, vždyť do oblasti s obrovským množstvím vody se stahují zvířata z celého vyprahlého okolí. Kvůli nim zase přijíždějí cestovatelé přespávající v luxusních kempech s nadýchanými postelemi.

Viktoriiny vodopády (Zimbabwe/Zambie) – mohutné vodopády s českou stopou

Stáří přibližně sto padesát milionů let, více než sto metrů výšky, kolem tří set tisíc návštěvníků cvakajících tlačítky fotoaparátů každý rok, to jsou Viktoriiny vodopády. Každou sekundu jimi průměrně proteče přes tisíc metrů krychlových vody, což je v žebříčku nejvodnatějších vodopádů světa řadí na sedmé místo hned za slavné jihoamerické Iguazú. Aby ne, vždyť tento kolos má na šířku jeden a tři čtvrtě kilometru. To je panečku vody!

Foto: ESO travel

V Africe příliš mnoho architektonických zajímavostí nenajdeme. Místo vysokých věží tam mají žirafy.

Cesty po nebezpečném území mezi lvy, džunglemi skrývajícími nejedno překvapení v polovině devatenáctého století korunoval cestovatel David Livingstone objevením mohutných vodopádů, které pojmenoval podle britské královny. Obsáhle je popsal i jeho kolega Emil Holub. I díky jeho informacím se místo proslavilo tak, že dnes k němu každý rok zavítá hodně přes čtvrt milionu turistů.

Proč země Jižního kříže?
Státům, o nichž dnes píšeme, se říká země Jižního kříže. Z jakého důvodu? Svůj název dostaly podle souhvězdí Jižní kříž, jež lze pozorovat z jižní polokoule Země. Nejjasnější hvězda uskupení se jmenuje Acrux.Podle souhvězdí je pojmenována spousta míst a staveb na jižní polokouli, nejvíce v Austrálii a Oceánii a právě v Africe, mimo jiné i noviny nebo výletní vlak vozící cestující po turistických atrakcích jihu kontinentu.

Národní park Chobe (Botswana) – divoký ráj

Vrátíme se ještě do Botswany, protože, tak jako delta Okavanga, i národní park na okraji jezera Liambezi hostí spoustu divokých zvířat. Ty se do těchto míst stahují za prameny několika řek, mimo jiné Chobe, která dala oblasti jméno.

Foto: ESO travel

Sloni popíjejí v Chobe svůj oblíbený koktejl: Voda s bahnem, protřepat, nemíchat!

Kaňon Rybí řeky (Namibie) – díra po prchajícím hadovi

Přeskočíme teď na chvilku na západ do Namibie. Tam najdeme Fish River Canyon, kaňon, který po tisíce let vymílala řeka, až z něj učinila největší kaňon Afriky a podle některých odborníků i druhý největší na světě.

Není ovšem tak úplně jisté, že geologové mají s původem této přírodní zajímavosti tak úplně pravdu. Domorodci totiž věří, že ji vytvořil prchající had. Jelikož je kaňon na některých místech více než půl kilometru hluboký a táhne se v délce sto šedesáti kilometrů, musel to být opravdu pořádný had. Tady by při uštknutí asi ani protijed nepomohl.

Nemáte Afriky ještě dost? Tak čtěte dále:

Sossusvlei (Namibie) – antilopy procházející mezi pravěkými rostlinami

V Namibii ještě zůstaneme, konkrétně se podíváme do pouštní oblasti Sossusvlei. Ta ačkoliv bychom tam čekali jen písek, skrývá překvapivě mnoho atrakcí. Za všechny zmiňme třeba unikátní rostliny, které přežily pravěk a dnes rostou jen na tomto místě, nebo hory ze zkamenělého písku. A pokud se některému návštěvníkovi Sossusvlei zdá, že na poušti vidí antilopu, nejde o fata morganu. Skutečně tam žijí.

Foto: ESO travel

Duny Sossusvlei září rudým pískem, který přinesla řeka.

Krugerův národní park (Jihoafrická republika) – domov „velké pětky“ i modrého trpaslíka

Na území jen o něco menším než Morava se prohánějí divoké šelmy včetně kompletní „velké pětky“, tedy lva, slona, nosorožce, buvola a leoparda. Právě slon africký je s třemi a půl metry do výšky a sedmi tunami živé váhy nejmohutnějším zvířetem Afriky. Do výšky jej předčí jen žirafy. Vedle těchto gigantů ale občas prolétnou i tvorové úplně jiného vzrůstu, třeba nejmenší africký motýl – trpasličí modrásek Oraidium barberae ani ne dva centimetry velký.

Foto: ESO travel

I takhle může vypadat jedno z největších měst Jihoafrické republiky.

Stolová hora (Jihoafrická republika) – konec Afriky

Jihoafrickou republikou končí Afrika, dál už vede cesta jen na moře a do Antarktidy. My tady naši pouť po sedmi zázracích přírody jihu černého kontinentu končíme, a to na Stolové hoře tyčící se nad Kapským městem. Její tři kilometry široké čelo a ploché temeno působí při pohledu zdola impozantně. Jestliže tam zamíříte a dohodnete se s kamarády, že se sejdete na cestě nahoru, patrně se vůbec nenajdete. Na vrchol totiž vedou čtyři stovky cest.

Foto: ESO travel

Mohutná vodní plocha a osmisettisícové Kapské město dělají mezi všemi stolovými horami právě z téhle tu s velkým S.

Inzertní sdělení: Vydejte se na jih Afriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Navštivte přírodní divy jihu Afriky a ještě mnohem víc, třeba neopakovatelné safari, poznejte sílu Viktoriiných vodopádů nebo mysticky působící výjevy z pouště Sossusvlei.

Strhující kombinace jízdy v legendárním vlaku Jižní kříž a četných výprav za atrakcemi, lidmi a divočinou Botswany, Zimbabwe, Zambie, JAR a Svazijska.

Antananarivo a Fianarant Soa nejsou madagaskarská domorodá zaklínadla, ale hlavní město se spoustou dílen lidových řemeslníků a národní park s lemury, chameleony a dalšími perlami přírody.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o mrakodrapu s parkovištěm vzducholodí, plážích s nejkrásnějšími ženami světa nebo o šílené stezce v Číně. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán  

Anketa

Jezdíte v zimě na dovolenou do teplých krajů?
Ano
12 %
Ne
83,1 %
Jak kdy
4,9 %
Celkem hlasovalo 1068 čtenářů.

Některé ze zemí na jihu Afriky

Namibie

Kromě Sossuvlei a jejho bezmála dvousetmetrové Duny 45 sestávající z oranžových nánosů z pouště Kalahari, které přinesla Oranžová řeka, se země pyšní třeba domorodými trhy ve Windhoeku nebo národním parkem Etosha. Evropany zaujmou i kmeny jako Himba, jehož lid si dodnes uchoval v oblasti tradiční způsob kočovného života.

Botswana

Na rozdíl od velkých sousedů Jihoafrické republiky a Namibie nemá Botswana moře, nicméně na nedostatek vody si stěžovat nemusí. V procentuálním vyjádření jí je o něco více než v Česku, a to i přes extrémně horké klima. Zemi totiž zachraňuje řeka Okavango s mohutnou deltou, v níž žijí rozmanité druhy zvířat i rostlin.

Jihoafrická republika

Vybrat něco z magnetů Jihoafrické republiky zároveň znamená opomenout spoustu jiných míst, nicméně pro milovníky divočiny a přírodních krás vypíchneme vedle Krugerova národního parku například mys Dobré naděje.

Zimbabwe

Politicky neklidný stát s hlavním městem Harare můžeme, ale také nemusíme považovat za souseda Namibie. Oficiálně nemají tyto země společnou hranici, ovšem na řece Zambezi najdeme místo dlouhé dvě stě metrů, v němž na jednom břehu leží Namibie a na druhém Zimbabwe.

V této zemi lze zhlédnout spoustu přírodních krás, nicméně všechny blednou před Viktoriinými vodopády, jejichž návštěva je téměř povinností pro všechny turisty, kteří oblastí projíždějí.

Související články

Výběr článků

Načítám