Hlavní obsah

Nejlepší nudapláže světa: Kde se opalovat na Adama a zároveň prožít dovolenou

Jedni je milují, druzí zatracují. Pro jedny jsou symbolem svobody a návratu k přírodě, pro jiné místy, kterým je nutné se velkým obloukem vyhýbat. Nudistické pláže. Víte, kde jsou ty největší, nejslavnější, nejkrásnější a kam vyrazit na dovolenou do takzvaného „nahého města“, kde si po celý pobyt vystačíte jen s minimem oblečení? Podívejte se s námi na fenomén 20. století.

Foto: diluvi

Plavat chladivou vodou bez plavek je prostě nádhera. To vám potvrdí každý, kdo podlehl nudismu.

Článek

Obecně je vznik nudistických pláží spojovaný s hnutím hippie, které hrálo ve světovém dění prim v šedesátých letech. Volná láska, volné mravy, lehké drogy a souznění s přírodou – to bylo ideální podhoubí pro mohutný rozvoj nudismu a naturalismu.

Jen málokdo ale ví, že nudapláže existovaly třeba už ve čtyřicátých letech v Brazílii (ostatně ke slavné Praia do Abricó se ještě dostaneme) a nudismus a naturalismus se v první polovině dvacátého století objevil i v Německu – kde ale vzbudil velké pohoršení.

A Česko? To v této oblasti ještě pořád dohání svět – až do roku 1989 tu totiž byly oba směry zakázané a o existenci oficiálních pláží si mohli nudisté nechat jen zdát. A i dnes stojí za to vyrazit do zahraničí – ostatně podívejte se na nejlepší nudapláže planety sami!

Kapiti Coast – největší nudapláž světa

K oficiálnímu povolení nahoty na části pláže Kapiti Coast na Novém Zélandu došlo až v roce 2009 – od té doby se pak tato pláž pyšní titulem největší světové nudapláže. Kapiti Coast leží na Severním ostrově západně od města Wellington a nudistům může nabídnout čistý světlý písek a perfektně čistou vodu.

Foto: Robson Oliveira

Nudismus a naturalismus prožili ten největší boom v 80. letech 20. století.

Pláž se několikrát do roka potýká s demonstracemi proti nudistům a jejich způsobu žití. Nicméně je třeba poznamenat, že jsou stále slabší a slabší. Důvod je prozaický – nudapláž je obrovský tahák pro turisty, celá oblast patří k nejrychleji se rozvíjejícím místům na Novém Zélandu a do peněženek místních podnikatelů teče stále více a více peněz.

Mimochodem – Kapiti Coast se objevila i ve velkofilmu Pán Prstenů: Návrat krále. To ale naháče vystřídali bojovníci na koních.

Gunnison – s výhledem na Brooklyn

Pláž Gunnison leží jen půl hodinky plavby lodí z Manhattanu a každý letní víkend na ni dorazí zhruba 5000 vyznavačů nudismu – jde tak o jednu z největších nudapláží na východním pobřeží Spojených států.

Paradoxní je, že ve státě New Jersey je od roku 1999 nudismus velmi přísně zakázaný – pláž Gunnison je ale z tohoto zákazu vyňata, protože její území bylo do roku 1972 územím vojenské základny a stále patří armádě – a té evidentně přítomnost nahých mužů a žen vůbec nevadí.

Foto: Pipe42

Pláž Kapiti na Novém Zélandu je největší nudapláží na světě.

Pláž Gunnison sice leží v blízkosti New Yorku, přelidněností ale díky své velikosti netrpí a naopak je i velmi dobře vybavená. Pověstné jsou kupříkladu zdejší restaurace a bistra, která jsou sice dražší, ale nabízejí bezkonkurenční pokrmy.

I nudapláže mají svá pravidla
Při pobytu na nudapláži je samozřejmě třeba akceptovat všeobecně uznávaná pravidla, která na nudaplážích platí. Je tedy nevhodné a velmi často i zakázané focení a nepřiměřené prohlížení ostatních návštěvníků pláže. Absolutně neakceptovatelné je také jakékoli chování se sexuálním podtextem a obtěžování. Nudisté a naturalisté nahotu totiž chápou jako přirozenost a na veřejnosti ji rozhodně nespojují se sexualitou.

Obelisk Beach – ukrytá před turisty

Jen kousek od centra Sydney, s výhledem na Sydneyský přístav leží malinká pláž Obelisk Beach. Turisté ji příliš neznají, místní o její existenci ale velmi dobře vědí a případné zbloudilce navedou správným směrem. Na pláž vede jen úzká vyšlapaná pěšinka, samotná Obelisk Beach je pak dokonale klidná a tichá.

Foto: Richard Arthur Norton

Pozor, dál už můžete potkat nudisty…

Je třeba ale počítat s tím, že na pláži panují poměrně tvrdá pravidla. Nahý se člověk může pohybovat opravdu jen na pláži (a logicky ve vodě), dál než ke kamenným schodům ale bez oblečení vyrazit nemůže. Na pláži je také zakázáno nocovat, pobývat po setmění a vodit na ni domácí zvířata.

Praia do Abricó – pramáti všech nuda pláží

Na pláži Praia do Abricó se první nudisté objevili už ve 40. letech 20. století, velkému rozmachu pak dopomohlo dokončení nedaleké silnice v roce 1972 – od té chvíle na pláž proudily tisíce a tisíce naturalistů. K oficiálnímu posvěcení ze strany úřadů došlo až v roce 1994 – od té doby se Praia do Abricó může chlubit titulem jediné nudistické pláže v Riu.

V posledních letech ale zaznamenává značný úbytek návštěvníků. Praia do Abricó totiž leží v západní části Ria, respektive na jednom z jeho předměstí, a cesta sem trvá dosti dlouho. Navíc má obrovskou konkurenci ve slavných plážích Copacabana a Ipanema, na kterých už se také odložení horního dílu plavek toleruje spíše než před dvaceti lety.

Ve stínu mostu Golden Gate
Nádherný výhled na most Golden Gate – to je největší tahák pláže Baker Beach v San Francisku. Pás písku dlouhý asi jeden kilometr, jež z jedné strany chrání vysoké útesy, ale není pro nudisty vyhrazený celý. Pro vyznavače slunění bez plavek je určena jen severní část pláže. Jih patří „textilákům“. Mimochodem tato pláž je zařazena i mezi tzv. gay-friendly pláže.
Foto: ESO travel

U mostu Golden Gate leží jedna z nejhezčích pláží planety.

Black´s Beach – nejkrásnější nudistická pláž planety

Při pohledu na černý písek se mnozí domnívají, že název této pláže je odvozený právě od jeho barvy. Není to ale pravda. Jméno dostala tato pláž, jež má zároveň přízvisko nejkrásnější nudapláž planety, podle rodiny Blacků, která tu kdysi mívala koňskou farmu. Pláž Black´s Beach leží poměrně daleko od civilizace (je-li to vůbec možné o západním pobřeží USA tvrdit) a člověk tu má celkem klid.

Jen si musí dát pozor na to, v jaké části pláže leží – její severní část, jež je pod správou Kalifornie, totiž od roku 1977 zapovídá opalování a koupání bez plavek. Nudistům je tak vyhrazený asi dvoukilometrový úsek v jižní části, který spravuje přímo město San Diego – a tady je možné plavky beztrestně odhodit.

Jedinou kaňkou na kráse této pláže, u které se velmi často objevují i delfíni, je fakt, že jsou tu velmi silné mořské proudy a hlavně pro méně zdatné plavce je tato pláž nebezpečná. Ostatně plavčíci jsou tu v pohotovosti celých osmnáct hodin denně.

Inzertní sdělení: Vydejte se na krásné pláže!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky exotických zájezdů:

… po vlastní ose! Zajistíme vám cestu, kompletní dopravu a ubytování v Austrálii, připravíme základní itinerář, ale samotné poznávání už bude na vás! Nemusíte brát žádné ohledy na ostatní!

Město hříchu, město samby, Rio de Janiero! Prožijte nezapomenutelnou dovolenou na plážích Copacabana a Ipanema. Vystoupejte na Cukrovou homoli a vyfoťte se se sochou Ježíše!

Dvaadvacet nocí ve Spojených státech. Cesta ze západu na východ Spojených států se zastávkami v těch nejznámějších místech – LA, Las Vegas, Grand Canyon, Niagárské vodopády, New York…

Přečtěte si i další články:

Přečtěte si také o děsivém Srázu tisíce stop, o tajemství slavných mrakodrapů nebo o plážích s nejhezčími holkami. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Chodíte na nudapláže?
Ano, velmi často
18,5 %
Ano, občas
20,8 %
Ne
60,7 %
Celkem hlasovalo 1361 čtenářů.

Město nahých

Letovisko Agde na jihu Francie je Mekkou všech nudistů a naturalistů a jde pravděpodobně o nejznámější nudistický resort v Evropě.

Historie celé oblasti jako dovolenkového střediska se začala psát v 70. letech 20. století – dnes tu kromě klasického letoviska pro „běžné“ turisty funguje i nudistický resort, který je oddělený plotem a ve kterém panují poměrně přísná pravidla.

Občas se mu přezdívá „Město nahých“ a je zcela soběstačný. K resortu patří dvě zátoky s plážemi, fungují tu nákupní galerie, hotely, kadeřnictví, bary, restaurace… Člověk de facto nemusí za celou dovolenou toto „město“ opustit.

Celá oblast je navíc pořádně živá, všude je spousta lidí – není to tedy místo pro ty, kteří vyznávají klidnou dovolenou s minimem turistů okolo.

Tady se nesvlékejte…

Ne všude jsou vyznavači nudismu a naturalismu přijímáni s otevřenou náručí. Někde je totiž tento styl života v přímém rozporu s náboženským a kulturním prostředím dané země. Příkladem mohu být arabské země, země vyznávající islám, ale i státy s buddhistickou tradicí.

Proto si vždy pečlivě prostudujte informace o zemi, kam vyrážíte, případně se optejte na recepci hotelu, nebo u plavčíků na pláži, zda je nahota na pláži regulována nějakou vyhláškou.

Plavky ale raději neodkládejte v Indii, v Thajsku, na Mauritiu, Maledivách, v Japonsku, Turecku, Egyptě, Indonésii nebo v Portugalsku. Obrovské problémy budete mít i na veřejných plážích ve Spojených arabských emirátech. Dubaj je sice velmi liberální, ale nahotu netoleruje, a v emirátu Sharjah hrozí vězení už jen za fakt, že si žena vezme příliš krátkou sukni.

Ve Španělsku a Chorvatsku jsou vstřícní minimálně vůči odložení horního dílu plavek, nudistických pláží je v těchto dvou zemích také dostatek. V Itálii vždy záleží na konkrétní oblasti a vyhlášce. V Řecku můžete horní díl plavek odložit na ostrovech, v pevninské části už byste mohli mít menší problém.

Ve Spojených státech pak existuje několik světoznámých nudapláží, nicméně mimo ně je nahota velmi přísně postihována – podle Američanů má totiž negativní vliv na vývoj dítěte.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám