Hlavní obsah

Čínský Sráz tisíce stop: Podívejte se na jednu z nejšílenějších stezek světa!

Jen dvě úzká prkénka, která už rozhodně pamatují lepší časy, úvaz kolem hrudi, který je karabinou připevněný k jistícímu ocelovému lanu, a pak už jen stovky a stovky metrů hlubiny. Stačí jeden neopatrný krok a je zaděláno na pořádný malér. Čínská hora Chua-šan se slavným Srázem tisíce stop byla sice v posledních letech částečně zabezpečena, ale výstup na ní pořád patří mezi pořádně adrenalinové a nebezpečné výlety.

Foto: chensiyuan

Hora Chua-šan je jednou z pěti posvátných taoistických hor.

Článek

Výstup na horu Chua-šan v centrální Číně byl a stále je pojem. Dříve ji nejčastěji zdolávali mniši a mnišky, poustevníci, lidé, kteří si jejím zdoláním chtěli dokázat sílu své vůle, chtěli najít novou životní cestu. Dnes se stává pojmem v masové turistice.

Mnichy a dobrodruhy vystřídali běžní turisté, často jen v běžných keckách a dokonce džínách. Výstup na vrchol už není duchovní cestou, ale masovým adrenalinovým zážitkem – vždyť kdo by nechtěl zdolat jeden z nejšílenějších treků světa?

Hora Chua-Šan ve zkratce
Chua-šan, jinak také Květinová hora, je jedna z pěti posvátných hor taoismu. Leží v centrální Číně asi dvě hodiny jízdy autobusem z města Si-an. Má pět hlavních a několik vedlejších vrcholů. Přístupová cesta vede na takzvaný severní vrchol, z toho je pak možné pokračovat na další vrcholy, včetně toho nejvyššího, jižního, který má nadmořskou výšku 2155 metrů nad mořem.
Foto: Lorenzo Schiavi

Takto nevinně cesta k vrcholu začíná…

Na druhou stranu je ale třeba říci, že se charakter výstupu za posledních dvacet let výrazně proměnil. Na horu, respektive na její takzvaný severní vrcholek, vedou dvě cesty. Tradiční cesta, která slouží už od 3. století našeho letopočtu, a pak od roku 1990 lanovka, která turisty vyveze od úpatí hory až na samotný vrcholek. Za tu se samozřejmě platí nemalé peníze, počítejte ale s tím, že platit budete i ve chvíli, kdy půjdete po svých. Minimálně za jištění, které vám tady půjčí.

Po stupních, po řetězech

Prvních několik set výškových metrů (začíná se v nadmořské výšce okolo 600 metrů nad mořem a nejvyšší z pěti vrcholků je potom ve výšce 2155 metrů) je cesta příjemná, široká a dlážděná. Pak ale přibývá kamenných stupňů. Roste jejich výška a zároveň se zmenšuje jejich šířka. Člověk tak po čase musí využít jištění a připnout se karabinou k ocelovým lanům a stále častěji využívá řetězů, na kterých tu a tam visí zámky od zamilovaných dvojic.

Foto: Ondřej Žváček

… a takové úseky vás čekají.

V některých místech stezka dokonce vede jen po dvou úzkých prknech, která jsou připevněná ke kolmé skalní stěně. „Kdyby tohle dřevo mohlo mluvit, volalo by po preventivní výměně,“ glosuje stav některých z těchto úseků turista Mike Spencer v jednom z mnoha videí, které jsou k prohlédnutí na internetu.

Jak je to s bezpečností
Před cestou na vrchol by oficiálně měli být všichni turisté vybaveni prsním úvazem v kombinaci se sedacím úvazem. Na některých záběrech se ale objevují lidé jen s takzvaným „prsákem“, který není stoprocentně bezpečný. Při pádu totiž může dojít k ortostatickému šoku a k vážnému úrazu hrudníku. „Je to jen falešný pocit bezpečí, žádné pořádné jištění,“ komentují odborníci tyto záběry.

I přes děsivost některých záběrů je nicméně třeba říct, že ty nejhorší a nejnáročnější úseky (včetně Srázu tisíce stop u jižního vrcholku) místní úřady už před pár lety uzavřely. Bezpečnější přístupové cesty naopak vybavily dalšími zabezpečovacími prvky. Počet úrazů, včetně těch smrtelných, výrazně klesl. Nicméně stále neplatí, že jde o nenáročný turistický výlet, jak může naznačovat oblečení některých z účastníků. Džíny a módní kecky na skalní stěnu opravdu nepatří.

Foto: Ian Armstrong

Odměnou za náročný výšlap jsou takovéto scenérie.

Vyfoťte se v nejnebezpečnějších úsecích

Tak trochu paradoxem je fakt, že nejnáročnější a zároveň nejslavnější úseky jsou sice pro turisty uzavřené, pokud v sobě ale člověk najde odvahu a v peněžence další peníze, pak ho hlídači do těchto míst na chvíli pustí – aby se mohl vyfotografovat, případně natočit krátké video.

K hoře Chua-šan se doporučuje vyrazit časně ráno, v některých dnech totiž v pozdějších hodinách bývají skalní stěny až nepříjemně „přeplněné“ turisty. „Člověk pak často musí někoho pomalejšího oblézat, nebo podlézat, občas i bez jištění, což není úplně příjemné,“ tvrdí ve videu další z cestovatelů, kteří tento výstup absolvovali.

Mimochodem, od Srázu tisíce stop je to jen kousek k dalšímu čínskému unikátu: Osm tisíc soch a každá je jiná: Terakotová armáda prý ukrývá skryté poselství

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním exotické Číny!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Číny:

Dva týdny a během nich důkladná prohlídka Pekingu, cesta do Si-anu, návštěva terakotové armády, plavba po řece Li i prohlídka Šanghaje a Hong Kongu. Maximum poznání, spousta zážitků!

To nejlepší z Číny s důrazem na poznání Pekingu a jeho pamětihodností a pak přelet do hlavního města Mongolska. Cesta do pouště, návštěva jurty a spousta dalšího. Itinerář zde!

Unikátní zájezd - z hektického Pekingu přes romantické Suzhou na výpravnou plavbu po Dlouhé řece zakončenou návštěvou známých rýžových teras a scénického Guilinu. Poznejte krásy čínské přírody!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o kuriózních turistických zákazech, o Madeiře nebo o tajemství nejvyšších hor světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Vydali byste se na vrchol hory Chua-šan?
Ano, nepřijde mi to náročné.
10,8 %
Ano, ale s velkým respektem.
65 %
Ne, je to nebezpečné.
24,2 %
Celkem hlasovalo 1138 čtenářů.

Velké hory taoismu

Hora Chua-šan je jednou z pěti velkých hor taoismu. Taoisté totiž horám přisuzují veliký význam, jde podle nich o posvátná místa spojená s božstvy. Pět je potom v taoismu magické číslo.

Pět posvátných hor navíc reprezentuje pět světových stran – tou pátou, kromě čtyř tradičních, je střed. Severní horou je Pej-cheng-šan, jižní horou Nan-cheng-šan, východní Tchaj-šan a západní potom nám známý Chua-šan. Střed reprezentuje hora Sung-šan.

Všechny tyto hory jsou cílem poutníků, na jejich úpatí najdete svatyně, kláštery, pustevny… Taoisté sem chodí hledat smysl života a smysl bytí.

některé z nich nicméně v posledních letech podléhají masové turistice. Ukázkovým příkladem je právě hora Chua-šan.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám