Hlavní obsah

Přehrada s největší přepadovou dírou světa: Pád do ní byste nepřežili

Pokud vám už pohled na vodní vír při vypouštění vany nedělá dobře, možná raději dál nečtěte. Řeč totiž bude o největší přepadové díře na světě. Ta je součástí přehrady Monticello a obrovský trychtýř se za vyššího stavu vody mění ve smrtelnou vodní past. Ďábelský tobogán, kterého je začátkem, měří několik set metrů a jízdu v něm byste rozhodně nepřežili.

Foto: United States Bureau of Reclamation, Public Domain Image

Zbývá jen pár centimetrů a propust o průměru 22 metrů začne plnit svůj úkol.

Článek

Skrze otvor „The Glory Hole”, jak místní přezdívají právě obrovské přepadové díře, za vteřinu proletí tolik vody, kolik korytem Vltavy těsně před vyhlášením třetího povodňového stupně. Ďábelský trychtýř je celkem unikátní řešení nadbytku vody v přehradě. Zatímco běžně padá voda přepadem na hrázi, na přehradě Monticello voda odtéká obrovským trychtýřem asi 60 metrů od hráze.

Ďábelský tobogán z cementu

Za vteřinu je tenhle obrovský cementový trychtýř schopný pojmout asi 1370 kubíků vody – to je pro srovnání stejný objem vody, který protéká Vltavou v Chuchli těsně před vyhlášením třetího povodňového stupně – a to díky 22 metrů širokému hrdlu, které se postupně zúží až na potrubí o průměru zhruba 8,5 metru.

Foto: ESO travel

Takto vypadá Velká modrá díra při pobřeží Belize – také bere dech, co říkáte?

Jím se pak voda řítí do hlubiny. Konkrétně tedy do výpusti na druhém konci hráze, která je o 312 metrů dál a o 93 metrů níž. Plavat v blízkosti propusti, když je „v provozu“? Sebevražda! Však je také hladina přehradního jezera v dostatečné vzdálenosti označena bójkami, za které plavci ani plavidla nesmějí, jinak riskují vcucnutí do ďábelského tobogánu.

The Glory Hole umí i zabíjet

Nicméně ne každý si dá říct. V roce 1997 nedbala výzev jednačtyřicetiletá Emily Schwalenová, která bójky ignorovala a přiblížila se do nebezpečné vzdálenosti. Proud vody pak ženu samozřejmě stáhl a tělo vyplavalo na druhém konci propusti až po dvaceti minutách. Bez života. Je to prý ale jediná smrtelná nehoda, která se u The Glory Hole stala. Kuriózní sebevraždu, ke které se tady uchýlí hrdina románu od Marka Travise, nepočítáme.

Přečtěte si i o dalších fascinujících přehradách: Gigantické přehrady: Tři soutěsky utnuly záplavy, Santee Cooper nezaměstnanost 

Foto: en.wikipedia.org, Gh5046, Public Domain Image

Pohled na dolní propust, která je v létě rájem bikerů. Na obrázku z ní ale tryská voda.

Abyste viděli obrovský trychtýř v akci, doporučují znalci místních poměrů, tedy poměrů v severní Kalifornii, abyste k přehradě dorazili během pozdního jara, kdy je hladina nejvýš. Nicméně – adrenalin si tu můžete užít i v případě, že je hladina naopak nízko a propust je mimo provoz.

Na bruslích nejen do tunelu Blanka

Na jejím druhém konci, pod hrází, kde pokračuje tok řeky Putah Creek, totiž v období sucha řádí „šílenci“ na kolečkových bruslích a kolech. A ohromnou trubku, která je ústím přepadové jámy, používají jako obří U-rampu. Stačí jen s kolem nebo na bruslích vyjet kousek výš do temnoty – trubka má mírný sklon – a pak se spustit dolů temným tunelem, na jehož konci je světlo… a riziko toho, že když nedobrzdíte, spadnete a ošklivě si namlátíte.

Foto: en.wikipedia.org, Seeyardee, licence CC BY-SA 3.0

V tuto chvíli je obrovská přepadová díra bezpečná, hladina přehrady je totiž několik metrů pod limitem.

Samotná přehrada Monticello vznikla v letech 1953 až 1957 – jako ochrana před povodněmi a jako zásobárna vody pro zavlažování. V 80. letech 20. století pak ještě přibyla hydroelektrárna, která zásobuje elektrickou energií severní část San Franciska.

Umělé vodní nádrži za hrází se říká jezero Berryessa a jeho název je připomínkou údolí, které na místě přehrady původně bylo. Patřilo prý k těm nejúrodnějším v Kalifornii. Však se také proti výstavbě vodního díla protestovalo. Přehrada nakonec vznikla, stát vykoupil pozemky od původních vlastníků a v roce 1956 vody zaplavily i městečko Monticello, podle kterého dostala přehrada název.

Plný stav nicméně přehrada zahlásila až v roce 1963, tedy až šest let po dostavění hráze. Dnes je oblíbeným místem rekreantů – k jejím břehům jich během roku přijede asi milión a půl. A pak samozřejmě i běžných turistů, kteří přijíždějí přímo k hrázi, aby se podívali na slavnou „The Glory Hole“.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Užijte si atmosféru kosmopolitního New Yorku, prohlédněte si jeho největší symboly, jako jsou socha Svobody nebo Empire State Building, projděte se po slavné Páté Avenue. A pak – pak se vydejte na slunnou Floridu a užijte si pár dní volna na jejích krásných plážích. Vydejte se s námi na jaře za poznáním světoznámých lokalit!

Populární okruh, který vás během necelých dvou týdnů provede po největších atrakcích západu USA – poznáte slavné národní parky, včetně Grand Canyonu, Údolí smrti nebo Bryce Canyonu. Navštívíte i krásná města – Los Angeles, město filmu se slavným nápisem Hollywood, i dech beroucí Las Vegas, kde můžete zkusit své štěstí v jednom z mnoha světoznámých kasin.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o největších městech světa, o luxusu v Karibiku nebo o kuriózních rodištích celebrit. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Která část Spojených států by vás lákala nejvíc k navštívení?
Velkoměsta na východním pobřeží
8,7 %
Slunný jih s Floridou
8,4 %
Západ v čele s LA a národními parky
60,5 %
Havajské ostrovy
22,4 %
Celkem hlasovalo 415 čtenářů.

Další fascinující přehrady

Hoover Dam

Přehrada, která je symbolem celých Spojených států. Hoover Dam leží ve vyprahlé poušti v Nevadě a je důkazem toho, že když se chce, je možné vybudovat přehradu i v místě, o kterém většina lidí říká, že to nejde. Nicméně je pravda, že stavba přehrady, která se začala budovat v roce 1931, byla extrémní. Podmínky pro dělníky byly strašné a práce nebezpečná. Ve Státech ale v této době vrcholila Velká krize, a tak byli lidé rádi za to, že práci vůbec mají. Přehrada byla dostavěná v rekordním čase a její ohromná hráz ještě dnes není stoprocentně tuhá.

Přehrada, která je symbolem celých Spojených států. Hoover Dam leží ve vyprahlé poušti v Nevadě a je důkazem toho, že když se chce, je možné vybudovat přehradu i v místě, o kterém většina lidí říká, že to nejde. Nicméně je pravda, že stavba přehrady, která se začala budovat v roce 1931, byla extrémní. Podmínky pro dělníky byly strašné a práce nebezpečná. Ve Státech ale v této době vrcholila Velká krize, a tak byli lidé rádi za to, že práci vůbec mají. Přehrada byla dostavěná v rekordním čase a její ohromná hráz ještě dnes není stoprocentně tuhá. Více o tomto technickém zázraku v článku: Fascinující Hooverova přehrada: Její 220 metrů vysoká hráz tuhne už 80 let

Tři soutěsky

Tři soutěsky jsou přehrada s nejdelší hrází na planetě. Leží v čínské provincii Chu-pej a její stavba prý přišla oficiálně na 25 miliard dolarů. Tři soutěsky sice vyřešily problém s velkými záplavami, nicméně jejich stavba a následná existence výrazně a spíše negativně ovlivnily přírodu v okolí.

Přehrada leží na Modré řece a dostavěná byla v roce 2006, obrovská vodní elektrárna se pak rozběhla o dva roky později. Základní čísla jsou fascinující – přehrada leží na 1084 kilometrech čtverečních a výška její hráze se přibližně rovná výšce tří Petřínských rozhleden postavených na sebe.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám