Hlavní obsah

Tajemství Baganu: Lidé na stovky let odešli pryč, teď sem jezdí z celého světa

Zahledíte se do dálky na pláně porostlé vegetací a vidíte něco úžasného – krajina je posetá 2000 věží a chrámů, které vykukují ze zeleně. A to před pár stoletími ukrývalo okolí myanmarského Baganu ještě víc než dvojnásobek těchto nádherných staveb. Jenže pak se stalo něco, co dodnes nedokážeme uspokojivě vysvětlit.

Foto: bigstock.com

Na výlet za památkami, nebo do lesa? V Baganu máte několikakilometrový úsek, kde si užijete obojí.

Článek

V polovině 11. století došlo na území dnešního Myanmaru (bývalá Barma) ke změně většinové víry. Díky králi Anawrahtovi zde převládl buddhismus a bylo třeba to dát okázale najevo. V Baganu se to povedlo nejlépe. Na tamních pláních vyrostlo na 4400 pagod, stúp a mnoho dalších zdobených architektonických skvostů viditelných z velké dálky. Nádhera.

Foto: bigstock.com

Na špici této pagody září 6000 diamantů.

Jenomže po dvou staletích se stalo něco, co donutilo lid tuto krásu opustit. Úplně přesně nevíme, co se stalo. Pravděpodobně za to mohou nájezdníci z Mongolska nebo z Číny, historici se kloní spíše ke druhé variantě. A tady začala změna baganské krajiny. Obránci totiž pravděpodobně spoustu staveb rozebrali, aby z nich udělali opevnění.

Další posvátné chrámy a stúpy padly nebo byly zásadně poničeny roku 1975 při zemětřesení, ovšem dvě tisícovky zůstaly a vypadají dnes mezi bující vegetací opravdu skvěle. Ještě krásněji vše vypadá, když za řeku Iravádí, v jejíž zátočině se celé starobylé město rozkládá, večer zapadá slunce. Takovou fotku by si neměl nechat ujít nikdo, kdo tudy projíždí.

Foto: bigstock.com

V dobrém stavu se dochovaly stovky menších věžiček, ale i velké chrámy.

Nikoho asi nepřekvapí, že jde o nejnavštěvovanější atrakci celé země. V období mezi 9. a 13. stoletím byl Bagan velké prosperující město a dnes se mu díky nadšeným turistům sláva zase vrací. Příští rok tudy vede Cesta kolem světa soukromým letadlem 2017 – unikátní zájezd, při němž cestující v leteckém speciálu obletí zeměkouli a poznají 10 nádherných míst z celého světa.

Co účastníci cesty kolem světa uvidí v Baganu? Na ploše šest krát šest kilometrů se rozprostírá několik částí kdysi prosperujícího města, mezi nimi Starý Bagan, v němž najdeme ty nejstarší a nejhezčí chrámy, živé Nyang U oblíbené u akčnějších cestovatelů nebo Nový Bagan vzniklý roku 1990 (vesnice se starousedlíky se přestěhovala mimo území s nejstaršími památkami).

Foto: bigstock.com

Nejkrásnější je Bagan při západu slunce. Pagody se zbarví do oranžova.

S Čínou jako kolem celé České republiky

Bagan najdeme v Myanmaru, v zemi, kterou jsme dříve znali pod názvem Barma. Nejvíce sousedů na světě, 14, má Čína a právě Myanmar patří mezi ně. Po Mongolsku, Rusku a Indii má s tímto velestátem čtvrtou nejdelší hranici (měří celkem 2185 km). Pro zajímavost, délka hranic České republiky se všemi čtyřmi sousedy dohromady je jen o něco delší – 2326 km.

Foto: bigstock.com

Zlatě se blyštící Šweitigoumská pagoda stojí přes 200 km jižně od Baganu v Rangúnu.

Mimochodem, když se podíváte na stránku Myanmaru na webu českého ministerstva zahraničí, vykoukne na vás jako titulní fotka obrázek Baganu při západu slunce. Tohle místo je pro Barmu zkrátka typické. Uvidíte ho leckde, ale žádná fotka nedokáže ukázat skutečnou krásu tohoto místa.

Inzertní sdělení: Poznejte svět a procestujte ho za 26 dní!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá ze své nabídky:

Poznejte tichomořské ráje s exotickými tanečnicemi, korálovými útesy plnými podmořského života a úžasnými písečnými plážemi, které omývá průzračné moře. Nechte se provést po moderním superměstě Singapuru, kde mají díky vysokým pokutám neuvěřitelně čisto, podívejte se za orangutany do Malajsie nebo za chodícími sochami na Velikonoční ostrov. 26 dnů plných dobrodružství na úžasných místech čeká na vás a na českou posádku a průvodce, kteří poletí s vámi.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o obdivuhodném Panamském průplavu, poznejte mystický Izrael nebo se podívejte na ohromující obrazce vryté do země. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jeli byste na cestu kolem světa?
jasně!
89,2 %
ne, neláká mě to
6,1 %
ne, kdo by mi zaléval kytky?
2,5 %
ani nevím
2,2 %
Celkem hlasovalo 278 čtenářů.

Myanmar pod lupou

V zemi žije 56,3 milionu lidí (údaj z roku 2015), většinou Barmánců. Jednu z nejpočetnějších etnických menšin tvoří Karenové. Jestliže vám to nic neříká, možná si vzpomenete na nějaký cestopisný pořad či článek se záběry nebo fotografiemi žen s dlouhatánským krkem lemovaným zlatými kroužky. Tak to jsou karenské dámy. Kruhy krk fakticky neprodlužují. Dojem žirafy je jednak optický trik, ale také důsledek tlaku těžkých kovových kol na klíční kost. Ta postupem času klesá níže.

Místní měna nemá příliš velkou sílu. Za 1330 kyatů lze ve směnárně koupit přibližně jedno euro.

Devadesát procent Barmánců vyznává buddhismus, takže většina státních svátků se pojí s tímto mírumilovným náboženstvím. Například svátky vody na začátku roku nebo listopadový festival světel.

Pro Čechy a Slováky v Myanmaru platí vízová povinnost, nicméně vyřízení potřebných dokumentů by po předložení platného pasu, tří fotografií a poplatku ve výši kolem osmi set thajských bahtů nemělo zabrat více než jeden den. Žádat se o něj ale nedá v naší republice, ale třeba na velvyslanectví Myanmaru v Německu nebo na myanmarské ambasádě v thajském Bangkoku. Pokud ovšem jedete s cestovní kanceláří, ta to vyřídí za vás a odpadá vám jedna starost.

Barmánci v komunikaci často používají před vaším jménem hlásku „u“. Zní to sice, jako by je něco bolelo, ve skutečnosti ovšem jde o vyjádření úcty, přeložili bychom to asi jako „pan“.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám