Hlavní obsah

Kam na Kubu? Poradíme, jaká letoviska jsou nejlepší, nejklidnější, nejslavnější

Novinky, Lucie Štěrbová & ESO travel

Kuba patří k nejoblíbenějším zimním exotickým destinacím. Vyráží sem i desetitisíce Čechů – těch zběhlých, kteří jedou „na jistotu“, i těch, kteří na Kubu letí poprvé. Jak se neztratit v nabídkách cestovních kanceláří a vybrat tu pravou lokalitu? Poradíme vám. V článku najdete praktické rady, ale i unikátní informace o místech, kam se na Kubu jezdí za sluncem a pohodou.

Článek

Šestadvacet stupňů ve stínu a jen o dva stupně nižší teplota mořské vody, k tomu slunečno, upravené pláže, perfektní servis, koktejly, salsa – to jsou jen základní důvody, proč je Kuba i mezi Čechy tak oblíbená.

Zájem o ni tradičně vrcholí na přelomu roku, kdy sem tisíce lidí vyjíždějí oslavit silvestra. „Letos bude navíc ještě znásobený o klienty, kteří ještě loni byli v Thajsku a letos chtějí kvůli záplavám, i přes ujišťování, že je vše v pořádku, jinam,“ říká manažerka cestovní kanceláře. „Jestli chcete odjet, tak s nákupem neotálejte,“ radí. Více o dobrých místech pro exotického Silvestra v tomto článku Exotický Silvestr v Thajsku a Zanzibaru? Zlákat se nechává stále více Čechů.

Kuba je jednou z destinací, kde víc než u jiných záleží na tom, jestli od dovolené čekáte klid a relax, nebo si ji chcete naopak naplno užít. Jsou tady letoviska, kde se nezastavíte, ale i místa, která připomínají ostrov Robinsona Crusoe.

Varadero – když chcete být aktivní

Není slavnějšího kubánského letoviska. Vždyť tři ze čtyř turistů na Kubě spustí kotvy právě tady, ve Varaderu, jehož název v překladu znamená právě „kotviště“. Toto letovisko na poloostrově Hicanos, asi dvě hodiny jízdy od Havany, vzniklo už v 16. století – jako španělský přístav. Později ho proslavila obrovská naleziště soli. Dnes je neodmyslitelně spjato s turistickým průmyslem na Kubě.

Říká se mu i „Kubánská riviéra“ a turisté tady najdou jak hotely, u kterých je i pět hvězdiček málo na vyjádření luxusu, který poskytují, tak jednoduché, ale účelné penziony pro ty, kteří na pokoj chodí jen nocovat. Místní pláže mají délku okolo dvaceti kilometrů a hlavně – jsou opravdu čisté! Plusem pro ty, kteří si ve vodě příliš nevěří, je pak fakt, že sestup do moře je hodně mírný.

Další články o Kubě

Aktivit nabízí Varadero požehnaně – od klasických škol salsy nebo potápění, přes plavbu katamaránem na ostrovy při pobřeží až po možnost zahrát si golf v místním klubu, který funguje už od roku 1927. Ostatně mnohem víc toho nabízí článek, který se věnuje jen Varaderu - Oblíbené kubánské letovisko Varadero nabízí k radovánkám přes 20 km pláží.

Cayo Largo – když chcete luxus a dovolenou bez kompromisů

Na Kubě pravděpodobně není místo, které by bylo luxusnější. Cayo Largo je poměrně mladou destinací, nicméně právě tady se turistům dostává toho nejlepšího. Samozřejmě, že za odpovídající ceny.

Ostrov Cayo Largo leží asi 80 kilometrů od pobřeží Kuby. Pro lepší orientaci na mapách dodáváme, že leží v souostroví Cannareos a není to v porovnání s ostatními kubánskými ostrovy žádný „drobeček“. Na délku měří asi 20 kilometrů, šířka je zhruba tři.

Hotely na Cayo Largo hledejte jen na jižním pobřeží ostrova. Jen tady je totiž voda průzračná a čistá. Severní pobřeží naopak ovlivňuje mořské proudění. Voda tady proto často bývá zakalená.

Někteří Cayo Largo označují za místo, kde si člověk může vyzkoušet, jaké to je stát se Robinsonem. Turistů je tady totiž zatím opravdu pomálu. Na téměř třicet kilometrů pláží připadá asi jen tisíc hotelových pokojů. I to je jeden z důvodů, proč je Cayo Largo jediným místem na Kubě, kde je tolerovaný nudismus. Na spoustě pláží totiž většinu dne není ani živáčka.

Chcete se o tomto ráji dozvědět víc? Pak si rozklikněte starší podrobnější článek o Cayo Largo: Za nejkrásnějšími karibskými plážemi se vydejte na kubánský ostrov Cayo Largo.

Cayo Coco – když se chcete potápět

Kubu obklopuje asi 4000 ostrovů, většinou korálového původu. Jsou proto ideálním místem k potápění a šnorchlování. Proslulý je v tomto směru ostrov Cayo Coco, největší z ostrovů souostroví Královská zahrada (v originále Jardines del Rey).

Do roku 2005 bylo poměrně náročné se sem dostat, turisty čekal zdlouhavý transfer z mezinárodního letiště v Havaně, ale od zmíněného roku mohou na letiště na Cayo Coco přistávat i mezinárodní lety. Hotelů tedy utěšeně přibývá a Cayo Coco je jednou z nejprogresivnějších turistických destinací současnosti.

Při pohledu na palmy sklánějící se nad plážemi spoustu lidí napadne, že název ostrova je odvozený právě od nich. Nenechte se ale mýlit. Ostrov je plný ibisů bílých, kterým místní přezdívají „coco bird“. Více v článku Chcete mít tropický ostrov jen pro sebe? Zkuste kubánský ráj Cayo Coco.

Cayo Guillermo – když nechcete být rušeni

Ostrůvek Cayo Guillermo je menším sousedem Cayo Coco, spojuje je dvacet kilometrů dlouhá umělá hráz, v jejímž okolí se usídlili tisíce růžových plameňáků. Už samotná cesta z letiště do hotelu je tedy zážitek.

Největším lákadlem Cayo Guillermo je pláž Playa Pilar na jeho západním pobřeží. Při hledání nejkrásnější pláže Karibiku totiž vybojovala místo v první desítce. Svou roli v tom hrál i fakt, že ještě není přeplněná stánky se suvenýry, nevkusnými bary a plechovými budkami, kde sídlí školy potápění. Turistické zázemí tady samozřejmě je, ale usazené s citem do původní vegetace.

Pár agentur, které na ostrově působí, nabízí jízdy na koních, kurzy potápění, ale i výlet na moře spojený s lovem ryb za pomoci harpuny. Večery je možné trávit třeba v některém z místních barů – nad skleničkou mojita a ve smyslném rytmu salsy, svobodného tance v nesvobodné zemi.

Další podrbnosti o Cayo Guillermo najdete v článku Cayo Guillermo - kokosový ráj pro romantiky.

Čtěte dále:

Kuba není jednou exotickou destinací, kam se v zimě jezdí. Přečtěte si články o dalších místech:

Nedávno jsme psali také o nejdražších budovách planety, Thajsku po povodních, luxusním tryskáči nebo nejlepších party lokalitách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na pobyty na Kubě

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kubu:

Nejslavnější letovisko Kuby. Vybírejte z desítek hotelů ten podle vašeho gusta. All inclusive, pět hvězdiček, i příjemné malé hotýlky. Krásné pláže a prvotřídní servis – vítejte ve Varaderu!

Krásné pláže, ideální podmínky pro potápění, all inclusive včetně konzumace slavných kubánských koktejlů. Cayo Coco je ostrov zaslíbený romantikům i potápěčům, všem kteří chtějí zažít ráj na vlastní kůži.

V prosluněném Varaderu si užijete kubánské hudby a tance, naučíte se tančit salsu, procvičíte si naučené dovednosti v praxi a poznáte architekturu koloniální Havany.

Anketa

Která z lokalit je vám nejsympatičtější?
Varadero
47,1 %
Cayo Coco
17,7 %
Cayo Largo
20,1 %
Cayo Guillermo
15,1 %
Celkem hlasovalo 293 čtenářů.

Nevynechejte Havanu!

Havana je kubánskou metropolí a místem, které se rozhodně vyplatí důkladně projít. Přezdívá se jí Paříž Karibiku. Jádro města je vystavěné v duchu koloniální architektury a vysloužilo Kubě zápis na seznamu světového dědictví UNESCO.

Atmosféra místních barů a uliček je neopakovatelná, stejně tak pohled a procházka po nejznámějších památkách tohoto města.

Promenáda Malecón

Říká se jí „promenáda Svobody“. Prý podle toho, že je orientovaná směrem k americkým břehům a Kubánci tak mají právě z tohoto místa nejblíže ke svobodě. Promenáda se navíc každý večer mění v místo, kde se potkává celý svět. Proplétají se tu turisté, i místní, starší páry, i mladé zamilované dvojice, prodavači suvenýrů a bohužel i kapsáři.

Muzeum rumu

Země rumu zaslíbená – to je Kuba. Není proto divu, že v Havaně vzniklo na počest tohoto tradičního kubánského nápoje dokonce i muzeum. Návštěvníkům tady vysvětlí, jak se vlastně rum z melasy vyrábí a hlavně – nabídnou k ochutnání!

Kabaret Tropicana

Historie slavného kabaretu se datuje už do roku 1939, od té doby sice uběhlo spousta vody, ale kabaret funguje dál . Pravdou je, že se stal více poplatný turistům a vstup sem rozhodně není za hubičku, ale výkony artistů a akrobatů za investované peníze rozhodně stojí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám