Hlavní obsah

Chcete mít tropický ostrov jen pro sebe? Zkuste kubánský ráj Cayo Coco

ESO travel, Lucie Štěrbová

Příjemné klimatické podmínky bez veder jsou na Kubě a přilehlých ostrůvcích právě v těchto zimních měsících. Kdo se navíc rád potápí nebo prochází po dlouhých bílých plážích, neměl by korálový ostrůvek Cayo Coco nechat bez povšimnutí.

Článek

Bílé pláže a průzračně modré a teplé moře jsou ideální kombinací pro strávení odpočinkové dovolené v rytmu kubánských rytmů. Karibskou zemi bílého rumu, doutníků a cukrové třtiny – Kubu – obklopuje více než 4000 korálových ostrovů a ostrůvků různých velikostí. Při pobřeží centrální části Kuby se pak nachází souostroví nazvané Jardines del Rey (v překladu „Královská zahrada“), jehož největším ostrovem je právě Cayo Coco.

Cayo Coco je vyhledávaný hlavně pro klid, který zde panuje a který nemůže nabídnout hlavní kubánské letovisko Varadero. Jediným mínusem bylo dříve zdlouhavé přejíždění z mezinárodního letiště v Havaně. Od roku 2005 létají pravidelné linky ale i přímo na letiště na ostrově a i to je důvodem toho, že se Cayo Coco stává stále oblíbenějším cílem lidí mířících na Kubu.

Ostrov je možné označit za turistickou destinaci par excellence. Za vše mluví délka čistých a nepřeplněných pláží, které se táhnou při pobřeží celého ostrova – ta činí celých 22 kilometrů. Původně byl tento ostrov pokrytý i bažinami a bušemi, ale dnes zde po nich nenajdete ani stopu. Místo nich zde stojí moderní hotelové komplexy, které ale ráz karibské přírody nenarušují a jsou s ní v naprosté symbióze.

Coco není kokos
Ač by se mohlo zdát, že svůj název získal tento korálový ostrůvek podle kokosových palem, které stíní na pláži, není tomu tak. Symbolem ostrova je ibis bílý. Ten je místními označovaný v jejich nářečí jako „coco bird“. A právě všudypřítomnost těchto opeřenců dala název celému ostrovu.

Cayo Coco je jedním z hlavních středisek potápění v Karibiku. Kolem celého souostroví Jardines del Rey se táhne 400 kilometrů dlouhý korálový útes, který se svou délkou co do velikosti řadí hned za Velký bariérový útes při pobřeží Austrálie. Spolu s ideální tropickou teplotou moře tak nabízí zážitek, na který potápěči z celého světa vzpomínají celý život.

Nemusíte být ale ani profík, abyste mohli prozkoumávat hlubiny Karibského moře. Většina hotelů nabízí kurzy potápění, a pokud máte program all inclusive, dost možná ho máte započtený už v ceně zájezdu.

Protože Kuba a ostrůvky v jejím okolí leží v tropickém pásu, teploty se po celý rok pohybují okolo příjemných 27 stupňů Celsia a mrak na obloze spatříte jen zcela výjimečně. Klima má vliv i na složení fauny a flory. Typickou rostlinou je zde kokosová palma, na své si zde přijdou všichni ti, kteří se zabývají ptactvem. Ostrov je prý domovem zhruba 155 druhů opeřenců.

Královská zahrada jako pocta
Kuba byla objevena Kryštofem Kolumbem už v roce 1492, ten ji sice zpočátku považoval za Japonsko, ale záhy si svůj omyl uvědomil. Okolní ostrovy pak byly objeveny v několika následujících letech. Častým ( i když ne tím nejzásadnějším) problémem bylo, jak nová místa pojmenovat. Například název souostroví „Královská zahrada“ prý podle legendy vymyslel španělský malíř Diego Velázquez, který navrhl, že by nové pojmenování mohlo být poctou tehdejšímu panovníkovi Filipovi IV.

Pobyt na Cayo Coco nejspíše není vysněnou dovolenou pro milovníky historie, ani pro vášnivé „vymetače“ obchodních center, ale kde jinde se budete cítit při pohledu na liduprázdnou pláž a širé moře jako Robinson Crusoe (s luxusním hotelem v zádech)?

Nenechte si ujít, aneb i pevninská Kuba má co nabídnout:
Údolí Sugar mills Kuba byla dříve světovým výrobcem cukru z cukrové třtiny. Pozůstatkem na tuto éru je „Údolí cukrovarů“, kde se dodnes nachází zbytky více než 70 cukrovarů. Celá oblast je natolik unikátní, že je zapsána seznamu světového dědictví UNESCO a ročně ji navštíví téměř milion turistů z celého světa.
Topes de Collantes Tropická příroda je unikátní a naprosto odlišná od „naší“ středoevropské. Důkazem toho je i národní park Topes de Collantes v pohoří Escambray´s. Pokud si troufáte, můžete se vydat i na túru k nejvyššímu vodopádu Karibiku – Salto de Caburní – kde voda padá z výšky 62 metrů.
Muzeum rumu Během návštěvy hlavního města Havany rozhodně nevynechejte návštěvu muzea kubánského rumu. Zde vám nejen vysvětlí, jak se tato místní specialita připravuje z melasy, ale dají vám i ochutnat. Určitě to ale nebude vzácný patnáctiletý tmavý rum, jehož cena provětrá běžnému smrtelníkovi účet.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Filipínách, Mauritiu, Kambodži, Jižní Koreji, Cayo Largo nebo Martiniku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Podrobnější informace o Kubě a přilehlých tropických ostrůvcích naleznete na tomto specializovaném webu o Kubě.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Kubu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku a další exotické země vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kuba:

Kouzlo Havany a romantických pláží v dosud nepříliš známých, ale o to klidnějších letoviscích Kuby.

Kubánská riviera a nejznámější turistické letovisko Karibiku – Varadero.

Tropický ráj v Karibském moři v letovisku Cayo Largo.

Anketa

Jeli byste přes zimu na Cayo Coco?
Ano, letos se tam přes zimu plánuju vydat
8,3 %
Ano, je to dobrý únik před škaredým počasím
82,3 %
Ani ano, ani ne
1,5 %
Ne, raději si pojedu někam zalyžovat
5,3 %
Ne, pojedu do Karibiku raději přes léto
2,6 %
Celkem hlasovalo 530 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám