Hlavní obsah

Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistický ruch se na Kubě soustředí zejména na západ, kde leží Varadero a hlavní město Havana. Na východě Kuby ale najdete, co západ nenabízí. Kromě dlouhých pláží s jemným bílým pískem a vysokých hor porostlých palmami a kakaovníky i historicky významná místa. Na východě Kuby přistál Kryštof Kolumbus, vyrůstal tady Fidel Castro a Američané tu mají známou vojenskou základnu.

Článek

Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti. Do Kuby se zamiloval Ernest Hemingway a při její návštěvě hrozí, že jí propadnete i vy. Kuba ale není jen Havana nebo známé Varadero – východní část, které se říká jednoduše Oriente, láká na pláže s bílým pískem a kulisou vysokých hor nebo na místa, která se zapsala do kubánské historie.

Santiago de Cuba – ruch bývalé metropole

Druhé největší město na Kubě se v šestnáctém století stalo na deset let kubánskou metropolí. Dodnes je ale považováno za nejživější a nejtemperamentnější. Chvilku slávy si Santiago de Cuba užilo znovu v roce 1959, kdy tady Fidel Castro vyhlásil vítězství revoluce, a na místním hřbitově v mauzoleu odpočívá národní hrdina José Martí.

Atmosféra města se ale nejlépe vstřebává v jeho starobylých uličkách nebo svěžích parcích, když k vám zpoza rohu doléhá hudba a spokojený smích starých Kubánců. U pevnosti San Pedro de la Roca se zvuky města mísí se šuměním oceánu. Stavba město chránila před útoky pirátů a dnes je za odměnu zapsána na seznamu UNESCO.

Za kopcem čeká Baracoa

Když Kryštof Kolumbus v říjnu roku 1492 zakotvil u kubánských břehů, pojmenoval zátoku Porto Santo a vztyčil tu kříž La Cruz de la Parra. Kříž je dodnes k vidění v místí katedrále Nuestra Senora de la Asunción. Do minulosti tedy můžete nahlédnout právě tam, současnost čeká za kopcem.

Baracoa leží v provincii Guantanámo, kde mají Američané nechvalně proslulou základnu – její objekt uvidíte například z nedalekého pohoří. Kdo se sem vydá, neměl by si nechat ujít vynikající oběd v El Mirador de Malones.

Z ostrova na ostrov za odpočinkem

Kdo má zájem o pravou exotickou dovolenou (tím se rozumí odpočinek ve stínu palem na vyhřátém písku), měl by se z Kuby vydat na ostrov Cayo Saetia. Leží u severního pobřeží, se kterým ho spojuje most. Přestože Varadero je asi nejznámějším dovolenkovým letoviskem, Cayo Saetia patří k nejexkluzivnějším. Unikátní přírodu a jedinečné živočišné druhy sem jezdily obdivovat nejvýznamnější vládní návštěvy, které tady měly rezervovanou privátní pláž.

Holguín, město parků

Provincie Holguín byla v minulosti domovem Fidela Castra, který tady vyrůstal na statku svých rodičů. Její stejnojmenné hlavní město leží na severovýchodě Kuby. Milionový Holguín je pravým kubánským centrem a za zábavou vyrazte právě sem. Díky velkým plochám městské zeleně se mu říká město parků.

Krásu karibské přírody ale všichni obdivují spíše na blízké pláži Guardalavaca. Lemuje pobřeží v délce půl druhého kilometru a dělí se na několik částí. Nejkrásnější z nich je údajně Playa Esmeralda, ale ostatní části na ni příliš neztrácejí. Podél pláže turisté vychutnávají vynikající koktejly z kubánského rumu, v moři zase potápění a adrenalinové sporty.

3 tipy na výlet:
Kostel El CobreNejvýznamnější kostel na Kubě stojí ve svazích pohoří Sierra Maestra, poblíž bývalých měděných dolů, které mu daly jméno. Poutníci tady každoročně vzdávají úctu černé Madoně a prosí ji o ochranu.
Bayamo Jedno z největších měst Oriente, je místem, kde vzniká stejnojmenný vítr. Bylo druhou osadou, kterou založil první kubánský guvernér Diego Velázquez de Cuéllar. V 19. století patřilo k nejbohatším městům na Kubě.
Fuerte MatachínPevnost na východě města Baracoa byla vybudována na začátku devatenáctého století. V historii chránila město před ničivými pirátskými útoky, dnes je otevřena zvědavým návštěvníkům.

Související články o Kubě:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Kubu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kuba:

V devíti dnech procestujete východ Kuby křížem krážem, navštívíte Santiago de Cuba, Holguín nebo Baracoa a výlet zakončíte odpočinkem na pláži Guardalavaca.

Pobyt na panenských ostrovech Cayo Santa Maria. Díky izolovanosti od civilizace je dobrým místem pro poklidnou dovolenou.

Ze studené České republiky se vydejte na teplou a slunnou Kubu do oblíbeného letoviska Varadero. Termíny charterových odletu 16.1. a 26.1. Rezervujte si místo hned!

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Kde na Kubě byste chtěli strávit dovolenou?
V proslaveném Varaderu
6,3 %
Na některém z menších ostrůvků - Cay Coco, Cayo Guilermo
56,9 %
V Havaně
4,8 %
Ve východní části, v oblasti Guardalavaca
32 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 585 čtenářů.

Praktické informace

Podmínky pro vstup

Občané České republiky potřebují k cestě na Kubu vstupní vízum, které jim může zařídit cestovní kancelář. Pokud jde o turistickou návštěvu, uděluje Kubánský konzulát kartu, která platí 30 dní. Na Kubě lze její platnost prodloužit o dalších třicet dní za poplatek 25 amerických dolarů. Turistickou kartu nelze získat po přistání na některém kubánském letišti.

Po příletu na Kubu je třeba do přihlašovacího formuláře uvést i plánované místo pobytu – pokud ho cestovatel neuvede, budou ho kubánské úřady nutit zaplatit aspoň 3 noci v hotelu. Pokud je plánovaným místem pobytu soukromý byt nebo dům, má přihlašovací povinnost jeho majitel. Kubánské úřady sice kempování nezakazují, ale nikde na Kubě k němu nejsou vhodné podmínky.

Pojištění

Povinností každého návštěvníka Kuby je mít obstarané cestovní pojištění na celou délku pobytu. Pokud ho někdo nebude mít, bude ho muset uzavřít na letišti, což může být ale komplikované, a proto se doporučuje uzavřít ho ještě před odletem. Samozřejmostí je pas platný minimálně do opuštění Kuby.

Očkování

Pro vstup není předepsáno žádné povinné očkování, doporučuje se však proti žloutence typu A a B. Pít by se měla jen voda z láhví s neporušeným uzávěrem. Potraviny se nedoporučuje kupovat od drobných prodejců na ulicích.

Měna

Oficiální měnou jsou na Kubě národní pesa a konvertibilní pesa. Ve směnárnách si eura nebo dolary vyměníte za konvertibilní pesa a ty pak za národní pesa. Doporučuje se měnit spíš eura než dolary. Výběr kartou lze uskutečnit jen v bankách, na Kubě nejsou bankomaty.

Další informace

Úředním jazykem je na Kubě španělština, v turistických centrech se ale domluvíte i anglicky.

Časový posun činí -6 hodin oproti SEČ.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám