Hlavní obsah

Je už bezpečné vyrazit do Thajska? Zjistili jsme nejnovější informace

Novinky, Lucie Štěrbová & ESO travel

Thajsko po povodních nebojuje s krokodýly, ale s fámami, které odrazují turisty. Není návštěva země po povodních příliš velký risk? Není. Voda z většiny postižených oblastí ustoupila, úklid finišuje a na stránkách ministerstva zahraničí najdete jen radu být trochu opatrnější v oblastech, kde stála voda. Což se netýká turistických cílů. Těm se povodně vyhnuly.

Článek

K poslednímu listopadovému dni hlásily webové stránky ministerstva zahraničí, že se s povodněmi a jejich následky potýká ještě patnáct provincií, dvanáct z nich je v centrální části Thajska. Až na provincii Ayutthaya jsou ale všechny mimo zájem turistů, daleko od resortů a památek.

I v Ayutthaye ale s úklidem finišují. O tom jsme ostatně psali už v předchozím článku Thajsko po povodních: Televizní záběry odrazují turisty, realita je ale jiná.

Uklízí i guvernér

A do úklidových prací v okrajových částech Bangkoku, kterým prošla voda ze zatopených oblastí putující do Thajského zálivu, se zapojil i samotný guvernér tohoto města, M. R. Sukhumbhand. I on totiž moc dobře ví, že každý den, kdy turisté váhají, jestli do Thajska jet, nebo ne, znamená pro tuto zemi, která má z cestovního ruchu ohromné příjmy, veliké ztráty.

Poslední prosincový den by podle něj na městě nemělo být poznat, že jím prošla velká voda. Sám guvernér to označil za „velký novoroční dárek pro všechny obyvatele“. Pokud tedy letos plánujete Silvestr strávit v exotice, Thajska se není vůbec proč obávat. Naopak, letos Vás vyjde výrazně levněji. Více v článku Exotický Silvestr v Thajsku a Zanzibaru? Zlákat se nechává stále více Čechů.

Už předtím, 13. prosince se naplno rozjede výuka ve všech školách, 16. prosinec zase znamená obnovení výroby ve většině továren, které byly vyplaveny.

Tím by měl vyvrcholit takzvaný „58denní rehabilitační plán“, který se v Thajsku rozběhl už dvacátého října.

Další články o krásných místech v Thajsku:

Ředitel Thajské centrály cestovního ruchu (TAT) Suraphon Svetasreni se nechal slyšet: „Jsme rádi, že konečně přišel obrat, že vidíme světlo na konci tunelu a konečně můžeme do světa posílat i pozitivní zprávy, na které naši partneři i turisté čekali.“ Nicméně kromě těchto pozitivních zpráv jde do světa i spousta fám.

Boj proti krokodýlům, nebo proti fámám?

Jednou z nich je i ta, že je Bangkok po povodních „zamořený“ krokodýly a hady, kteří číhají na své kořisti. V Thajsku je více než tři tisícovky krokodýlích farem, kde se chovají tito tvorové kvůli své kůži. Po povodních jich ve dvanáctimilionovém Thajsku odchytili asi desítku.

Podle místních to ale není nic neobvyklého. Každoročně v období monzunových dešťů chytají speciální jednotky z thajského ministerstva rybolovu „krokodýly - útěkáře“, kterým se podařilo dostat se z farmy.

„Bangkok není Londýn, ale město obklopené tropickou přírodou. Navíc leží v oblasti, kde jsou časté mokřady,“ říká k tomu delegátka, která v Thajsku působí, „takže to, že se občas do okrajových částí města zatoulá podobný živočich, není nic divného.  Zvířata jsou velmi plachá a na útěk se dávají často dřív, než je člověk vůbec stačí zpozorovat.“

Pochybovači mohou vyrazit na ostrovy

Těm, kteří stále pochybují, potom radí, aby vyrazili na dovolenou na thajské ostrovy. Ty totiž povodně nezasáhly, i tady ale přesto letí ceny zájezdů dolů. Stejně jako u dalších destinací. Klid hlásí i Pattaya, kterou od Bangkoku dělí jen pár desítek kilometrů.

Tady navíc kromě nižších cen hlásí i teploty přesahující ve stínu hranici třiceti stupňů a plné pláže. Což je aktuálně v Thajsku celkem vzácnost, protože turistů je pomálu. Pattaya je ale z velké části naplněna samotnými Thajci, kteří sem utekli před stresem a shonem Bangkoku.

Jinde si ale člověk užije klid a pohodu – mnohem větší než jindy. Turistů totiž nejspíš bude méně. To samotné Thajce nepotěší, na druhou stranu turistům to hraje do karet – nízké ceny, žádné fronty a tlačenice a prvotřídní servis, jehož snahou je přesvědčit a nalákat na dovolenou tady příští rok.

Čtěte dále:

Přečíst si můžete i další články o exotických místech a destinacích:

Nedávno jsme psali také o divokých party lokalitách, Tchaj-wanu, glampingu nebo exotickém silvestru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Thajska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky aktuálních last minute zájezdů do Thajska:

Sedněte 22.12. do letadla a oslavte konec roku v Thajsku. V ceně jsou i dvě noci ve 4* hotelu, zbytek zájezdu je čistě individuální. To vše za cenu, která se už nebude opakovat!

Užijte si dva dny v Bangkoku poznáváním památek a pak plážový relax v letovisku Pattaya. Připravili jsme pro vás hýčkání v hotelu Royal Twins, který leží přímo na písečné pláži.

Program podobný předchozímu zájezdu, tady ale vylepšený ještě o pár dní na ostrově Ko Samet, kde se pro změnu bydlí v bungalovech přímo na pláži.

Anketa

Bojíte se jet do Thajska, které bojovalo s povodněmi?
Ano, není to bezpečné
10 %
Ne, není k tomu důvod
70,3 %
Nevím, nepřemýšlel(a) jsem o tom.
19,7 %
Celkem hlasovalo 219 čtenářů.

Kde zjistit aktuální informace?

Pokud stále váháte, zda do Thajska vyrazit, zjistěte si co nejvíce. Zahraniční televize a noviny, které o situaci v Thajsku informují, zachycují pouze zlomek toho, co se v této zemi děje. A divácky nejvděčnější jsou samozřejmě dramatické záběry.

Kompletní a aktuální informace proto raději hledejte na stránkách Ministerstva zahraničních věcí, konkrétně na stránkách velvyslanectví v Bangkoku, které se situaci v Thajsku věnuje.

Užitečným pomocníkem může být i tento meteorologický portál, kde si můžete vyhledat konkrétní thajskou destinaci a podívat se na předpověď na několik dní dopředu.

Spoustu aktuálních informací přináší na svých webových stránkách i Thajská centrála cestovního ruchu. Kromě článků tady najdete i fotografie míst, kterými prošla velká voda, po generálním úklidu. Pokud mají za cíl turisty uklidnit, pak se jim to daří, protože po nepořádku na nich není ani památky.

Výborným zdrojem jsou i stránky deníku Bangkok Post, kde je v archivu zhruba tisíc článků, které se týkají povodní.

Nejaktuálnějším „českým“ zdrojem jsou asi samotní delegáti cestovních kanceláří, kteří v Thajsku působí. Rozhodně se vyplatí do cestovní kanceláře zavolat a zjistit si podrobnosti právě o „vaší“ destinaci. Dostat by se vám mělo uklidnění, protože turistické cíle a resorty velká voda nezasáhla.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám