Hlavní obsah

Zaletět si odpočinout k moři může být problém

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smyčka se stahuje kolem lidí, kteří si chtějí zaletět do zahraničí ohřát se a vykoupat. Povinnost testovat se a uzavírání zemí mají v těchto dnech turbulentní vývoj. Nejvýhodnější destinací pro Čechy zůstává Egypt se dvěma testy.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší zájem je nyní o Zanzibar, Dominikánskou republiku a Mexiko s nutností jediného testu: po příletu domů. Asie je téměř zcela uzavřena.

Omezené jsou lety i kapacity hotelů, ty na 60 procent. Některé evropské země už se zcela uzavřely, takže podaří-li se vám zájezd zakoupit a dostat se do letadla, ocitnete se v oáze klidu, kde vás hoteliéři budou vítat doslova s otevřenou náručí.

„Vyrazili jsme s rodinou na týden na tuniskou Džerbu do čtyřhvězdičkového hotelu o kapacitě 800 hostů a bylo nás tam padesát. Personálu měl v tu chvíli hotel na dvě stovky. Za něco přes čtyřicet tisíc pro dva dospělé a dvě děti jsme dostali doslova pohádkový servis a po prodělaném covidu jsme nabrali sílu a opravdu si odpočali,“ svěřil se se svou zkušeností pan Martin ze Středočeského kraje.

Nákup dovolené byl oproti normálu dle jeho slov ovšem napínavější. „Chtěli jsme odletět o týden dřív, tedy koupit zájezd nějakých pět dní před odletem, ale to se nám už nepodařilo. Naštěstí jsme se dostali do letadla následující sobotu,“ dodal.

Zájem o hodně převyšuje nabídku

„Vše funguje v omezené míře, takže zájem speciálně o destinace Tunisko a Egypt je velký a nedávno nám zůstalo viset asi šest klientů, kteří se do letadla nevešli. Na Djerbu už nelétáme, ale prodloužili jsme Egypt. Tam jsme dokonce i přidali vánoční lety. V Egyptě je stále nad dvacet stupňů a vzhledem k zájmu lidí, kterému se přizpůsobujeme, tam počítáme i s několika lety týdně,“ řekl Právu provozní ředitel CK Blue Styl Ondřej Rušikvas.

Při návratu z Řecka budou od pondělí nutné testy na koronavirus

Koronavirus

Zájem lidí potvrzuje i majitel CK Siam Travel Zdeněk Kříž. „Z celkového pohledu je poptávka nižší, ale když vezmeme v potaz omezené kapacity v hotelech a v letadlech, poptávka, pokud jde například o severní Afriku, je obrovská. Speciálně tam, kam jsou přímé lety. Jde tedy o Tunisko, Egypt, Kanárské ostrovy, Madeiru. V té souvislosti cestovní kanceláře přidávaly další letadla, ale klientům se stalo, že třeba chtěli vzít ještě babičku a dědu, a ti už se do le­tadla nevešli,“ řekl redakci Kříž.

Tento problém se však netýká letů do exotiky. „Největší zájem je jednoznačně o Zanzibar, Dominikánskou republiku a Mexiko. Důvodem je i to, že jsou to jediné destinace, které nepožadují test při příjezdu. Tedy cestovatele čeká jediná komplikace, testování po návratu do ČR,“ uvedl majitel Siam Travelu.

„A navíc nyní jsou zde předsezonní ceny a nadto ještě hoteliéři přišli na startu sezony se slevami a akcemi, takže zájezd vyjde ještě levněji než v listopadu minulého roku,“ dodal.

Cestování po Evropě: Všechny země jsou oranžové nebo červené

Domácí

„V závěsu jsou pak Maledivy, tam nově požadují test i při příletu, a Dubaj, která je z pohledu testů komplikovaná. Cestovatele čeká test cestou tam, pak zpět kvůli aerolinkám, protože Emirates ho vyžadují při vstupu na palubu, a třetí tady v Česku,“ upozorňuje Kříž na dost nešťastné nařízení českého ministerstva zdravotnictví, které ne­uznává aktuální testy provedené v zemích mimo EU.

Přesné podmínky najdou zájemci na webových stránkách ministerstva zahraničních věcí i s podrobnostmi. Ovšem většinou jen u evropských zemí. „Vzhledem k oblíbenosti Tuniska a Egypta jsme uvedli podrobnější informace i u nich. Pokud země nemá uvedeny tyto podrobnosti, jde o třetí zemi, která není na seznamu bezpečných států. Pro cesty z těchto zemí proto platí pravidla jako pro cestování z červené země mimo EU,“ vysvětlila mluvčí resortu Zuzana Štíchová.

Reklama

Výběr článků

Načítám