Hlavní obsah

Zákazy cestování jsou neefektivní a omikron nezastaví, tvrdí WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omezení cestování, které má zamezit šíření covidu-19, je podle Světové zdravotnické organizace neefektivní. Novou mutaci omikron podle WHO restrikce nezastaví a země by se proto měly držet vyzkoušených metod. Těmi jsou zejména očkování a nošení roušek či respirátorů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šéf WHO pro Evropu Hans Kluge uvedl, že omezit lety nepomáhá. Restrikce totiž přišly příliš pozdě, tedy v době, kdy už se varianta omikron stejně šířila. Podle lékařky Catherine Smallwoodové ze Světové zdravotnické organizace zavedlo celkem 43 evropských zemí nějaké cestovní omezení, aby omikronu v šíření zabránily.

„Ohniska nemocí se zdržují u zdroje, nikoli na hranicích,“ cituje Smallwoodovou server Independent. „Jakkoli jsou zákazy cestování snadné z hlediska politických rozhodnutí, při zamezení šíření nemoci efektivní nejsou,“ doplnila s tím, že zrušení letů a obdobné restrikce byly neférové a budou mít ekonomické dopady.

Restrikce zavedla na konci listopadu i Česká republika, která kvůli mutaci omikron omezila vstup lidí, kteří v posledních 14 dnech pobývali v jihoafrických zemích. Mimo jiné v Jihoafrické republice, Namibii, Mosambiku či Zambii.

Omikron se posléze do Česka stejně dostal, kvůli čemuž se Švýcarsko rozhodlo zavést pro Čechy a další národnosti desetidenní karanténu. Nastoupit do ní měli lidé nehledě na očkování. Rozhodnutí však po necelém týdnu padlo, od víkendu jsou při vstupu do Švýcarska vyžadovány testy.

Švýcaři se rozmysleli. Karanténu už zase po nikom nevyžadují

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám