Hlavní obsah

Záběry z dronu: V Číně otevřeli obří letiště ve tvaru mořské hvězdice

Novinky, mšv

Ve středu se v Pekingu otevřelo nové mezinárodní letiště Ta-sing. Pozornost poutá už pro tvar mořské hvězdice, ale má také údajně největší terminál na světě. Očekává se, že do roku 2022 by jím mělo projít na 45 milionů pasažérů, do roku 2025 až 72 milionů, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína otevřela nové mezinárodní letiště v PekinguVideo: AP

 
Článek

Nové letiště disponuje čtyřmi ranvejemi a jeho velikost má indikovat rostoucí ekonomickou sílu Číny a znovuzrození národa. Díky unikátním technologiím je podle všeho nejpokročilejším svého druhu na světě – mimo jiné ho pokrývá nejvyspělejší mobilní síť 5G s vysokou přenosovou rychlostí dat.

Terminál, který pro svůj tvar připomíná mořskou hvězdici, navrhla společnost Zaha Hadid Architects, rozprostírá se na ploše přes 1,4 milionu čtverečních metrů. Některé servery, jako například Wired a Business Insider, o letišti Ta-sing píšou jako o vůbec největším na světě.

Kapacity starého letiště nestačily

Čínská metropole postavila letiště Ta-sing kvůli nedostačující kapacitě Pekingského mezinárodního letiště. Velká vytíženost vzdušného přístavu vedla k tomu, že aerolinky už neměly možnost přidávat v některých frekventovaných časech další lety. V roce 2018 jím prošlo více než 100 milionů pasažérů – překonat tento milník se povedlo už jen nejvytíženějšímu letišti světa Hartsfield-Jackson v americké Atlantě.

Vzhledem k velikosti letiště Ta-sing úřady slíbily, že pasažéři toho mnoho nenachodí, i tak by však cesta k nejodlehlejším branám na konci ramen „hvězdice“ měla zabrat kolem osmi minut. Jisté obavy vzbuzuje umístění letiště – nachází se totiž v oblasti, kde jsou silné dopravní zácpy. K tomu úřady uvedly, že přímo pod terminálem budou stavět vysokorychlostní vlaky, které pasažéry do centra Pekingu dopraví do 20 minut.

Podle kritiků nový gigant pouze zhorší celou situaci se zpožděními v Pekingu, který má podle serveru CNN už tak jedno z nejhorších hodnocení, když dojde na dochvilnost letů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Mezinárodní letiště Ta-sing v Pekingu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám