Hlavní obsah

Výstavu v Londýně si mohou zájemci prohlédnout prostřednictvím robota

Michael Švarc, Novinky, Michael Švarc

Virtuální prohlídky se v posledních měsících staly poměrně běžnou záležitostí. Londýnská Saatchi Gallery posouvá koncept ještě o trochu dál a zájemcům umožňuje projít si nejnovější výstavu v reálném čase, přesto z pohodlí domova. Lidem jsou v expozici k dispozici roboti, jejichž pohyb je ovládán počítačem nebo chytrým telefonem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnská galerie umožňuje prohlídky na dálkuVideo: Reuters

 
Článek

Výstava umělce Philipa Colberta nazvaná Lobsteropolis je podle autora ovlivněna pandemií. A to se odrazilo nejen v dílech, ale právě i v možnosti prohlédnout si expozici očima robota, a nejen skrze množství snímků, jako je tomu v jiných galeriích, uvádí agentura Reuters.

„Chtěl jsem využít současnou technologii, abych vytvořil nový prostředek pro prohlížení umění. Je to alternativa ke konceptu, kdy umění pouze digitálně převedete do online prostředí,“ míní Colbert.

Dodává, že jeho expozice přináší takřka vizi sci-fi budoucnosti, kdy se na výstavách nepotkávají lidé, ale roboti. „Všichni máme své avatary, které interagují se skutečným světem,“ dodal.

Podle dražitele umění Simona de Pury je výstava svým konceptem opravdu odlišná od jiných virtuálních prohlídek. „Můžete sami ovládat, jak se budete výstavou pohybovat, jde o nejvěrnější způsob, jak se přiblížit opravdové návštěvě. Můžete si vše prohlédnout skutečně zblízka, ale i z dálky, takže si lépe představíte konkrétní proporce. To je podle mě skvělý způsob, jak se na umění dívat,“ myslí si de Pury.

Výstava Lobsteropolis znázorňuje humry v nejrůznějších podobách a situacích. V expozici jsou malby i sochy. Vzhledem k tomu, že se Velká Británie chystá na druhý lockdown, je prohlídka pomocí robotů vyloženě na místě. Akce bude přístupná do 29. listopadu.

Chtěli nabízet nejhorší ubytování na světě. Zájem byl přesto obrovský

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám