Hlavní obsah

Vodopády Iguazú se oficiálně staly sedmým divem světa

Novinky, Markéta Klánská
Puerto Iguazú

Vodopády Iguazú v Argentině byly v sobotu 27. května oficiálně jmenovány mezi nových sedm divů světa. Tato přírodní atrakce se stala jedním z vítězů v mezinárodním hlasování. Prezident švýcarské organizace New7Wonders Bernard Weber u vodopádů slavnostně odhalil plaketu, která o zařazení mezi světové divy informuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vodopády Iguazú byly pokřtěny na nový sedmý div světaVideo: Reuters

 
Článek

„S tímto oficiálním uznáním a slavnostní inaugurací se vodopády Iguazú na počátku třetího tisíciletí zapisují mezi celosvětové pamětihodnosti,“ uvedl Weber.

Oficiální akce pod záštitou švýcarského exkluzivního klubu New7Wonders přilákala také proslulé osobnosti země, z nichž nejznámější je asi fotbalista Lionel Messi, informovala agentura Reuters.

Cesta do Ďáblova chřtánu vodopádů IguazuVideo: Jakub Mardešić

Ceremoniál u vodopádů Iguazú následoval po oficiálním uznání podzemních řek Puerto Princesa na Filipínách. Další oficiální inaugurační ceremoniály by měly následovat v průběhu následujících měsíců roku 2012.

Dlouhá cesta k sedmi vítězům

Úvodní jednání o divech trvala od prosince 2007 do července 2009, kdy obyvatelé celého světa mohli navrhnout oblasti, které považují za přírodní divy. Bylo vybráno 77 semifinalistů, z nichž mezinárodní tým odborníků na přírodu, v čele s bývalým šéfem Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Federikem Mayorem, zvolil 28 finalistů. Z těchto favoritů pak hlasující volili.

Hlasování o nových sedm přírodních divů světa se pak uzavřelo v pátek 11. 11. v 11:11,11. K dalším šesti výhercům patří jihoamerická Amazonka, zátoka Ha Long alias Dračí zátoka ve Vietnamu, jihokorejský ostrov Čedžu, park Komodo v Indonésii, podzemní řeky Puerto Princesa na Filipínách a Stolová hora v Africe. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Cesta do Ďáblova chřtánu vodopádů Iguazu

V městečku Iguazu jsme přistáli asi po třech hodinách letu. Argentinská letecká společnost nás na palubě pohostila místními sušenkami a směšně malým balíčkem...

Výběr článků

Načítám