Hlavní obsah

Ve Velké Británii začal jezdit unikátní vlak. Zdobí ho tisícovky světel

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vizuálně poutavá atrakce je k vidění ve Velké Británii. Na dráze Watercress Line v hrabství Hampshire začal totiž minulý týden jezdit vlak, který je údajně prvním na světě, jenž je vyzdoben digitálními LED světly. Cestující se v něm mohou naladit na nadcházející svátky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Velké Británii začal jezdit první vlak na světě vyzdobený digitálními LED světlyVideo: AP

 
Článek

Parní vlak je podle britského serveru The Railway Hub vyzdoben dohromady 13 174 plně ovladatelnými LED světly a pásky, které dokážou měnit barvu, intenzitu a podobně. Nasvícen není pouze exteriér soupravy, ale také její vnitřek, kde si světelnou podívanou mohou lidé užít během cesty. Třeba se svítícím páskem na ruce, který při nástupu obdrží.

Vlak jezdí po dráze Watercress Line mezi městečky Alresford a Alton, cesta je dlouhá 16 kilometrů. Zájemci mohou vyrazit z obou míst, přičemž si lze zaplatit za jednosměrnou či zpáteční cestu. Ceny pro dva dospělé začínají na 45 librách, tedy zhruba 1300 korunách.

Blikají do hudby

Server The Travel Trunk píše, že příprava svítícího vlaku trvala dlouhých devět měsíců. Do práce se zapojilo asi 50 dobrovolníků, kteří pomáhali instalovat světla, kromě toho soupravu upravovali i podle koronavirových opatření a restrikcí. Znamená to mimo jiné, že vagony nemohou být zcela zaplněné.

Podkrušnohorská železnice slaví 150 let

Cestování

„Jsme hrdí na to, že máme světové prvenství,“ uvedl mluvčí Watercress Line Jules John. „Existují historické železnice, po kterých jezdí nasvícené vlaky, ale náš koncept s tisíci LED světly je unikátní. Žárovky totiž blikají i podle hudby, která se ve vlaku hraje, což dodává celému zážitku další dimenzi,“ tvrdí.

Jeden z dobrovolníků, Steve Horn, který s výzdobou pomáhal, je profesionální světelný designer, a tak některé nápady ze své praxe aplikoval i na vlak.

„Samotná myšlenka byla celkem jednoduchá. Řešili jsme spíš, jak všechna ta LED světla připevnit na vlak, který jede a umí být pěkné horký. To byla docela výzva,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám