Hlavní obsah

Ve skotském hotelu spí návštěvníci doslova pod hvězdami

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může být klidně zatažená obloha, zima i mráz. Hotelovým hostům v Edinburghu přesto nabízejí spánek pod zářivě jasnou oblohou, a to za každého počasí. Některé pokoje totiž vymalovali speciálními barvami, které v noci svítí jako hvězdy na noční obloze.

BEZ KOMENTÁŘE: Na stropě pokoje je namalovaná hvězdná obloha

 
Článek

Pokoje vypadají na první pohled jako obyčejné místnosti s bílým stropem. Až v momentě, kdy prostor pohltí tma, objeví se na stropě fosforeskující malba hvězdných uskupení. Speciální barva pohlcuje světlo a následně svítí až do rána.

Síť hotelů Travelodge tak vytvořila první pokoje s panoramatickou noční oblohou ve Velké Británii. Speciálně upravené pokoje je potřeba rezervovat předem. Cena za noc se pohybuje od 21 liber (660 korun).

Foto: Profimedia.cz

Speciální barva pohlcuje světlo a následně svítí až do rána.

"Nová inovace pomáhá také k lepšímu spánku. Jde o způsob, který podporuje náš přirozený spánek - probouzecí cyklus. Ve tmě náš mozek uvolňuje melatonin, hormon, který je spojen s nutkáním ke spánku. Zatímco denní světlo je velmi důležité pro správné fungování biologických hodin," vysvětlil Chris Idzikowski z Centra spánku v Edinburghu. Podle analytiků jsou lidé zvyklí spát pod noční oblohou už od pravěku.

Foto: Profimedia.cz

Až v momentě, kdy prostor pohltí tma, objeví se na stropě fosforeskující malba hvězdných uskupení.

Noční oblohu v místnostech vymyslel a vytvořil Carl Marshall. Koncept spustil roku 2007. Na výrobě vhodných barev a jejich barevných tónů pracoval Marshall deset let. Každý strop maluje ručně, průměrně mu tak trvá malba jednoho obrazu tři hodiny.

V rámci kampaně probíhal v listopadu 2012 výzkum o nejvytouženější místo pro spaní mezi 2000 Brity. Na prvním místě vedl odpočinek pod hvězdnou oblohou, odpověděla tak čtvrtina dotázaných. Druhé místo patřilo spánku u moře, za ním následoval odpočinek na písečné pláži. Více než polovina respondentů uvedla, že je pro ně noční obloha s hvězdami magická.

Foto: Profimedia.cz

Speciální barva pohlcuje světlo a následně svítí až do rána.

Foto: Profimedia.cz

Cena pokojů se pohybuje od 21 liber (660 korun).

"Součástí naší práce je zajistit zákazníkům dobrý spánek. Neustále hledáme inovační pomůcky pro spánek. Proto reagujeme na naší poslední studii, kde vyšlo, že nejvysněnějším místem pro spánek je pro Brity pod hvězdnou oblohou. Naší výzvou se tak stalo vytvořit pokoj, kde by měli klienti pocit, že spí pod širákem," řekla Shakila Ahmedová mluvčí Travelodge.

"Naši hosté se tak mohou uvelebit v pohodlné posteli pod svítícími hvězdami, jako je například Mléčná dráha a různá souhvězdí," dodala Ahmedová.

Foto: Profimedia.cz

Každý strop maluje ručně, průměrně mu pak trvá malba jednoho obrazu tři hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám