Hlavní obsah

V Tatrách se bude platit dobrovolné vstupné

Od konce letošního července se bude za vstup do Tatranského národního parku (TANAP) platit dobrovolné vstupné. Informoval o tom ředitel Správy TANAP Pavol Majko. Vstupné se bude platit elektronicky na speciální účet.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké Tatry (ilustrační foto).

Článek

„Chceme oslovit lidi, kteří mají tohle území rádi a jsou ochotni přispět na obnovu turistické infrastruktury. Peníze z dobrovolného vstupného budou účelově vázány,“ konstatoval Majko. „Při čtyřmilionové návštěvnosti Tater by stačilo i symbolické euříčko,“ dodal Majko.

Podle ředitele TANAP se zvažuje rovněž zpoplatnění působení komerčních fotografů a organizátorů sportovních akcí na území národního parku. Platit by tak měli například také novomanželé, kteří si chtějí pořídit profesionální svatební fotografie z Vysokých Tater. Ředitelka Oblastní organizace cestovního ruchu Vysoké Tatry Lucia Blašková konstatovala, že vstupné do hor je v zahraničí běžnou praxí.

Názory se různí

Odborník na cestovní ruch ve Vysokých Tatrách Peter Chudý tento krok vítá. „Návštěvníci národního parku rádi přispějí na to, aby chodníky byly kvalitně udržovány a značeny. Chodníky ničí laviny, podmyje je silný déšť a podobně,“ říká Chudý.

Co navštívit v Krušných horách? Nejkrásnější místa tajemného pohoří

Tipy na výlety

Návštěvníci Tater jsou v této otázce rozděleni. Jedna skupina říká, že hory by měly být zdarma pro všechny, a druhá by určitý poplatek přijala. Miroslav, Monika a Markéta z Prahy deníku Nový čas řekli, že dnes se platí za jiné menší atrakce, než je národní park, a za vstup do TANAP by klidně zaplatili.

Rovněž Mária z Prešova je připravena platit. „Dnes všechno něco stojí. Proč by právě TANAP, o němž tvrdíme, jaký je vzácný a jedinečný, měl být zdarma?“ klade si otázku.

„Za vstup do hor by se platit nemělo. Jsem zásadně proti,“ vyjádřila opačný názor Blanka z Košic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám