Hlavní obsah

V Římě znovuotevřeli Koloseum. Zeje však prázdnotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím přešel k mírnějším koronavirovým restrikcím. V pondělí se tak znovuotevřelo i slavné Koloseum. Památka ale zeje prázdnotou, protože místních návštěvníků je jen hrstka a zahraniční turisté ve městě podle agentury Reuters nejsou. Nevšedního stavu tak nemohou využít. Začátkem týdne začaly zvolna ožívat také Benátky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Itálie rozvolňuje, Koloseum i Benátky čekají na turistyVideo: Reuters

 
Článek

Italské hlavní město se přesunulo do žluté kategorie, což znamená, že se mimo jiné otevřely zahrádky restaurací, s omezením mohou fungovat také muzea, divadla či kina. Koloseum, jež patří mezi nejnavštěvovanější památky v zemi, si však svou chvilku slávy spíše neužije. Není totiž moc lidí, kteří by si ho aktuálně mohli prohlédnout.

Zahraniční turisté ve městě nejsou a cestování mezi italskými regiony se uvolnilo teprve nedávno. Lidé se však podle agentury Reuters i nadále pohybují spíše zřídka, ne každý se tak ihned vypraví do Říma.

Připravené k nastěhování. Italské obce lákají na levné bydlení

Cestování

Mezi prvními návštěvníky byli v pondělí Elisabetta Marchiová a britsko-americký občan John Hauson, kteří do města přijeli z Florencie. „Jsem vážně překvapená, že Koloseum otevřelo, myslela jsem, že k tomu dojde mnohem později. Té příležitosti jsem ale okamžitě využila, protože je to jedinečný okamžik. Doufám, že jde o skutečné znovuotevření a nejen takové krátké jako minulé léto,“ uvedla Marchiová.

Hauson dodal, že si během své čtvrté návštěvy Říma mohl Koloseum konečně prohlédnout. V minulosti to podle něj bylo náročné kvůli dlouhým frontám, ty se tentokrát opravdu nekonají. „Je to fantastické. V Římě jsem počtvrté, ale do Kolosea jsem se dostal poprvé,“ pochvaloval si muž.

Někdejší gladiátorská aréna funguje s přísnými restrikcemi. Je sice otevřená sedm dní v týdnu, ale prohlídky jsou umožněny jen jednotlivcům a nikoli skupinám. Podmínkou je také zamluvit si předem vstupenku přes rezervační systém, a to na konkrétní časové okno.

Pusto je i v Benátkách

Zmírnění koronavirových opatření se dotklo také severoitalských Benátek, kde majitelé kaváren a restaurací zprovoznili zahrádky. Podle agentury AP doufají, že k nim zavítá alespoň několik málo místních. „Jsem šťastný, že ode dneška můžu využít malé stolky k venkovnímu posezení, i když není úplně hezké počasí. Alespoň však můžeme lidem něco nabídnout,“ uvedl majitel jednoho z podniků Stefano Baldan.

Benátské ulice, normálně obsypané hordami turistů, jsou aktuálně pusté. Obyvatelé však klidu využili, aby si dali alespoň cappuccino na zahrádkách. „Doufejme, že město opět ožije, ale bez toho šílenství, které tu bylo před covidem,“ vyjádřil naději Gianluca Ballarin, jeden z návštěvníků kavárny.

Itálie patří od začátku pandemie k nejhůře postiženým zemím v Evropě. Po Velké Británii zaregistrovala nejvyšší počet úmrtí, takřka 120 tisíc obětí.

Už od založení mu hrozí zánik. Umírající město může spasit i zápis na UNESCO

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám