Hlavní obsah

V Pamploně už podruhé ruší slavný býčí festival. S půlročním předstihem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už podruhé za sebou se ve španělské Pamploně neuskuteční festival San Fermin. Akci, kterou proslavil zejména běh s býky ulicemi města, opětovně zastavila přetrvávající pandemie. Starosta města však po vlně nevole, jež se po oznámení napříč Španělskem zvedla, uvedl, že žádné definitivní rozhodnutí zatím nepadlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tradiční běh s býky v Pamploně se už druhým rokem rušíVideo: Reuters

 
Článek

Festival se obvykle koná až v červenci. O jeho zrušení ovšem už nyní informovaly regionální úřady, uvádí agentura Reuters. Starosta Pamplony oznámení mírní tím, že o osudu akce ještě není rozhodnuto. Pokud by se přesto nekonala, bylo by to podruhé v řadě. K takové situaci došlo naposledy během španělské občanské války ve 30. letech minulého století.

Festival San Fermin je pro místní obyvatele velmi důležitý, je totiž do jisté míry esencí Španělska. Přestože jeho nejznámější složkou je běh s býky ulicemi města nebo býčí zápasy, součástí akce je také zpěv, tanec a popíjení v typicky bílém oblečení s červenými šátky.

Festival běžně navštěvuje i mnoho turistů ze zahraničí, proslavil ho totiž spisovatel Ernest Hemingway ve svém románu I slunce vychází.

Italské městečko prodává domy za hubičku. Některé ani nevyžadují renovaci

Cestování

Agentura Reuters poznamenává, že koronavirová opatření se ve Španělsku region od regionu liší. A zrušení festivalu, který se má konat až za půl roku, je tak v ostrém kontrastu s poměrně uvolněnou politikou Madridu, kde lidé stále mohou navštěvovat restaurace a bary a otevřeno mají také muzea.

Nejméně turistů za 51 let

Počet zahraničních turistů ve Španělsku loni klesl o více než 80 procent zhruba na 19 milionů, což je nejméně od roku 1969. Výdaje turistů se tam pak snížily o 78,5 procenta na 19,7 miliardy eur (510,8 miliardy Kč). Vyplývá to z údajů, které zveřejnil statistický úřad INE. Důležitý sektor cestovního ruchu v zemi loni zničila pandemie nemoci covid-19.

Španělsko je po Francii druhou nejnavštěvovanější zemí světa. Až do loňského roku se počet turistů v zemi sedm let za sebou zvyšoval, až vystoupil na rekord. V roce 2019 měl cestovní ruch na hrubém domácím produktu (HDP) země podíl 12 procent. O podílu na HDP za loňský rok nejsou oficiální údaje, analytička společnosti Funcas María Jesús Fernándezová ale odhaduje, že se tento podíl snížil na čtyři až pět procent.

V samotném prosinci počet turistů klesl o 85 procent, neboť úřady zavedly nová cestovní omezení kvůli růstu počtu nemocných. Výdaje turistů se snížily o 86,1 procenta, uvedla agentura Reuters. Španělsko je nemocí covid-19 jednou z nejvíce zasažených zemí v Evropě.

Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse, která sleduje vývoj pandemie globálně, bylo ve Španělsku zjištěno téměř 2,9 milionu případů nemoci covid-19. Téměř 60 000 lidí tam s touto nemocí zemřelo.

Na jaře, nebo na podzim? Ve Španělsku se na otevření země turistům neshodnou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám