Hlavní obsah

Už žádné špačky v písku. Barcelonské pláže budou od léta bez cigaret

Do Barcelony se po dvou pandemických letech pozvolna vracejí turisté. Ti se spolu s místními mohou těšit na čistší prostředí na čtyřech městských plážích, kde bude od července zakázáno kouření. Radnice krok odůvodňuje tím, že kuřáci často odhazovali nedopalky do písku a pobřeží znečišťovali.

BEZ KOMENTÁŘE: Pláže v Barceloně se od 1. července chystají na zákaz kouření Video: AP

 
Článek

Kouření bylo na zkoušku zakázáno už v loňské letní sezoně, od prvního července začne zákaz platit natvrdo, uvádí agentura AP. Nejde jen o ochranu životního prostředí — nedopalky se často dostávaly do moře, úřady usilují také o čistší veřejná prostranství.

Kampaň, která o této změně informuje, byla spuštěná už v dubnu. Dosud je kuřákům pouze doporučeno, aby na plážích nekouřili, od léta už za porušení zákazu dostanou po pokutu ve výši 30 eur (732 korun).

Místní a turisté mají na restrikci různé názory. Podle Antonelly Bellotiové z Itálie by mohly být na pláži vyhrazené prostory, kde by se kuřáci shromažďovali. „To by bylo spravedlivé a pláž by zůstala čistá. Dohlížet na každou jednotlivou osobu bude extrémně náročné,“ míní návštěvnice.

Rozklad trvá dekádu

Loňský zkušební program ovšem ukázal, že množství lidí dokáže cigarety na plážích oželet. Radnice uvedla, že v písku bylo nalezeno i méně špačků. Podle agentury AP skončí celosvětově na plážích až pět miliard nedopalků ročně. Často je spláchne vlna do moře, kde trvá až deset let, než se rozloží.

„Myslím, že je to nezbytné, protože většina lidí odhazuje nedopalky do písku. Není to dobré pro přírodu,“ uvedla rakouská turistka Evelyn Varkonjiová.

Batoh na záda a kvalitní boty na nohy. Cíl je stejný už od nepaměti

Cestování

Bývalý kuřák Josh Michael, jenž se před pěti lety přestěhoval do Barcelony z Británie, má za to, že mnoho lidí bude zklamaných, pokud si nebude moci zapálit na pláži.

„Hodně lidí si rádo sedne, odpočívá a dá si nějaký drink a k tomu cigaretu,“ řekl s tím, že je však nutné být také ohleduplný k nekuřákům a především dětem. Výši pokuty však nepovažuje za dostatečnou a případné vášnivé kuřáky prý částka neodradí.

Jakmile zákaz vejde v platnost, stane se Barcelona prvním velkým španělským městem, kde něco takového zavedou. Kouření je v zemi zatím zakázáno na 115 plážích z 3514. Vláda ovšem zvažuje zavést zákon, který by zakázal kouření na plážích plošně po celém Španělsku.

Jedna z nejhezčích španělských vesnic láká na hrad i erotické miniatury

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám