Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na špekáčkobraní nebo pochod po horách

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr prázdnin je tu. Poslední srpnový víkend rozhodně nemusíte sedět doma, vyrazit můžete na nespočet akcí. Po celém Česku se koná například Hradozámecká noc, která přináší speciální program. V Praze můžete vyrazit na gastronomický festival v Tróji. Aktivní jedinci mohou zkusit nordic walking - pochod po horách, a rodiny s dětmi mohou víkend strávit na pohádkových stezkách či s rytíři.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na nordic walking pochod. Ilustrační foto

Článek
Praha

Jídlo na zámku

V areálu Trojského zámku se o víkendu uskuteční další ročník gastronomického festivalu Foodparade. Letos je navíc přichystáno i několik novinek. Návštěvníci se mohou těšit na degustační menu nejrůznějších restaurací, bister, ale i takzvaných pop-up podniků. Jídlo můžete doplnit skleničkou dobře zvoleného vína či jiného nápoje, ať už alkoholického nebo třeba kávy. Vstupné je za 100 korun. Více informací najdete zde.

Hradozámecká noc

Na Chvalském zámku se bude v sobotu konat Hradozámecká noc. Kromě komentované prohlídky s tajemným komorníkem se mohou malí i velcí těšit na divadelní představení Strašidlo cantervillské podle námětu Oscara Wilda. Inscenace je vhodná pro děti od 12 let. Prohlédnout si můžete také noční výstavu Hlavolamy v uličkách starého města. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Staročeský jarmark

Poslední srpnový víkend se v Národopisném muzeu Třebíz uskuteční tradiční staročeský jarmark. Kromě stánkového prodeje se mohou návštěvníci těšit na ukázku lidových řemesel, jednotlivé výrobky řemeslníků si budou moci rovněž zakoupit. Akci doprovodí živá hudba, na místě bude také občerstvení i vyžití pro děti. Zájemci si budou moci prohlédnout i stálé expozice muzea. Více zde.

Archeologický den

Co vše obnáší práce archeologa či restaurátora si budou moci zájemci vyzkoušet v sobotu při Archeodni v Sázavě. Připraveno bude několik stanovišť, která zábavnou formou přiblíží třeba dokumentační techniky či činnosti restaurátora keramiky. Dále si budou moci zájemci vyzkoušet i činnosti, které byly zcela běžné pro naše předky v pravěku i středověku. Půjde třeba o mletí obilí. Podrobný program najdete zde.

Jihočeský kraj

Den fantazie

Oddejte se na jeden den vaší fantazii. V zážitkovém parku Zeměráj v Kovářově. V historické vesnici z ranného středověku si návštěvníci budou moci vyzkoušet stará řemesla, výrobu nádoby na hrnčířském kruhu nebo třeba kouzelný amulet. Kromě toho jsou k dispozici všechny stálé atrakce parku, který nabízí kolem sta různých her nebo kilometr dlouhou stezku naboso. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Požárnická stezka

Sobota v Blovicích bude zasvěcena dětem. Městský hasičský sbor přichystal akci, kde bude na malé návštěvníky čekat spousta nejrůznější her a atrakcí. Kromě skákacího hradu to bude třeba lanová dráha či jízda na motorovém člunu. Hlavním lákadlem je dobrodružná stezka požárníka Sama s nejrůznějšími aktivitami. Program závisí na počasí a podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Karlův krok

Pokud chcete strávit sobotu aktivně, vydejte se na nordic walking. Již 14. ročník Karlova kroku startuje v Božím Daru, láká na dvě různě dlouhé trasy, kratší pětikilometrovou a delší 15kilometrovou. Kromě toho se ale návštěvníci mohou těšit také na školu malování s karlovarskou designérkou, zdravotní poradnu na téma pigmentových skvrn a menší návštěvníci také na kouzelnické představení. Více informací zde.

Ústecký kraj

Císařský den

V sobotu se bude v Kadani konat nejvýznamnější kulturní akce města. Císařský den je připomínkou příjezdu Karla IV. V historické části města tak vypukne dobový jarmark, kde budou moci návštěvníci zhlédnout dobová řemesla, vystoupení kejklířů a nejrůznějších bavičů, hrát bude také hudba a připraveno je rovněž divadlo. Více zde.

Liberecký kraj

Historická střelnice

V sobotu si budou moci zájemci na hradu Bezděz vyzkoušet, jak se zacházelo v minulosti se střelnými a palnými zbraněmi. Historická střelnice umožní návštěvníkům zastřílet si z luku, kuše a dalších zbraní, které se kdysi užívaly nejen při bitvách, ale třeba i při lovu. Přeneste se do první poloviny 15. století a prožijte nevšední den. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Pohádkové putování

Vypravte se poslední prázdninovou neděli na pohádkové putování s vílou Orličkou. Na trase vedoucí po Hradci se budou moci návštěvníci podívat, kde bydlí skřítkové a víly a poznáte i kus historie města. Putování je vhodné pro děti od 3 do 6 let, ale trasa je vhodná i pro kočárky. Cesta trvá zhruba 50 minut. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Pivní slavnosti

Milovníci zlatavého moku by si neměli nenechat ujít sobotní Choltické pivní slavnosti, které se konají v areálu tamního zámku. Při této příležitosti bude připraveno hned několik pivní speciálů, občerstvení a hudební vystoupení. Zkrátka nepřijdou ani děti, na které čekají soutěže, skákací hrad a vyzkoušet si budou moci i lukostřelbu. Ceny vstupného a další užitečné informace zde.

Vysočina

Dožínky v ráji

Rozlučte se s létem v ekologickém centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem. V sobotu se zde uskuteční dožínky, které návštěvníky seznámí s touto lidovou tradicí. Pořadatelé provedou návštěvníky procesem přípravy těch nejlepších pokrmů z pole až na talíř, dospělí se mohou těšit na ochutnávku ovesného piva, ale i další pochutiny, menší návštěvníci se budou moci seznámit s prací kováře a koláře. Více zde.

Jihomoravský kraj

Víno a burčák

Poslední prázdninovou sobotu se budete moci částečně rozloučit s létem. V Mikulčicích se uskuteční akce zasvěcená vínu a burčáku. V lokalitách Těšické búdy a Čertovka a dalších budou otevřené sklepy, do kterých budou moci zájemci zajít a ochutnat vzorky z lokální vinné produkce. Akci v pozdějších hodinách doplní cimbálovka, vstupenky stojí v předprodeji 350 korun. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Renesanční noc

Sobota po celé republice patří Hradozámecké noci. Akce proběhne i na hradě Šternberk a ponese se v renesančním duchu. V podvečerních hodinách započne romantická kostýmovaná prohlídka, výklad bude rozšířen o zajímavosti z oblasti módy a života šlechty. Po setmění proběhne na nádvoří hradu ohňová a světelná show. Prohlídky jsou kapacitně omezené, je dobré si je proto rezervovat předem. Více informací zde.

Zlínský kraj

Pohádkový les

Prázdniny se schylují ke konci. Přijďte se s nimi společně s dětmi rozloučit na pohádkový les v Bílavsku. Na dobrodružné trase potkáte nejrůznější bytosti známe z pohádek a večerníčků, které mají nachystané soutěže a úkoly a na závěr také odměnu. Během akce si mohou děti zadovádět i na skákacím hradu nebo si něco nechat namalovat na obličej. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Špekáčkobraní

K létu neodmyslitelně patří opékání buřtů u táboráku. A jelikož se prázdniny chýlí ke konci, můžete v sobotu vyrazit na Špekáčkobraní do Mořkova. Tradiční akce se tentokrát ponese ve farmářském stylu. Návštěvníci se mohou těšit na projížďku na koních, ukázky dojení koz, ale také aktivní zábavu, třeba skákací centra, soutěže či na aktivity s klaunem. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám