Hlavní obsah

Thajsko uzavírá ostrov Ko Tachai na neurčito, mohou za to turisté

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajské úřady oznámily, že uzavřou ostrov Ko Tachai, který je součástí Similanského národního parku a leží nejblíže břehům provincie Phang Nga. Skutečností je, že téměř všechny thajské mořské národní parky zavírají na monzunovou sezónu od půlky května do půlky října, Ko Tachai by se však podle deníku Bangkok Post již neměl znovu otevřít.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Ko Tachai

Článek

Národní park včetně ostrova Ko Tachai je velmi oblíbený u turistů a potápěčů. Právě potápěči by se snad do několika lokalit v oblasti měli i nadále dostat, ale turisté prý už na malebný ostrůvek s bílým pískem nezavítají. Alespoň tedy ne v dohledné době – ostrov bude uzavřen na zatím nespecifikovanou dobu.

Foto: Mapy.cz

„Museli jsme ho uzavřít proto, abychom dovolili zdejšímu životnímu prostředí znovuobnovení. To se týká jak samotného ostrova, tak i okolního moře, které turistické aktivity značně poškozovaly,” uvedl pro thajský deník ředitel Úřadu ochrany národních parků Tunya Netithammakul.

Porušovali doporučení

Thajský deník citoval experty, podle kterých pláž na ostrově Ko Tachai může bez potíží pojmout kolem 70 osob, což bylo taky doporučené maximum pro místní cestovní kanceláře. Jenže realita byla zcela odlišná. V některých dnech bylo na ostrově přes tisíc turistů, kteří tam dorazili na velkém množství lodí, a na ostrově se objevily i dočasné stánky s jídlem.

Foto: Profimedia.cz

Na ostrov Ko Tachai se turisté nějakou dobu nevrátí.

Právě neuvážené a neekologické jednání místních cestovek vedlo k tomu, že začalo hrozit, že poškození ostrova a jeho okolí bude nevratné. V ten moment začaly místní úřady konat.

Reklama

Výběr článků

Načítám