Hlavní obsah

Takhle Řecko v hlavní sezóně už nezažijete. Řekové vyhlížejí turisty

– Kos
Novinky, Kristýna Léblová

Obvykle je touto dobou v Řecku hlava na hlavě. Turisté sem jezdí z celé Evropy užívat si moře, dobrého jídla a historických památek. Kvůli celosvětové pandemii se ale může nyní stát, že budete v restauraci sedět sami. Obchodníci doufají, že to se brzy změní.

Takhle Řecko v hlavní sezóně už nezažijete. Řekové vyhlížejí turistyVideo: Novinky

 
Článek

Od prvního července mohou turisté na řecké ostrovy opět vyrazit. Zatím jich ale moc nepřijelo, což místní obchodníky trápí. Všichni se ale shodují, že takhle prázdné Řecko už nikdy nikdo nezažije.

„Je to katastrofa. Katastrofa! Vidíte, nikde nikdo, všechno je zavřené. Na tomhle náměstí byste si touto dobou neměli ani kde sednout, jak to tu žije. Bývá tu 100 tisíc lidí a letos? Možná dva tři tisíce,“ postěžoval si Novinkám Kostas Gonzales, který si nechává říkat Kočičí muž, protože se na ostrově stará o zatoulané kočky, kterých je zde hojně.

Foto: Novinky

Mnoho restaurací je stále zavřených. Není pro koho otevírat.

Párty ulička

V hlavním městě ostrova Kos je skutečně minimum zahraničních hostů a většina pohostinství je zavřená. Dokonce i tamní večírková ulice, kde je bar vedle baru. „Tady se obvykle lidé baví od večera do rána, žije to tu, ale zatím ještě majitelé baru neotevřeli, není pro koho,“ řekla průvodkyně.

Češi berou Řecko útokem

Cestování

„My máme otevřeno alespoň pro místní, kteří se snaží nás podpořit, abychom nezkrachovali. Ale jak vidíte, hostů je zde po málu a my doufáme, že co nejdřív přijedou turisté. Je to pro nás teď těžké,“ přiznala servírka místní kafeterie.

„Řecko žije turismem, tvoří hlavní příjem země, takže popravdě situace je příšerná, ale snažíme se být vděční za to, že jsme zdraví. Na Kosu je nula covid pozitivních lidí, zatím,“ objasnil situaci místní průvodce Kostas Gonzales.

Foto: Novinky

Na památkách se rozhodně nebudete tlačit s dalšími turisty.

Strach z viru nemají

Ten také potvrdil, že mnoho obchodníků ani neotevře, protože si buď svůj byznys už nemohou dovolit nebo se jim to ani nevyplatí, protože nemají dostatek rezervací. „Nicméně na sezónu se všichni těší, a doufáme, že budeme pár měsíců moct pracovat a vydělat nějaké peníze,“ dodal.

Místní se neobávají, že by turisté do země přivezli koronavirus. Všichni dodržují striktní pravidla nařízená vládou, ať už se jedná o nošení roušek, kterou obsluha a obchodníci musí mít, nebo dodržování dvoumetrové vzdálenosti a pravidelného dezinfikování.

„Nebojím se koronaviru, kdybych se bál, nešel bych k vám takhle blízko,“ potvrdil redaktorce Novinek kočičí muž Gonzales.

Reklama

Výběr článků

Načítám