Hlavní obsah

Slavkovský zámek láká v nové sezóně na zážitky

Právo, Vladimír Klepáč

Do světa pohádek nebo mezi československé legionáře zavedou průvodci v letošní turistické sezóně návštěvníky zámku ve Slavkově u Brna.

Foto: archiv MÚ Slavkov u Brna

Slavkovský zámek si lze projít i v historickém kostýmu a pátrat přitom po ztracené koruně.

Článek

V honosných komnatách budou děti, oblečené do historických kostýmů, pátrat po ztracené zámecké koruně a starší návštěvníci si vystřelí z kopie historické pušky používané v bitvě u Slavkova. „Zimu jsme využili k tomu, že jsme ušili několik desítek historických kostýmů. Díky nim jsme vytvořili speciální prohlídku pro děti,“ řekla právu ředitelka slavkovského muzea, sídlícího na zámku, Eva Oubělická. Děti nebudou jen procházet mezi exponáty a vitrínami. V první komnatě se dovědí, že zmizela zámecká korunka, a jejich úkolem bude ji vypátrat.

Zimu jsme využili k tomu, že jsme ušili několik desítek historických kostýmů
Eva Oubělická

Osudy československých legionářů, kteří se před sto lety zasloužili o vznik Československa, mapuje nová expozice nazvaná Ve víru Velké války. Mapuje osudy slavkovských občanů, kteří za první světové války narukovali do řad armády Rakouska-Uherska.

Výstava provede návštěvníky nejslavnějšími střety první světové války a přiblíží vznik legií i život legionářů. K zajímavostem patří vystavené kulomety značek Maxim nebo Colt-Browning. V expozici je umístěna také uniforma generála rakousko-uherského jezdectva, dobové plynové masky nebo speciální zákopové zbraně. Patří k nim i útočný nůž kombinovaný s boxerem. K vidění jsou v ní také zbraně, které si legionáři přivezli z dalekých zemí domů na památku.

Erb z květin

Pro dospělé je určena výstava Austerlitz – malé město velkých dějin. Přibližuje slavnou bitvu tří císařů, v níž armáda francouzského císaře Napoleona rozdrtila v prosinci 1805 u Slavkova početnější ruské a rakouské šiky. Zájemci si budou moci vyzkoušet, jak těžká byla výzbroj a výstroj tehdejších vojáků, a před odchodem si budou moci vystřelit z kopie vojenské pušky.

Turisty, kteří dávají přednost procházkám v zámeckém parku, jistě potěší nový záhon barevně laděný do žluté a červené. Zahradníci jej vytvoří tak, aby vznikl květinový erb rodu Kouniců. Tvoří jej dva zkřížené leknínové listy na červeném poli. Právě jim vděčí Slavkov za svůj zámek, který je označovaný za barokní perlu Moravy. Ročně jeho expozice navštíví zhruba 55 000 lidí, přičemž parkem projde dalších zhruba 110 000 osob. Zájem o zámek vzrůstá.

Reklama

Výběr článků

Načítám