Hlavní obsah

Severoitalská Brescia dostala v historii několikrát na frak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metropole stejnojmenné provincie a hned po Miláně druhé největší město Lombardie to nemá lehké ani dnes. Stále totiž stojí ve stínu slavnějších měst, jako jsou Milán, Benátky či Verona. Ale i Brescia má co nabídnout, a její klášterní komplex Santa Giulia byl dokonce zapsán na seznam UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Klášterní komplex Santa Giulia byl zapsán na seznam UNESCO.

Článek

Kam se v Itálii vrtnete, narazíte na zašlou slávu římského impéria. Stejně tomu je i v severoitalské Brescii. Zatímco na jiných místech se pozůstatky velmoci po staletí hrdě tyčí k nebi relativně bez ztráty květinky, zdejší skvosty tolik štěstí neměly. Sesuv půdy z kopce Cidneo kdysi dávno zcela pohřbil chrám kapitolské triády města Brixia, jak se Brescia dříve nazývala.

Svůj zapomenutý poklad země vydala až před dvěma sty lety. Capitolium stávalo v posvátné oblasti města a bývalo nejvýznamnějším ze tří jeho chrámů. Mívalo tři sály a vstupní vestibul zdobilo šest korintských sloupů, což si ostatně na náměstí Piazza del Foro můžete ověřit na vlastní oči.

Okřídlené vítězství

Objev Capitolia ale nebyl jediným překvapením. Světlo světa spatřilo i obrovské umělecké dědictví. V prostoru mezi dvěma stěnami chrámu se našlo šest pozlacených hlav, které pravděpodobně měly znázorňovat portréty císařů, a také slavná dvoumetrová socha Okřídlené vítězství.

Foto: Michael Fokt

Slavné Capitolium, tedy to, co z něho zbylo.

Máte-li pocit, že jste tuto sochu už někdy viděli, ačkoli jste v Brescii nikdy nebyli, nemýlíte se. Její kopii mají v pařížském Louvru. Napodobeninu nechal zhotovit Napoleon III., který byl jejím originálem naprosto uchvácen. Pokud se nechcete spokojit s reprodukcí, zajděte do Museo Patrio. Třeba se také zamilujete nebo vás pohled na ni minimálně zocelí.

Dovolená na lodi: Řím, Marseille, Barcelona za tři dny

Cestování

Škoda, že bronzová bohyně neochránila město 18. srpna 1769. Jak se říká, pouze dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Kdyby byla socha co k čemu, otevřela by mysl omezencům a pomohla jim rozpoznat nebezpečí, které měli přímo u nosu. Souvislost mezi elektrickým proudem a bleskem byla už tehdy známá a mnoho měst své domy vybavilo bleskosvody.

Foto: Michael Fokt

Socha Okřídlené vítězství

Jenže církev po staletí věřila, že hromy a blesky jsou znamením božího hněvu, a hromosvod považovala za kacířskou tyč. Na to, jak odrazit blesky, měla vlastní metodu. Stačilo se modlit a zvonit na zvony.

Neodvratná katastrofa

Jenže kostely bez „povětrnostní mašiny“ představovaly hned dva velké problémy. Se svými věžemi bývaly nejvyšším bodem v krajině, tudíž obzvláště náchylné k požáru od blesku. Avšak ten nejpikantnější fakt teprve přijde. Tehdy bývala praxe uskladňovat střelný prach právě v trezorech svatostánků.

Populární italská destinace začala limitovat turisty

Cestování

Z téhle rovnice vám nemůže vyjít nic jiného než katastrofa.

Devadesát tun výbušniny v kostele San Nazaro patřící Benátské republice explodovalo a usmrtilo tři tisíce lidí a z mapy vymazalo šestinu města. Vše špatné je k něčemu dobré. Po téhle pohromě zrušila katolická církev své náboženské námitky proti hromosvodům.

Dobré víno a příroda

Abychom si spravili chuť po všech těch jobovkách, vydejme se za humna města a poznejme trochu více stejnojmennou provincii. Pravé šampaňské si nikdo z nás asi nekupuje každý den, a proto málokdo tuší, že oblast Champagne má pod alpským lemem italské boty velkého konkurenta.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Piazza della Logia vévodí renesanční palác ze šestnáctého století.

Oblast Franciacorta čítá devatenáct obcí, které charakterizují fascinující kopce pokryté vinicemi. Zdejší vína se vyrábějí ze stejných odrůd a stejnou metodou druhotného kvašení v lahvích jako ta francouzská. Místní vinaři je ale nechávají zrát nejméně o tři měsíce déle než ti kolem Remeše. Pět variant, které Franciacorta DOCG produkuje, jsou Franciacorta, Franciacorta Satén a Franciacorta Rosé, Franciacorta Millesimato a Franciacorta Riserva.

Až budete v Brescii, udělejte si alespoň na jeden den čas a vydejte se po vinné cestě Strada del Franciacorta. Je to devadesát kilometrů čiré krásy, která končí u jezera Iseo. Projdete se po úžasných místech, objevíte butiková vinařství, promluvíte s vinaři a samozřejmě ochutnáte perlivý skvost.

Těžko říct, co je větší tekutý klenot. Jestli místní víno, nebo podalpské Isejské jezero s ostrovem Monte Isola a se šestisetmetrovou

horou, která se tyčí v jeho středu. Právě sem, do jedné z nejkrásnějších malých obcí v zemi, jezdí Italové na výlety. Moc dobře vědí, co dělají. Alespoň na chvíli tu uniknou před civilizačními ruchy.

Foto: Michael Fokt

Ostrov Monte Isola uprostřed nedalekého jezera Lago d'Iseo je oázou pohody.

Auta tady totiž nepotkáte. Povolené jsou zde jen skútry, jízdní kola a servisní vozidla typu popeláři. Ideální je sednout na kolo a projet se starými rybářskými vesničkami kolem olivových sadů. Obvod celého ostrova neměří ani deset kilometrů, takže se nemusíte bát žádných velkých sportovních výkonů.

Vlakem po hradech Trentina s českou stopou

Cestování

Každé místo má své tradiční produkty a není tomu jinak ani na tomto malém kousku půdy. V některé z malebných tratorií se ptejte po sušených sardinkách či salámu Monte Isola. Z Brescie se sem dostanete vlakem velmi snadno. V jízdním řádu budete hledat zastávku Sulzano a tady pak už jen skočíte na loď, která vás na ostrov doveze za dvacet minut.

Co v Brescii vidět a zažít
Římský amfiteátr najdete u úbočí vrchu Cidneo. Za dob své slávy pojal až 15 000 diváků. Vchod vede z uličky Vicolo del Fontanone. Pokud jste si koupili vstupenku do Capitolia, dostanete se s ní i sem.
Museo di Santa Giulia - grandiózní komplex budov, který kdysi tvořil benediktinský ženský klášter s muzeem. Právě tady si přijdou na své milovníci historie. Najdou zde přes deset tisíc předmětů včetně nádherně vyřezávané slonovinové truhlice ze čtvrtého století a Desideriova kříže. Ten je zdoben více než dvěma sty drahokamy. Komplex je od roku 2011 na seznamu UNESCO.
Hrad s padacím mostem a cimbuřím, který nabízí nejen překrásný panoramatický výhled na město, ale také dvě muzea. Jedno je věnované starým zbraním a druhé zase tématu sjednocení Itálie.
Piazza della Loggia - trhy s proslulými italskými specialitami od uzenářských lahůdek po ty sýrové.
Santa Eufemia della Fonte - ve starém klášterním komplexu vzdáleném od Brescie šest kilometrů sídlí automobilové muzeum Museo Mille Miglia, kde se dozvíte vše o ikonickém závodu Mille Miglia, který se pravidelně konal v letech 1927 až 1957.
Metro - Brescia má sedmnáct stanic a soupravy jezdí bez obsluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám