Hlavní obsah

Roky chátral. Teď dostal ikonický hotel v Libanonu druhou šanci

Novinky, mšv

Filmové hvězdy, vlivní a bohatí, diplomaté nebo armádní důstojníci. Ti všichni bývali hosty ikonického hotelu Grand Sofar, který stojí asi půlhodinku od libanonského hlavního města Bejrútu ve vesnici Saufar. Stavba, která mnohé oslňovala svým luxusním vzezřením, ale dopadla kvůli válce neslavně a desítky let chátrala. Teď dostala druhou šanci, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ikonický historický hotel v Libanonu po letech chátrání znovu otevřeli veřejnostiVideo: AP

 
Článek

Jeden z nejslavnějších hotelů Středního východu, takové přízvisko si Grand Sofar vysloužil. Klidnou oázu pro majetné nechal zbudovat podnikatel Alfred Sursock a jeho synovec Michel Sursock v roce 1892. Movitá a vlivná klientela do hotelu utíkala za odpočinkem a přívětivým podnebím — hotel totiž leží v horách.

Jeho zlatou éru ovšem utnula občanská válka, kdy se obchodu příliš nedařilo. A v zemi bylo navíc nebezpečno. „Tehdy to býval jeden z největších hotelů Středního východu. A také jeden z nejslavnějších. Tím zůstal až do roku 1975, dokud nebyl zničen, vyrabován a nestala se z něj kasárna syrské armády,“ vysvětluje aktuální majitel nemovitosti Roderick Sursock Cochrane.

Prostor pro kulturní události

Přestože válka v roce 1990 skončila a lidé se pomalu do horského útočiště vraceli, navázat na předchozí úspěch se už nepodařilo. O 15 let později zůstal hotel zcela prázdný a začal rychle chátrat. Cochrane, který byl jedním z dědiců, se rozhodl vzít osud budovy do svých rukou a navrátit mu alespoň částečně jeho někdejší slávu.

Hotel začal renovovat, alespoň natolik, aby mohl sloužit jiným účelům. „Rozhodl jsem se ho otevřít jen pro drobné příležitosti, jako jsou svatby, výstavy nebo kulturní události a tak dále. Takhle bude moci fungovat dál alespoň ve stavu, v jakém je teď,“ dodal Cochrane. Doplnil, že k navrácení původního lesku to samozřejmě nestačí.

Podle hlídače Carlose Habra je budova středobodem vesnice. Pracovali v něm už jeho rodiče i dědeček. Bez hotelu se prý v oblasti zastavilo veškeré dění. „Není tu žádný ekonomický ani turistický potenciál. Hotel do téhle oblasti přivedl život,“ posteskl si Habr.

Podle Cochranea je nepravděpodobné, že by hotel ještě někdy sloužil svému původnímu účelu. Navzdory tomu doufá, že se bude hojně využívat pro kulturní události a jeho odkaz bude moci tak alespoň částečně žít dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám