Hlavní obsah

První vesmírný hotel plánuje otevřít už v roce 2027. Levný nebude

Cesta do vesmíru by už nemusela být vyhrazena jen profesionálním astronautům. V kosmu se chystá stavba vůbec prvního turistického hotelu, jenž by mohl návštěvníky přivítat už v roce 2027. Voyager Station má pojmout až 400 hostů, chybět v něm nebudou ani bary, restaurace nebo posilovny.

Foto: Profimedia.cz

Hotel má první hosty přivítat už za několik málo let.

Článek

Společnost Orbital Assembly Corporation, která za návrhem stojí, zveřejnila v uplynulých dnech nové vizualizace svého velkolepého projektu. Uvedla, že konstrukce ohromné prstencové stavby na oběžné dráze Země by mohla začít v roce 2025, o dva roky později by pak mohlo být hotovo, píše server Independent.

„Bude od začátku navržena tak, aby mohla uvítat jak pracovníky národních kosmických agentur, tak turisty, kteří chtějí zakusit život na velké vesmírné stanici s pohodlím nízké gravitace i příjemného prostředí hotelu,“ vysvětlila společnost.

Stavbu mají tvořit dva prstence. Ten vnitřní má sloužit jako stanice pro dokování vesmírných korábů, vnější okruh pak nabídne obytné prostory a další kritickou infrastrukturu pro stanici. Přesněji řečeno má jít o sérii na sebe napojených modulů, které budou mít různé využití: od komerčních prostor, přes soukromé vily až po výzkumná centra.

Konstrukce má být navržena tak, aby nabídla i různé úrovně umělé gravitace, jejíž intenzita se bude odvíjet od rychlosti rotace prstence. „Umělá či simulovaná gravitace je při dlouhých pobytech ve vesmíru zásadní,“ uvádějí stránky projektu.

Pobyt jen pro movité

Podle serveru The Indian Express mohou případní návštěvníci kromě exkluzivních výhledů do kosmu očekávat například i špičkové restaurace, bary nebo i posilovny. Jeden z modulů má sloužit i jako velký koncertní sál, kde by mohli vystupovat největší hvězdy ze Země.

„Tohle bude další průmyslová revoluce,“ uvedl John Blincow, zakladatel Gateway Foundation, ze které společnost Orbital Assembly Corporation vznikla.

Nutno podotknout, že takový výlet do prvního kosmického hotelu nebude levný. Podle serveru The Indian Express má stát až 25 milionů dolarů (v přepočtu přes půl miliardy korun).

Kosmonauti zkoušejí zalepit trhlinu na ISS lepidlem ze smůly jehličnanů. Poslouží i vysavač

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám