Hlavní obsah

Přísnější pravidla pro výstup na Everest? Před sezonou se už nestihnou zavést

Novinky, mšv

Přelidnění dohnalo loni i nejvyšší horu světa. Před vrcholem Mount Everestu se tvořily fronty horolezců čekajících na výstup, jedenáct z nich při dobývání vrcholu zahynulo. Z toho důvodu měla být letos zavedena mnohem striktnější pravidla. Ta však před začátkem jarní sezony už nestihnou vstoupit v platnost, uvedl server Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Základní tábor na Mount Everestu

Článek

Pravidla měla zakázat výstup nezkušeným horolezcům, ale také zarazit činnost agentur, které se na doprovázení na vrchol Everestu specializují. Jarní lezecká sezona je ovšem už za dveřmi — startuje v dubnu — a pravidla ještě nevešla v platnost. Tajemník nepálského ministra turismu Kedat Bahadur Adhikari pro New York Times uvedl, že nová nařízení musí ještě schválit vláda.

Zpoždění ovšem v mnohých vyvolává otázku, zda se úřady nebojí, že ztratí lukrativní lezeckou klientelu, když novými pravidly v podstatě sníží počty lidí mířících na vrchol Everestu. Jedno povolení pro výstup totiž přináší jedné z nejchudších asijských zemí v přepočtu asi 246 tisíc korun za lezce.

Šestiletá dívka vystoupila na základní tábor Mount Everestu

Koktejl

„Pokud se něco pokazí, ministr turismu osobně by za to měl nést zodpovědnost,“ myslí si prezident nepálské horolezecké asociace Santa Bir Lama. „Nikdo nechce přijet do Nepálu zemřít,“ dodal.

Omezit povolení

Nejvyšší hora světa loni v květnu zaznamenala rekordní zájem o výstup. V jediném týdnu na ní zemřelo sedm lidí, v případě některých z nich na to mohla mít vliv právě fronta. Jeden den se v tlačenici pod vrcholem ocitlo kolem 300 horolezců.

V návaznosti na tyto skutečnosti doporučily horolezecké organizace vládě, aby omezila množství vydávaných povolení a ujistila se, že agentury, které horolezcům zajišťují doprovod, mají skutečně kvalifikované horské vůdce.

Po sérií úmrtí Nepál určil nová pravidla pro lezce na Everestu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám