Hlavní obsah

Pernštejn: Filmový hrad, který před 10 lety bojoval s požárem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požár Pernštejna, jednoho z nejznámějších moravských hradů, poničil 15. dubna 2005 historickou sýpku a jednu z bran. Celkově způsobil škody za více než 50 miliónů korun. V sýpce, jež sloužila jako depozitář, shořelo bezmála 700 historických předmětů.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Pernštejn

Článek

V poničené části gotického hradu z 13. století vznikl během následujících pěti let po požáru víceúčelový sál pro pořádání koncertů, svateb, výstav a společenských setkání. Ničivý požár patrně způsobilo samovznícení nátěrových hmot, které před požárem používali dělníci pracující na opravách podlah v sýpce.

Oheň tehdy likvidovalo 20 hasičských jednotek, přičemž hasiči dopravovali vodu na vzdálenost přibližně tří kilometrů. Obnova hradu, který ročně navštíví okolo 80 000 turistů, přišla na 59 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Tento pohled na Pernštejn si možná pamatujete z pohádek.

Hrad Pernštejn se stal kulisou řady filmů a pohádek české i zahraniční produkce. Mohli jste ho vidět v pohádkách Sedmero krkavců, Pták Ohnivák, Jak se budí princezny, Šťastný smolař, ale také v hororu Upír Nosferatu nebo italském seriálu Princezna Fantaghiro a desítkách dalších televizních děl. Filmaři je hrad vyhledáván dodnes.

Na prohlídkových trasách se podíváte do rytířského či loveckého sálu, ložnic a komnat, kaple či kuchyně. V dubnu můžete hrad navštívit o víkendech a svátcích mezi 9.00 a 15.00, od května pak denně (kromě pondělků) od 9.00 do 16.00. V průběhu letních prázdnin je hrad otevřen o hodinu déle.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám