Hlavní obsah

Ostravské atrakce hlásí rekordy

Právo, Denisa Doležalová

Národní kulturní památka Dolní oblast Vítkovice (DOV), ale také ostravská zoologická zahrada hlásí za loňský rok rekordní návštěvnost. Tyto ostravské atrakce patří k nejoblíbenějším mezi turisty nejen z Česka, ale i ze sousedního Polska a Slovenska.

Foto: Denisa Doležalová, archiv, Právo

Vloni se podařilo zachránit objekt koksovny. Dostala jméno KOX.

Článek

„Industriální areál Dolní oblast Vítkovice vloni navštívilo o 19,5 tisíce lidí více než v roce 2018. Zároveň jde o rekordní návštěvnost v historii této ostravské památky. Celkem si ji vloni prohlédlo 1 655 514 lidí,“ sdělila mluvčí DOV Eva Kijonková. Upozornila, že celková návštěvnost zahrnuje evidenci návštěvníků Dolních Vítkovic, ale také petřkovického Landek parku, který pod něj spadá.

„Již 21. července byla zdolána magická hranice miliontého návštěvníka. V letní sezoně areál hostil prestižní festivaly jako Colours of Ostrava a Beats for Love nebo sportovní akce světového formátu, jako je CityCross Sprint nebo FIVB Světový turnaj v plážovém volejbale,“ připomněla Kijonková. Podle ní byly vloni stěžejními událostmi v DOV záchrana objektu koksovny, vznik jantarového schodiště slávy či vybudování jediného stellplatzu v Ostravě, tedy místa pro karavany. To vzniklo právě v Landek parku.

Zachraňují pece

V letošním roce v DOV připravují novinky. Například už v únoru se v Malém světě techniky U6 odhalí nový exponát. Bude to loď Niké, tedy legendární plachetnice slavného mořeplavce Richarda Konkolského. Expozici zároveň oživí projekt ve spolupráci s Vysokou školou báňskou pojednávající o vrtech na souši i na měsíci.

V Ostravě zakotvila slavná loď Niké

Cestování

V DOV vzniká také pobočka zemědělského muzea a pracuje se na záchraně vysokých pecí s čísly 4 a 6, ve kterých by v budoucnu mohlo být státem zřizované Museum+.

Také ostravská zoologická zahrada dosáhla v roce 2019 rekordu v návštěvnosti. „Přišlo přes 580 tisíc návštěvníků, což je o více než 40 tisíc více než v roce 2018. Je to nejvyšší návštěvnosti v historii zoo,“ sdělila mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Reklama

Výběr článků

Načítám