Hlavní obsah

Oáza umění. Marocká botanická zahrada vystavuje díla světoznámých umělců

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marocký Marrákeš, přestože leží na okraji pouště, proslul množstvím botanických zahrad. Ta patrně nejmladší se nachází 27 kilometrů za městem v údolí Ourika a vystavena jsou v ní díla takových umělců, jako je třeba Picasso. Za horkých dní navíc tamní rostliny poskytují stín všem, kteří jsou marockým sluncem už poněkud znaveni, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V botanické zahradě v Marrakéši čekají na návštěvníky díla světoznámých umělcůVideo: AP

 
Článek

Botanická zahrada Anima se veřejnosti otevřela v roce 2016. O její návrh se postaral rakouský umělec Andre Heller, který mezi stovky druhů rostlin zasadil také slavná umělecká díla — kromě Picassa třeba Keitha Haringa nebo slavného sochaře 19. století Augusta Rodina. „Andre Heller propadl kouzlu Marrákeše, zamiloval se do fantastických výhledů na pohoří Atlas, do lidí, které tu potkal, a do zdejších řemesel,“ řekl manažer zahrady Emanuel Rudas.

Kromě stínu botanická zahrada poskytuje také klid k rozjímání, který po toulání se velmi rušným Marrákešem přijde vhod. Návštěvníci tu najdou na 150 druhů rostlin, z toho 50 druhů stromů, ať už to jsou bambusy, olivovníky či palmy — dovezeny jsou z celého světa: z Jižní Ameriky, Asie i Afriky.

Vnímat všemi smysly

Zahrada Anima zatím ale oproti jiným ve městě není příliš známá, není proto tolik frekventovaná. K tomu přispívá i fakt, že se nenachází v centru. Denně ji navštíví zhruba 200 lidí. „Líbí se mi místní architektura a všechny barvy. Na každém kroku pak narazíte na umění a krásná a klidná zákoutí,“ svěřila se návštěvnice z Rakouska.

„Hlavní myšlenkou zahrady Anima je vrátit původní smysl slovu zahrada. Nenajdete tu proto žádné ploty ani cedulky, které vysvětlují, co jsou která díla nebo rostliny zač,“ tvrdí Rudas. „Chceme, aby si návštěvníci vychutnali ten zážitek všemi smysly. Můžete všude chodit volně a obdivovat díla, která představují mimo jiné marockou kulturu, skutečně zblízka,“ dodal manažer.

Botanická zahrada je ale zároveň sociálním projektem. Vzhledem k vysoké míře negramotnosti v oblasti zde vznikla škola, kam mohou kromě dětí chodit i matky. Jiní zase našli v zahradě práci.

Tou nejznámější botanickou zahradou v Marrákeši je Majorelle. Patří sice k těm menším, zato však nejvíce navštěvovaným. V jejím areálu se nachází i muzeum berberské kultury a nedaleko je také muzeum francouzského návrháře Yves Saint Laurenta, který v Maroku prožil část svého života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám