Hlavní obsah

Niagarské vodopády aneb Pláštěnky tří barev

Právo, Věnceslava Dezortová

Niagarské vodopády (Niagara Falls) jsou nejen vodní živel. Stejný název mají i dvě města v jejich bezprostředním okolí. Jedno patří Američanům, druhé Kanaďanům. Leží na protilehlých březích řeky Niagary, která včetně vodopádů tvoří přírodní hranici mezi oběma státy.

Foto: Profimedia.cz

Niagarské vodopády z ptačí perspektivy

Článek

V Kanadě řadí Niagarské vodopády k největším turistickým atrakcím. Z Toronta, hlavního města kanadské provincie Ontario, jsou vzdálené jen 115 kilometrů po pěkné rovinaté silnici. Autobusy sem jezdí několikrát denně. I tak je lepší vzhledem k velkému zájmu objednat si jízdenky předem. My jsme tak učinili a jízdenky si objednali už na devátou.

Od zastávky autobusu jsme šli podél Niagary cestou lemovanou krásnými vilkami v zeleni. Co dům, to naprosto originální stavba. Po necelé půlhodině jsme konečně uviděli na protějším břehu vodopád. Představovali jsme si ho větší, jenže ten hlavní nás teprve čekal. Americký vodopád před námi byl vysoký i široký zhruba 50 metrů. Ve slunci se třpytily proudy padající vody. Spolu se zelení kolem tvořil krásnou scenérii.

Foto: Profimedia.cz

Kanadská podkova (Horseshoe Falls)

O kus dál se nám otevřel pohled na turistický magnet, vodopád, za kterým přijíždějí milióny lidí z celého světa. Říká se mu Kanadská podkova (Horseshoe Falls), protože tvoří oblouk o šířce přes 800 metrů. Nepůsobil na nás tak hezky mile jako Americký vodopád, spíše budil respekt. Jakmile přijdete blíž, neslyšíte v hukotu nekonečných proudů vlastního slova. Dopadající voda se tříští do jemného deště, takže spodní část vodopádu je stále v tajemném oparu.

Jeden pohled zdarma, za tři zaplatíte

Z horního břehu na úrovni, kde voda začíná padat dolů, se můžete kochat dle libosti. Za to se neplatí.

Další možnosti jsou poněkud adrenalinové, ale placené. Výtahem se sjede k řece a od malého mola se na palubě motorové lodě dostanete co nejblíže k vodopádu. Lodě se kolébají ve vlnách, lidé ze strachu z valící se vody piští. Sdělují si dojmy, ale v šíleném hukotu vody je stejně nikdo neslyší. Všichni jsou mokří, proto v rámci vstupenky obdrží pláštěnku. Na kanadských lodích červenou, na amerických modrou. Shora je to efektní pohled.

Foto: Profimedia.cz

Turisté v modrých pláštěnkách

Kdo si netroufá na loď, může zajít do tunelu pod vodopád. Se vstupenkou dostane tentokrát žlutou pláštěnku. Z tunelu vede několik vyhlídkových plošin, takže vedle vás se valí temné, ohromné, ohlušující masy vody. Člověk je vedle nich pouhá nicka. V tunelu jsou historické fotografie z budování místní elektrárny. Nechal ji postavit Nikola Tesla.

Foto: Profimedia.cz

Niagarské vodopády v romantickém večerním světle

Také jsou na obrázcích osobnosti, které sem zavítaly, třeba prezident Harry S. Truman v roce 1947, John F. Kennedy ještě jako prezidentský kandidát, princezna Diana s malými syny Williamem a Harrym v roce 1991. Je tu i fotografie Marilyn Monroe, protože tady v roce 1952 natáčela thriller, známý film Niagara.

Foto: Profimedia.cz

Každá barva pláštěnek má svůj význam.

Slabší povahy si v niagarském tunelu mohou představovat, co by se dělo, kdyby tuny vody prorazily strop. Ostatně na klidu nepřidá ani příhoda, která se tu před lety stala, kdy se převrátila loď s turisty. Z pasažérů se zachránil jen chlapec, který měl na sobě plovací kruh. Zkrátka, když nás výtah opět v pořádku vyvezl na povrch, vlastně se nám ulevilo. Máte-li odvahu a dost peněz, můžete se nad vodopády proletět v helikoptéře.

Reklama

Související témata:

Související články

Niagarské vodopády zamrzly

Velkolepý pohled na Niagarské vodopády se v těchto dnech naskýtá turistům. Vodopády, kterými za normálních okolností proteče přes půl milionu litrů vody za...

Výběr článků

Načítám