Hlavní obsah

Nejvyšší venkovní výtah světa jezdí v Číně. Nabízí výhledy do krajiny z Avatara

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drží hned tři světové rekordy. Nejvyšší venkovní výtah na planetě vyveze turisty přes 360 metrů na okraj útesu za pouhých 88 sekund. Nachází se u čínského města Čang-ťia-ťie a tahákem není pouze jeho unikum, ale i to, že okolní scenérie údajně inspirovala režiséra Jamese Camerona při tvorbě jeho úspěšného snímku Avatar.

Foto: Profimedia.cz

Výtah drží hned tři světové rekordy.

Článek

Výtahy vedle sebe jezdí rovnou tři, navíc dvoupodlažní. Milovníky výhledů i adrenalinu lákají na horskou scenérii a zájem je obvykle obrovský. Před pandemií se jimi denně svezlo kolem 14 tisíc lidí, dnes je to podle serveru Daily Mail zhruba o šest tisíc méně.

Unikátní je výtah kromě prostředí, v němž se nachází, také třemi světovými rekordy, které drží. Kromě toho, že je nejvyšším venkovním, je také nejvyšším dvoupodlažním a rovněž nejrychlejším s největší kapacitou. Každá z prosklených kabin může v jednu chvíli pojmout až 50 pasažérů.

Není to však jen světový rekord, který turisty do parku Čang-ťia-ťie láká. Proslýchá se, že místní krajina inspirovala levitující hory fiktivního světa Pandora ze snímku Avatar. To tvrdí i jeden z návštěvníků Čchiao Kche, jenž dorazil s rodinou. „Film nás opravdu ohromil. A tady je to nádherné,“ tvrdí muž.

Pravdou však je, že obdobně vypadajících scenérií mají v Číně mnoho. Jednou takovou je například pohoří Tchien-c', o kterém se rovněž tvrdí, že inspirovalo Cameronova Avatara.

Nic pro slabé povahy

„Místní geologická struktura je jako dělaná pro používání výtahu, proto jsme ho tu postavili,“ tvrdí šéf společnosti, která výtah provozuje Liou Ťie. „Předtím tu byla jen lanovka s velmi omezenou kapacitou, takže turisté museli čekat,“ doplnil s tím, že alternativou bylo vydat se na asi tříhodinový výšlap.

Návštěvníci si pochvalují krátkou dobu, za kterou je výtah vyveze přesně 362 metrů vysoko. „Je super rychlý,“ uvedl důchodce Ťin Š'-chao agentuře AFP poté, co atrakci vyzkoušel.

Stavba výtahu započala už v roce 1999, otevření proběhlo o čtyři roky později. Nechat se vyvést nahoru není prý nic pro slabé povahy.

V Číně jsou ale koneckonců na podobně adrenalinové atrakce navyklí, protože země je domovem mnoha prosklených mostů či vyhlídek, které se pnou nad hlubokými propastmi. Jeden takový most mají právě i v parku Čang-ťia-ťie a návštěvníci se po něm mohou projít, pokud na vrchol útesů vyrazí po svých.

Čína otevřela nový prosklený most. Je opět nejdelší na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám